Vágólapra másolva!
Rendkívül fontos Európa-bajnoki selejtező előtt áll a magyar labdarúgó-válogatott, amely szombaton 20.15 órakor a csoportban éllovas Lettországot fogadja a Puskás Ferenc-stadionban. Gellei Imre szövetségi kapitány tisztában van azzal, hogy a hazai futballtársadalmat most még természetesen a pénteken történt Üllői úti, illetve siófoki botrány sokkolja, de úgy érzi: csapatának mindent el kell követnie, hogy megszerezze a győzelmet, hiszen csak így maradhat esélye a továbbjutást jelentő helyek valamelyikének megszerzésére.  

"Biztosan lesznek lelkileg megviselt játékosok, s kollégáimmal mindent megteszünk majd, hogy oldjuk a feszültséget. Ha azonban valaki úgy érzi, hogy nem tudja tudása legjavát nyújtani, akkor minden következmény nélkül hazamehet az edzőtáborból. A jelenlegi csoportelső lettek ellen csak pszichésen és fizikailag is tökéletesen felkészült labdarúgókkal lehet esélyünk a győzelemre" - jelentette ki a csapat hétfői találkozóján a szakvezető.

"Erőt merítettem a múlt heti angol kupadöntőn, ahol személyesen győződhettem meg újfent a futball gyönyörűségéről, majd jött ez a szörnyű péntek este. A történteket a sportág elleni csapásként értékelem, s teljesen természetesnek veszem, hogy napokkal később is még mindenkit ez az ügy foglalkoztat. Tököli Attila döntését megértem, sőt, egyet is értettem vele, ugyanakkor jeleztem, a jövőben is számítok rá. Hihetetlen, hogy egy futballista és egy edző ilyen méltatlan helyzetbe kerülhet a gyepen."

A kapitány sérülés miatt nem számíthat Bodnár, Babos, Kabát és Pető Tamás játékára, míg Tóth Norbert fegyelmi ügye miatt hiányzik, a súlyos sérüléséből felépült Lendvai Miklós viszont visszatért. "Másfél év kihagyás után lehetek újra válogatott, ami hatalmas boldogság számomra" - mondta a játékos. "Sajnos a 18 hónappal ez előtti keresztszalag szakadásom után rosszul sikerült a műtét, újra operáltak, ám ekkor tovább roncsolódott a térdem. Ezt követően sorra jártam az orvosokat Európában, s nem túlzás, a családom, Gellei Imre szövetségi kapitány, valamint menedzserem, Balla György tartotta bennem a lelket. Ez a rettenetes másfél év lelkileg is megkeményített. Bevallom, nem számítottam a válogatott meghívóra, de annál nagyobb örömet okozott. Percekig nem tértem magamhoz a boldogságtól, amikor a kapitány felhívott a jó hírrel. Hatalmas megtiszteltetés újra a itt lenni és szeretném meghálálni a bizalmat."

A sok hiányzó ellenére Gellei optimista: "Igen is vannak értékeink, gondolok itt az NB I-ben gólkirályi címet szerzett Kenesei Krisztiánra, a Luxemburg ellen a válogatottban remekül bemutatkozott Szabics Imrére, Fehér Miklós Benficában lőtt hét végi három bajnoki góljára, és még sorolhatnám. Tudjuk, hogy a két mérkőzésen, szombaton a lettek ellen, majd jövő szerdán San Marinóban hat pontot kell szereznünk, hogy legyen esélyünk a csoportból való továbbjutásra. Ennek megfelelően készülünk Tatán."

Az ellenfélről szólva Gellei elmondta: erős európai bajnokságokban játszó profikkal felálló együttes a lett, amely három éve szinte ugyanolyan összeállításban szerepel, ennek ellenére szeretnék megállítani a menetelésüket. A vendégek eddig négy találkozót játszottak a kvalifikációs sorozatban, s 10 pontot szereztek.

Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára a következőket mondta: "Nem szokásunk a szövetségben a válogatott fellépések előtt a magyar labdarúgás más ügyeivel foglalkozni, ám ezúttal kénytelenek vagyunk kivételt tenni. Az Üllői úton történtek után a vétkesek szigorú, elrettentő büntetésére számítunk, hiszen ez nem csupán szabálysértés volt, hanem társadalmi vonatkozásai is komolyak. Ezért is örültem Gyurcsány Ferenc sportminiszter szavainak, miszerint meg kell vizsgálni, milyen jogszabályok alapján lehet kitiltani ezeket az elemeket a pályákról. Sajnos a botrány a lehető legrosszabb időpontban robbant ki, hiszen a válogatott nagyon fontos Eb-selejtezőre készül. Remélem, a szurkolók és a futballbarátok összefogásával közösen bebizonyítjuk szombaton este, hogy még mindig ez a világ legnagyszerűbb játéka."

Végezetül Magyar Zoltán, az A válogatott menedzsere a körítésről is szólt: "Az MLSZ jóideje gondoskodik az egykori válogatott labdarúgókról és szövetségi kapitányok meghívásáról. Baróti Lajostól Illovszky Rudolfon át Nyilasi Tiborig számos hajdani remek sportembert várunk a Puskás Ferenc stadionba szombaton este, de gondoltunk más sportágak jeles képviselőinek meghívására is. Így például Csötönyi Sándort, Kovács Istvánt, Gyarmati Dezsőt, a fogathajtó világbajnok Lázár-fivéreket is meginvitáltuk a lettek elleni fellépésre. Rajtuk kívül számítunk a színész válogatott jelenlétére is, akik Nemcsák Károly vezetésével, örömmel el is fogadták a meghívást. Reméljük végre örömteli estében lesz része a magyar szurkolóknak is a Lettország elleni meccsen, arról nem is beszélve, hogy a sok botrány után nagyon ráfér már a siker a magyar labdarúgásra."

A keret tagjai csütörtökig Tatán készülnek az összecsapásra. Ezen a napon este a meccs helyszínén edz majd a csapat, s a következő két napot már a fővárosban, a Margitszigeten tölti. Pénteken 19.15 órakor - szintén a Puskás-stadionban - nyilvános tréninget vezényel Gellei, s a gyakorlás után hirdeti ki a másnapi kezdőcsapatot.

A mérkőzést az a bírói hármas dirigálja, amely a múlt szerdai AC Milan-Juventus Bajnokok Ligája-döntőn is közreműködött: Markus Merk játékvezető munkáját Heiner Müller és Christian Schraer segíti.

A Róth Antal irányította olimpiai (U21) válogatott szintén sorsdöntő mérkőzés előtt áll, pénteken 17.30 órától fogadja a lettek korosztályos együttesét Dunaújvárosban. A szakvezető úgy véli: az esetleges győzelem lehet az utolsó lehetőség arra, hogy versenyben maradjanak az első helyért.

Bánki József