Vágólapra másolva!
Elegendő kitekinteni az embernek az ablakon, s látja: szakad a hó, süvít a szél, az időjárás minden, csak nem tavaszias. Hogy alkalmas-e a futballra, arról megoszlanak a vélemények, a Magyar Labdarúgó Szövetség vadonatúj elnöksége mindenesetre első határozatával jövő szombatra tolta át a 16. forduló időpontját. Ennek ellenére nem kizárt, hogy újabb időpont-módosítás várható, hiszen kérdéses, hogy mennyit javul a helyzet az elkövetkezendő egy hétben.

"Elviekben elképzelhető a további csúsztatás, de hangsúlyozom, hogy az érvényes MLSZ-elnökségi döntés értelmében március 12. az első tavaszi, összességében a 16. forduló időpontja" - jelentette ki Margitai Zoltán, a Magyar Labdarúgó Liga tervezési és szakmai osztályának vezetője.

- Most mindenképpen rosszabb a pályák állapota, mint pár napja volt, s borítékolható - az időjárás-jelentést ismerve -, hogy egy hét múlva sem lesz jobb.
- Mindez elsősorban azt bizonyítja, hogy helyes volt az elhalasztásról hozott döntés. További halasztás viszont lehetetlen helyzetbe hozhatná az egész magyar futballt.

- Mire gondol?
- Először is még az eddiginél is jogosabb lenne Lothar Matthäus szövetségi kapitány felháborodása, tudniillik, hogy lényegében bajnoki meccsek nélkül vág neki a válogatott a március 30-i, Bulgária elleni vb-selejtezőnek. Másrészt összetorlódhatnak az időpontok, végzetes időzavarba kerülhetünk. Hozzáteszem, a Ligakupa eltörlésével nyertünk néhány potenciális játéknapot.

- Sokan azt is a magyar futball vezetőinek szemére vetik, hogy bezzeg Németországban, Angliában a mienkhez hasonló éghajlati körülmények között nem, vagy csak alig szünetel a bajnokság, de a Numancia-Barcelona spanyol bajnoki meccset is felhozzák példaként, amelyet havas pályán rendeztek meg.
- Jó, de akkor hasonlítsák össze, például, az aufSchalke és a Bozsik-stadion technikai felszereltségét is! Borzalmas a magyar pályák állapota, nincs megoldva a fűtés, az alagcsövezés, egy jeges talajon történő játék egyrészt súlyos baleseteket, másrészt több tízmilliós károkat okozna a gyepszőnyegben. Bodajkon markológéppel próbálták meg feltörni a gyepet borító jeget, de öt perc után abbahagyták, s a Megyeri úton, valamint a Hungária körúton is tiszta jég a játéktér árnyékos oldala. Azaz: életveszélyes.

- Akkor hát elviekben nem zárható ki a további csúszás?
- Elviekben nem. Sőt, még ha nem is születik intézményes döntés a további halasztásról, akkor is lehetőséget ad a szabály arra, hogy az adott meccs játékvezetője a kezdés előtt döntsön a pálya játékra alkalmasságáról.

Ch. Gáll András