A háromszoros győztes nyerte a Dakar-rali 2. szakaszát

Dakar Nasser al-attiah
Toyota's driver Nasser Al-Attiyah of Qatar and his co-driver Mathieu Baumel of France compete during the prologue near the Saudi city of Jeddah, on the eve of the 2021 Dakar Rally, on January 2, 2021. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az autósoknál a háromszoros győztes katari Nasszer al-Attijah volt a leggyorsabb hétfőn a Szaúd-Arábiában zajló Dakar-rali második szakaszán, míg a motorosoknál a spanyol Juan Barreda Bort szakaszgyőzelmével az összetettben is átvette a vezetést.

A világ legnehezebbnek tartott terepralis viadalának harmadik versenynapján összesen 685 kilométert kellett megtennie a mezőnynek, ebből 457 kilométer volt a mért szakasz.

A címvédő és eddig az összetettben is éllovas Carlos Sainz, Lucas Cruz (Mini) spanyol duó ezúttal harmadik lett, ezzel több mint 6,5 perces hátránnyal szorult az összetettben a Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (Mini) francia kettős mögé, amely hétfőn másodikként végzett al-Attijah és Mathieu Baumel (Toyota) párosa mögött.

Nasszer al-Attijah nyerte a Dakar-rali 2. szakaszát Forrás: AFP/Franck Fife

A motorosoknál Barreda Bort pályafutása 25. etapsikerét aratta a Dakaron, ezzel az összetettben több mint hatperces előnyre tett szert a címvédő és hétfőn második amerikai Ricky Brabec előtt.
A Szalay Balázs, Bunkoczi László magyar duó a vasárnapi műszaki problémája miatt jelentősen hátracsúszott, és csak később rajtolt el a hétfői versenynapon.

A kamionosoknál a Fazekas Károly, Horn Albert Péter, Csákány Péter trió (Scania), valamint a francia navigátorral és szerelővel közösen versenyző Darázsi Zsolt (MAN) még nem teljesítette a hétfői szakaszt.

A mezőny 13 szakaszon összesen 7658 kilométert tesz meg a január 15-i dzsiddai befutóig.
A Dakar-ralit 1979-ben rendezték meg először, Párizs és a névadó szenegáli főváros között, utána viszont Európán és Afrikán kívül is több ország adott otthont a versenynek, többször volt már Dél-Amerika a helyszín, a tavalyi viadalt pedig a mostani házigazda, Szaúd-Arábia bonyolította le.

Eredmények, 2. szakasz, Bisha - Vadi ad-Davaszir, 685 km (457 km gyorsasági):
autósok:
1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota) 4:03:14 óra
2. Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (francia, Mini) 2:35 perc hátrány
3. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Mini) 9:17 p h.
Az összetett állása:
1. Peterhansel, Boulanger 7:17:18 óra
2. Sainz, Cruz 6:37 perc hátrány
3. al-Attijah, Baumel 9:14 p h.

motorosok:
1. Juan Barreda Bort (spanyol, Honda) 4:17:56 óra
2. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 3:55 perc hátrány
3. Pablo Quintanilla (chilei, Husqvarna) 6:02 p h.
Az összetett állása:
1. Barreda Bort 8:15:38 óra
2. Brabec 6:23 perc hátrány
3. Ross Branch (botswanai, Yamaha) 6:37 p h.

Kedden a Vadi ad-Davaszirból induló és oda visszatérő, 630 kilométeres út vár a versenyzőkre, a mért szakasz 403 kilométer lesz.