Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága három pontot levont az Újpesttől a lila-fehér klub szurkolóinak rasszista megnyilvánulásai miatt.

Az indoklás szerint a fővárosi együttes drukkerei a Debrecen elleni, május 4-én rendezett bajnokin az egész mérkőzés alatt huhogtak, amikor a hajdúságiak színesbőrű játékosához, Ibrahim Sidibéhez került a labda. A döntés elsőfokú, egyelőre tehát nem jogerős.

A testület döntésénél figyelembe vette a FIFA - a magyar szövetség hivatalos honlapja szerint - még nem kötelező érvényű ajánlását. A határozatot az is befolyásolta, hogy a rendkívül magas szinten képzett jogi szakemberek véleménye szerint a stadionbezárás és a pénzbüntetés közel sem olyan hatásos a szurkolók viselkedésének befolyásolása szempontjából, mint a pontlevonás, amelynek a rendelkezésükre álló eszközök közül a legnagyobb visszatartó ereje lehet.

A debreceni klub szintén a szurkolók rasszista megnyilvánulásai miatt 300 ezer forintot fizet. A különbség abból adódik, hogy az újpestiek visszaesőnek számítanak, míg a hajdúsági rajongók korábban nem követtek el hasonló vétséget

A döntés elsőfokú, egyelőre tehát nem jogerős.

Az újpestiek az MTI érdeklődésére az írásos határozat kézhezvétele és alapos tanulmányozása előtt nem kívánták kommentálni a történteket. Az Újpest így változatlanul a negyedik helyen áll a tabellán, a pontlevonás után 46 ponttal, esélye még maradt a bronzérem megszerzésére.

Az MLSZ fegyelmi bizottsága a 28. fordulóban kiállított játékosok közül Stark Pétert (Győr) két, Balogh Lászlót (Paks) egy bajnoki mérkőzéstől eltiltotta.