Vágólapra másolva!
Gellei Imre szövetségi kapitány hatalmas, a június 7-i budapesti összecsapásnál is nagyobb csatára számít szerdán a magyar labdarúgó-válogatott lettországi Európa-bajnoki selejtezőjén, amelyen az együttesnek legalább egy pontot kell szereznie ahhoz, hogy október 11-én a 4. csoport második helyének kiharcolásáért léphessen pályára Lengyelország ellen. A válogatott sajtótájékoztatóján megünnepelt Lipcsei Péter osztja a kapitány véleményét.

"Érződik a bizonyítási vágy az együttesen. Minden játékosomnak tudnia kell, hogy Rigában megmutathatja, mit érnek a kvalifikációban eddig elért eredmények" - mondta Gellei.

A magyar válogatott több részletben kezdte meg a felkészülést, az idegenlégiósok már a hét elejére hazaérkeztek, s különböző klubokban gyakoroltak. "Nagy örömömre szolgál, hogy a játékosokat kedvesen fogadták, felnéznek rájuk" - jegyezte meg a szakvezető.

A Magyarországon szereplő futballisták többsége szerdán még kupamérkőzést játszott, így a teljes keret csütörtökön találkozott. A válogatott Tatán készül a rigai összecsapásra a vasárnapi ebédig, majd estig kimenőt kapnak a futballisták. Vasárnap este már közösen fogyasztják el a vacsorát Budapesten, s a küldöttség hétfőn 10.30 órakor repül Lettországba.

A csütörtöki sajtótájékoztatón köszöntötték Lipcsei Pétert, aki augusztus 20-án Szlovéniában játszott 50. alkalommal a nemzeti tizenegyben. Ez alkalomból Berzi Sándor MLSZ-főtitkár egy futballistát ábrázoló szoborral lepte meg a Ferencváros labdarúgóját. A rutinos középpályás, aki Muraszombatban védő volt, nagy várakozással tekint a rigai rangadóra. "Én is azt hiszem, hogy sokkal nehezebb meccs vár ránk, mint amilyen a budapesti találkozó volt - mondta. - Azonban optimista vagyok, mert a válogatott ereje többek között abban rejlik, hogy a játékosok és a szakvezetés is összetartó, egy húron pendül. Ezért nem is tudok mást elképzelni, mint a győzelmet!"

A Puskás Ferenc-stadionban júniusban lejátszott magyar-lett 90 perc egyik hőse Gera Zoltán volt, aki a 38. percben 0-1-nél a megsérült Dragóner Attilát váltotta, és Szabics Imre duplája (51., 58.) után a 87. percben gyönyörű fejesgóllal biztosította be a győzelmet, amely egyben a lettek első vereségét is jelentette a selejtezősorozatban. "Nagyon kemény és hajtós csapatot ismertem meg a lett tizenegyben. Az is igaz, hogy technikás futballistákkal csak a csatársorban rendelkeznek, de így is nehéz dolgunk lesz Rigában. Bízom abban, hogy megnyerjük a találkozót!"

A szerdai találkozó magyar idő szerint 20 órakor kezdődik a rigai Skonto-stadionban, a játékvezető a dán Claus Bo Larsen lesz. Jelentős érdeklődés előzi meg a mérkőzést, s a nagy távolság ellenére várhatóan több száz magyar szurkoló kíséri majd el a nemzeti együttest Rigába. Ezért az MLSZ utazási partnerén, az IBUSZ-on keresztül péntekig árusítja a lettektől kért és kapott belépőket, 3700 forintért.