Vágólapra másolva!
Lennart Jonansson, az UEFA elnöke és Michel Platini, a FIFA és az UEFA végrehajtó bizottságának a tagja is részt vett szerdán a Magyar Labdarúgó Szövetség új székházának az ünnepélyes átadásán, mely főképp az európai és a nemzetközi futballszervezet támogatásából épült fel. Az eseményen az Aranycsapat még élő tagjai közül is megjelentek.

Budapest XI. kerületében, a Kőérberek nevezetű városrész szívében, pazar környezetben épült meg a Magyar Labdarúgó Szövetség új, négyemeletes székháza, melyet a hivatalos átadás napjáig a FIFA és az UEFA óriási drapériája takart el a kíváncsi tekintetek elől. Szerdán aztán lehullott a lepel, és Lennart Johansson, Michel Platini, a magyar labdarúgás egykori nagyjai (Buzánszky Jenő, Grosics Gyula, Sándor Károly, Nyilasi Tibor), honi futballvezetők, edzők, játékosok (többek között Bozsik Péter, Détári Lajos, Kovács Kálmán) is tiszteletüket tették az átadáson. Szintén a helyszínen volt Puskás Ferenc felesége, valamint Vlatko Markovic, a horvát szövetség elnöke és Gyárfás Tamás, az Euro 2012 pályázati bizottság magyar elnöke.

Ünnepi beszédében Kisteleki István MLSZ-elnök köszöntötte a meghívottakat, és megemlítette, mennyire fontos a magyar labdarúgás számára, hogy jövő áprilisban Horvátországgal karöltve elnyerjük a 2012-es Eb rendezési jogát. "A legjobb háromban vagyunk, innen már csak egy lépés a végső siker. Ha miénk lesz a 2012-es Eb rendezési joga, újjászülethet a magyar labdarúgás, ez a székház pedig akkor az európai futball központja lesz." Kisteleki hozzátette: magyar futballcsillagok fényképével díszítették belül a székházat (szemből például Puskás Ferenc hatalmas képe látható, amint éppen kapura lő), de az Aranycsapat tagjai és például az aranylabdás Albert Flórián mellett még rengeteg hely van: "Ide kell kerülniük a jövő nagy magyar futballistáinak" - mondta a sportvezető.

Lennart Johansson, az UEFA első embere beszédében hangsúlyozta: "Sokan fogják irigyelni a magyar szövetséget ezért a 4 emeletes, mintegy 2000 négyzetméteren elterülő székházért. Külön öröm, hogy az UEFA, illetve a FIFA fejlesztési programja révén épülhetett fel, mert ez is bizonyítja az összefogás erejét". Az épület egyébként felülről 'V' alakot ölt - célozván ezzel a győzelemre (victory), a magyar foci és az Eb-pályázat sikerére.

Forrás: [origo]

A székház átadása képekben

Ezt követően a felállított pódiumon Michel Platini kért szót: "Sokan feltehetik a kérdést, hogy miért kell egy ilyen szép épület a magyar szövetségnek, ha a labdarúgás csak közepeset nyújt. Nos, az MLSZ-nek meg kell szerveznie az egész magyar focit és az utánpótlást, hogy az újra sikeres legyen, az eredmények ezért nem is lehetnek elsődlegesek. Európa visszavárja a magyarokat az élmezőnybe, szívből kívánom nekik, hogy a legjobbak között üdvözölhessük őket" - jelentette ki a háromszoros aranylabdás, rendkívül szimpatikus francia exfutballsztár, aki magyarul fejezte be mondandóját: "Köszönöm!"

Az ünnepi beszédek után egy pár perces rövidfilmet tekintettek meg a díszvendégek a jelenlévőkkel, mely a magyar futball történetének a legszebb pillanatait elevenítette fel. Az egybegyűltek tapssal fogadták az emlékezetes gólokat (Buzánszky Jenő saját találatát is újraélhette), majd a székház bejárása során Kisteleki és Markovic Puskás feleségével kiegészülve mutatta meg Platininek és Johanssonnak a 2012-es Eb-döntő esetleges helyszínének, a Puskás-stadionnak a makettjét. Annak kisméretű képernyőjén az UEFA-kongresszus képeit láthatták a vendégek, valamint többször felvillant rajta a pályázat szlogenje: "Give us the chance" (Add meg nekünk az esélyt).

Az esemény záróakkordjaként Kisteleki István egy-egy hatalmas, díszes üvegvázával lepte meg vendégeit, akik megtették az első bejegyzéseket a vendégkönyvbe. Az MLSZ elnöke szerint "ezzel a magyar futball történelmének új, remélhetőleg sikeres fejezete kezdődött meg".

Michel Platini az esemény után az [origo]-nak is nyilatkozott - tekintse meg a felvételt!