Vágólapra másolva!
Dárdai Pált a Bundesliga 30. fordulójában a Hertha Wolfsburg elleni derbijén csapata 3-1-es vezetésénél lecserélték, igaz, nem a teljesítménye miatt. A teljesítményeket figyelembe véve a Bayern München botlása meglepő, bár Dárdai szerint nem annyira.

- Az utolsó percben lecserélte Götz edző, nyilvánvalóan időhúzási szándékkal, vagy tévednénk?
- Így van, taktikai csere volt, mert az edző elégedettnek látszott.

- Bedobott valami szokatlant a mester a meccs előtt?
- Most nem volt frappáns ötlete, viszont egész héten nyaggatott bennünket, hogy ne legyünk önteltek. Szó mi szó, kicsit untuk már, mert egyáltalán nem vagyunk önteltek, csak éppen a remek sorozatunk után kikaptunk a 'Gladbachtól. Most Wolfsburgban már az elején látszott, hogy nagyon koncentrálunk, teljesen az ellenőrzésünk alatt tartottuk a meccset, csak az első félidő végén zavarodtunk, meg, de jókor jött a szünet.

- Gyakran említi, hogy szeretne a kapuhoz többször odaérni. A Wolfsburg ellen volt esélye?
- Kétszer is kapura lőhettem, az egyiket tizenhat, a másikat tizennyolc méterről. A kapus védett, illetve mellé ment a labda. Azt mondom, egy igazán jó futballista két ilyen szituációból egyszer betalál.

- Nyilván ez önirónia, de mit szóljon Lisztes, akinek remek passzaiból nem lőttek gólt társai?
- Ma már Krisztián adja a Werder fazonját, ő határozza meg a ritmusváltásokat, teljesen beérett, igazi klasszis.

- Őt mégis a hatvanegyedik percben cserélték le...
- Nem láttam a Bayern-Werder meccset, csak az összefoglalót, így a cseréről nem tudok állást foglalni. Nem titok, a Bundesligában szuper erőnlét kell. Itt van a Bayern esete: én már tavaly azt jósoltam, hogy ezt az iramot nem lehet bírni, s mégis csak most bukdácsolnak.

- A Real ellen viszont hősiesen játszottak.
- Nem lefutott a visszavágó. Münchenben egy szörnyű első félidő után lábra álltak a Real ellen. Én már Elber kapufájánál láttam, hogy feltámadtak, így is lett. Irigylésre méltó a német mentalitás. Az első, amit megtanultam, hogy meg kell dögleni az edzéseken, s ebben néha még a született németeknél is jobban akarok bizonyítani.

- Marx nevét egyre többet lehet olvasni az összeállításban. Ki ő?
- Középpályás, nagy darab német srác, kicsit halvérű, most gólt is lőtt. Berlini nevelés, még Röber vette a csapathoz.

- Csak a Bayern vesztett pontokat, a Hertha többi riválisa nyert. Mihez elég ez az utolsó négy fordulóban?
- Gyakorlatilag akár mindenre s akár semmire. Ha a Rostockot megverjük, három rangadó vár ránk, a Bayern, a Schalke és a Leverkusen ellen. Ha a Schalke elleni meccsig a két együttes közötti három pont különbség megmarad, akkor Berlinben fordul a kocka.

- Németországban a Kirch-csoportot a csőd fenyegeti, ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat, mert a cég képtelen fizetni a tévéközvetítési jogokért. Mennyire beszédtéma ez a játékosok között?
- Ez nem csak a futballisták között téma, az egész ország erről beszél. Ha bekövetkezne a csőd, a Hertha például 12 millió eurótól (2,8 milliárd forint) esne el a nyáron. De mondok mást: a játékosok fizetése is csökkenhet, ha a klubok nem kapnak pénzt. Ennek persze sok kívülálló örülne, mert Németországban állítják, sokat keresnek a futballisták.

- Ez nálunk is téma, azzal a különbséggel, hogy Németországban a mutatott teljesítmények arányban vannak a jövedelmekkel.
- A pokol nem elsősorban a németek miatt szabadult el, hanem a spanyol vagy olasz jövedelmek miatt. Sokan bírálják Kahnt, mert azt mondta, ő bizony nem hajlandó kevesebb pénzért játszani. Ehhez azért tudni kell, hogy ő Münchenben sokkal kevesebbet keres, mintha elszerződött volna a Barcelonához vagy más sztárcsapathoz. Tulajdonképpen vele egy klasszissal több maradt Németországban. Kész csoda, hogy a Bayern meg tudta szerezni Deislert és Ballackot. Ebből az is kiderül, hogy nem csak a pénz játszik szerepet egy-egy átigazolásnál.

- A német állam kész arra, hogy hitel formájában bizonyos garanciát vállaljon, hogy ne menjenek csődbe a klubok.
- A kölcsön kevesebb, mint amennyi a tévéközvetítési jogdíjakból befolyna, tehát a nadrágszíj meghúzása elkerülhetetlen lenne. Calmund, a Leverkusen menedzsere arra hívta fel a figyelmet, hogy a csőd nem csak a futballistáknak nem jó, de a tévéknek, mitöbb a nézőknek sem. Gondolja el, mennyire esne a nézettsége egy-egy társaságnak, ha nem közvetítene focit. S azok a szurkolók hogyan háborognának, akik most azt mondják, hogy jó lenne, ha a focisták kevesebbet keresnének. Ők lennének a legdühösebbek, ha nem lenne futball a televízióban.

Thury Gábor

Ajánlat:

A Bundesliga állása és mesterlövészei

Korábban:

Fórum: