Vágólapra másolva!
Elképesztően balszerencsés körülmények között esett ki a magyar U20-as labdarúgó-válogatott az új-zélandi világbajnokságon, Mervó Bence góljával sokáig vezettünk a szerbek ellen, akik a 91. percben egyenlítettek, majd a hosszabbításban, emberhátrányban a győzelmet is kiharcolták - egy öngóllal.

U20-as labdarúgó-világbajnokság, nyolcaddöntő:
Magyarország - Szerbia 1-2 (0-0, 1-1, 1-1) - az élő közvetítés
Dunedin, 2000 néző
v.: Mateu Lahoz (spanyol)
Magyarország: Székely - Osváth, Kecskés (Talabér, 55.), Lenzsér, Tamás (Nagy D., 73.) - Vida, Nagy Á., Sallai (Forgács, 59.) - Kalmár, Zsótér - Mervó.
Szerbia: Rajkovic - Gajic, Antonov, Zdelar, Veljkovic, Babic, Maksimovic, Mandic (Stevanovic, 90+3.), Zivkovic, Grujic (Gacinovic, 78.), Jankovic (Saponjic, 59.).

A magyar csapatba visszatért a brazilok ellen kiállított Tamás Krisztián, a szerbeknél viszont volt egy nagy hiányzó, a csoportmeccseken begyűjtött sárgái miatt eltiltott Milinkovic-Savic. Elég óvatosan kezdték a csapatok a meccset, a szerbek egy fokkal aktívabbak voltak, de ők is inkább a biztonságra építettek, nem vezettek fergeteges rohamokat.

A 28. percben Székelynek kellett nagyot védenie, a bal felső elől piszkálta ki Zdelar lövését, és kapusunknak a szünetig még két fontos megmozdulása volt, Mandic két helyzeténél is bravúrral védett. A szerbek nagyon figyeltek a négygólos Mervóra és Kalmárra, és a magyar csapat sokáig csak hosszú ívelgetésekkel próbálkozott, amit könnyen hatástalanított az ellenfél védelme. Egy lehetőségünk azért akadt, de Zsótér a szerb kapus bizonytalankodása után kapásból nem találta el a kaput.

Pedig Mervó most is gólt lőtt

A második félidő is szerb fölénnyel indult, az 57. percben örülhettünk is, hogy megúsztunk egy nagy ziccert, az ellentámadásnál aztán Kalmár az ötösig vitte a labdát, a passzát pedig Mervó bevágta a léc alá, amivel beérte a góllövőlistát vezető ukrán Kovalenkót.

A szerbek próbáltak nyomást gyakorolni a magyar csapatra, de a 72. percben eldönthettük volna a meccset, Kalmár passza után azonban Zsótér a bal sarok mellé lőtt.

Lassan csorogtak a percek, és bár a szerbek letáboroztak a kapunknál, úgy tűnt, meglesz a továbbjutás. Aztán a 91. percben egy szögletnél középen senki nem figyelt a csereként beállt Saponjicra, aki a bal felsőbe fejelve hosszabbításra mentette a meccset. Amit viszont már emberelőnyben kezdett a magyar csapat, mert Gajic Nagy Dominik lerántása miatt megkapta a második sárga lapját.


Hiába voltunk emberelőnyben

A hosszabbításban a csapatok semmit nem akartak kockáztatni, a magyarok is csak a második tizenöt percben próbáltak kezdeményezni, de egyáltalán nem látszott, hogy eggyel többen vannak a pályán. Minden jel arra utalt, hogy tizenegyesek jönnek majd, de a 118. percben Talabér becsúszva ért bele egy szerb beadásba, a labda pedig a jobb sarokba hullott, és ez a szerencsétlen mozdulat fiataljaink kiesését okozta. A szerbek a nyolc között az Egyesült Államokkal találkoznak, amely 1-0-ra győzött Kolumbia ellen.

A magyarok szövetségi kapitányának, Bernd Storcknak az értékelését itt olvashatja el.