Vágólapra másolva!
Az MVM Dome-ban mutatta be kedden délután A Nagy Fradi Lemez című dalgyűjteményt a Ferencváros, a lemezen köreműködő művészek részvételével.

Az album producere és megálmodója a közismerten Fradi-szurkoló Lotfi Begi, az ország legismertebb, Fonogram – Magyar Zenei Díjas, MTV Music Awards és Petőfi díjas lemezlovasa és producere, valamint a Rádió 1 műsorvezetője. Kiadónak a Warner Music világcég kizárólagos hazai partnerét, Magyarország meghatározó kiadóját, a Magneoton Music Groupot nyerte meg a 33-szoros bajnokcsapat.

A lemezen közreműködő művészek az MVM Dome-ban tartott ünnepélyes bemutatón Forrás: Origo

Aki jár Fradi-meccsre, annak azért, aki nem jár, annak azért lesz élmény betenni a lemezt a Hi-Fi-be, és feltekerve a hangerőt elindítani a lejátszást. A Groupama Arénában hétről hétre, meccsről meccsre felhangzanak azok a slágerek, amelyeket a szurkolók szeretete tett népszerűvé. Vannak köztük örökzöld Fradi-nóták, mint a Mi vagyunk a Ferencváros, a Zöld zászló, zöld sasok, vagy az Édesanyám, kedves anyám című és kezdetű közönségénekeltető dal.

De a lemezen szinte csak olyan dalok vannak, amelyeket a legjobb a Groupama Aréna lelátóján együtt, teli torokból énekelni. Ilyen az Ismerős arcok dala, a Nyári Kálmán által előadott méltóságteljes és felemelő Nélküled, de ugyanilyen a Dér Henitől hallható, világszerte a stadionok egyik legnagyobb kedvence, a White Stripes Seven Nation Army című dalát felváltó Freed from Desire.

A nagy Fradi lemez: a zene ereje című album bemutatója, 2022. szeptember 13-án az MVM Dome-ban Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Régen voltam könnyűzenei sajtótájékoztatón, már csak azért is, mert nagyon ritkán vannak ilyenek.

Jó ritmusérzék, sok munka, és a lelket erősítő kudarc, mind olyan, amiben hasonlítanak egymásra a profi sportolók és a hivatásos zenészek" - mondta Joós István, a Magneoton Music Group vezérigazgatója.

"Már nem is hanghordozókat, hanem hangulathordozókat árulunk, és most is, ezen a lemezen sikerült egy egységes, hibátlan hangulatot teremteni, amiben nagy szerepe volt Lotfi Beginek" - méltatta a lemezt összeállító producert a kiadóvezető, aki roppant büszke arra, hogy sikerült egy olyan válogatáslemezt létrehozni, ahol senkinek nem volt kifogása egyik művész ellen sem.

Joós István, a Magnoton Musid Group vezérigazgatója kezdte a lemez méltatását Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Úgy látszik, hogy a Fradi és Lotfi Begi személye képes volt erre is" - hangsúlyozta még egyszer Joós István, aki azt is elárulta, hogy a CD mellett bakeliten (vinylen) is megjelenik a kiadvány,

amiből készül 100 egészen exkluzív számozott, zöld lemez is.

A lemez születéséről Lotfi Begi elmondta, hogy Kubatov Gáborral, a Ferencváros elnökével két közös szenvedélyük van, a Fradi és a zene. A producer elmondta, hogy nem újdonság a Fradi-válogatáslemez, hiszen már korábban is készült hasonló.

A lemezen közreműködő zenészek egy csoportja (Hevesi Tamás, Sipos Péter, Rúzsa Magdi, Náksi Attila és Kozsó) Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Elnök úr azt mondta, hogy mindent a maga idejében, amit nem értettem, mert én meg olyan vagyok, aki mindent azonnal akar. Nos, a Trabzonspor elleni történelmi siker után rájöttem, hogy ez mit jelent, hiszen pont aznap jött ki a lemez a gyárból, tökéletes időzítés volt tehát. Köszönöm a Fradinak, hogy engedték megvalósítani az álmomat" - mondta Lotfi Begi, aki 13 éves kora óta Fradi-drukker.

"Azt gondolom, hogy tökéletes válogatáslemez lett, ami egyformán jól szól a meccsre hangolódva, a stadionba utazva, vagy a lelátón együtt énekelve" - mondta Lotfi Begi már-már elérzékenyülve.

Mi mindig a legjobbak akarunk lenni, addig csináljuk, amíg jó nem lesz. Neki álltunk rendbetenni egy romokban lévő klubot és most egy csodálatos stadionban és fantasztikus közönség előtt játszhatunk" - mondta Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke, aki elárulta, hogy három éve merült fel először a lemez ötlete.

Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke nagyon büszke a lemezre Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Várni kellett az ihletre, hogy megcsókoljon a múzsa" - mondta a zöld-fehér klub elnöke, aki azt is elmondta, hogy lesz piaca a lemeznek, hiszen az évenkénti közvéleménykutatások alapján mintegy 2,1 millió szurkolója van a Fradinak.

"Nekik készült a lemez, hogy erősítse az összetartozás érzését. És azoknak is, akik még nem Fradi-drukkerek, de, akiket a zenén, ezen a lemezen keresztül meg tudunk szólítani" - mondta Kubatov Gábor, aki külön is köszönetet mondott Rúzsa Magdinak, aki nem csupán a lemez egyik dalát (Ollé) énekli, de a Groupama Aréna megnyitóján a Himnuszt is ő énekelte.

Lotfi Begi, a munka lelke és motorja, a lemez megálmodója Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Nagy Fradi Lemezen található dalok többsége, ha nem mind, élőben legközelebb október 9-én, a DVSC elleni hazai bajnoki mérkőzésen zendül fel a Groupama Arénában. Az elsőként megjelenő CD-ből 5000 darab készül (a bakelit és a zöld bakelit később érkezik a boltokba), és négy dalhoz forgatnak videót. Közülük kettő már látható a videomegosztókon, a Rúzsa Magdi által énekelt Ollé című dal klipjéből egy részletet is levetítettek a sajtótájékoztatón.