Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, oroszukránháború, 2024.04.24.
Gunners from 43rd Separate Mechanized Brigade of the Armed Forces of Ukraine fire at Russian position with a 155 mm self-propelled howitzer 2C22 "Bohdana", in the Kharkiv region, on April 21, 2024, amid the Russian invasion in Ukraine. Anatolii STEPANOV / AFP
Fotó: AFP/Anatolii Stepanov
Vágólapra másolva!
Újabb szintet léphet az orosz-ukrán háború azzal, hogy az amerikai törvényhozás zöld utat adott az újabb fegyverszállítmányoknak Kijevnek. Az új segélycsomag légvédelmi lőszereket és nagy mennyiségű tüzérségi lövedéket, valamint páncélozott járműveket és más fegyvereket tartalmaz majd. A több milliárd dolláros amerikai segélycsomagot már hónapokkal ezelőtt kérte a Fehér Ház, de a képviselőház csak szombaton fogadta el. Időközben az Egyesült Államok azt mérlegeli, hogy további katonai tanácsadókat küldjön Ukrajnába.
Vágólapra másolva!

A Pentagon robusztus logisztikai rendszert hozott létre, hogy a jelentések szerint akár 1 milliárd dollár értékű fegyvert küldjön Ukrajnának, amint Joe Biden elnök aláírja az Ukrajna Moszkva elleni háborús erőfeszítéseit finanszírozó, régóta halogatott törvényt. A 95 milliárd dolláros külföldi segélycsomagot, amely 61 milliárd dollárt tartalmaz Ukrajnának, kedd este 79-18 arányban hagyta jóvá a szenátus. 

Alá fogom írni ezt a törvényjavaslatot, és amint holnap az íróasztalomra kerül, azonnal szólni fogok az amerikai néphez, hogy még ezen a héten megkezdhessük a fegyverek és felszerelések Ukrajnába küldését

- mondta Biden a szavazást követő nyilatkozatában.

Joe Biden
Biden nagyon gyors aláírást ígért

Az új segélycsomag légvédelmi lőszereket és nagy mennyiségű tüzérségi lövedéket, valamint páncélozott járműveket és más fegyvereket tartalmaz majd – közölte több amerikai tisztségviselő kedden az AP hírügynökséggel. A meg nem nevezett források szerint a listán szereplő tételek közül néhányat “napokon belül” elszállítanak, de mások szállítása hosszabb időt vehet igénybe. A Pentagon nem erősítette meg és nem is cáfolta a szállításra kész újabb csomagról szóló jelentést, de Pat Ryder vezérőrnagy, sajtótitkár kedden újságíróknak azt mondta, hogy az amerikai hadsereg “mindent megtesz, amit csak tud, hogy készen álljon a gyors reagálásra”.  

Azt hiszem, jó feltételezés, hogy ez légvédelmi képességeket, valamint tüzérséget és lőszert is tartalmazni fog

- mondta Ryder. “Ismét elmondom, hogy ez a biztonsági segélycsomag Ukrajna legsürgősebb szükségletein fog alapulni”.

Nem fog változni a harctéri helyzet?

Biden elnök már hétfőn telefonon biztosította Volodimir Zelenszkijt, hogy a fegyverszállítások gyorsan megkezdődnek, miután a törvényjavaslat az Ovális Irodába kerül aláírásra. Bár a Fehér Ház kevés részletet közölt a Biden-Zelenszkij-telefonbeszélgetésről, az ukrán elnök azt állította, hogy Kijev hosszabb hatótávolságú ATACMS rakétákat kap.

A több milliárd dolláros amerikai segélycsomagot már hónapokkal ezelőtt kérte a Fehér Ház, de a képviselőház csak szombaton fogadta el, miután Mike Johnson házelnök beleegyezett.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden megjegyezte, hogy a Kijevnek szánt várható amerikai katonai segítség célja az ukrán erők “összeomlásának megakadályozása”, de azt jósolta, hogy a pénz nem fogja jelentősen befolyásolni a harctéri helyzetet, mivel “a finanszírozás nagy része az amerikai haditermelésre megy”. 

Az amerikai hatóságok cinikusan azt állítják, hogy az ukránok az Oroszországgal vívott harcban az ő érdekeikért fognak meghalni

- jelentette ki Sojgu. Washingtoni és kijevi tisztviselők egyaránt azzal érveltek, hogy jobb, ha fizet Ukrajnának azért, hogy harcoljon Oroszország ellen, mintha az USA-nak közvetlenül Oroszország ellen kellene harcolnia.

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, oroszukránháború, 2024.04.24.
Megakadályoznák az ukrán erők összeomlását
Fotó: AFP/Anatolii Stepanov

„Nem harci szerepet töltenének be”

Egy friss hír szerint a világ egy újabb lépést tehet a harmadik világháború felé, mivel újabb amerikai katonai tanácsadókat küldhetnek Kijevbe.  

Az Egyesült Államok azt mérlegeli, hogy további katonai tanácsadókat küldjön Ukrajnába

a lendületbe jövő Oroszország ellensúlyozására – írta meg ég kedden a Politico.

„Jelenleg azt fontolgatjuk, hogy további tanácsadókat küldünk a nagykövetség Védelmi Együttműködési Hivatalának (ODC) bővítésére” – idézi Pat Ryder vezérőrnagyot, a Pentagon szóvivőjét a Politico, aki a lapnak adott nyilatkozatában megjegyezte, hogy „a személyzetre ugyanazok az utazási korlátozások vonatkoznának, mint a nagykövetség minden alkalmazottjára.”

Feladataikról szólva a szóvivő úgy fogalmazott, hogy az ODC „különféle tanácsadó és támogató (nem harci) küldetést hajt végre, és kizárólag DOD személyzetből áll”, és „az Egyesült Államok Nagykövetségének részeként, a misszióvezető felügyelete alatt” tevékenykedik, „mint a nagykövetség többi tagja” – tette hozzá Ryder.

A Pentagon szóvivője „műveleti biztonsági és haderővédelmi okokból” nem nyilatkozott arról, hány fős személyzetről van szó.

A brüsszeli lap szerint négy nevét elhallgatni kívánó amerikai tisztviselő és egy, a terveket ismerő további személy szerint a fentebb említett csapatok az Egyesült Államok által Ukrajnába szállított fegyverek logisztikai és felügyeleti feladataiban is segédkeznek majd. Mint hozzátették: az egyik amerikai tisztviselő szerint az új kontingens például fegyverkarbantartásban is segíti majd az ukrán hadsereget – írta a Mandiner.

Mint a Politico felidézi: egy maroknyi amerikai katonát már kivezényeltek a kijevi nagykövetséghez rövid időre, ezek az alkalmazottak a nagykövetség biztonságát hivatottak szavatolni. Azonban, mint a lap rámutat: hivatalosan ugyan nem világos tehát, hogy végül hány további amerikai katonát küldenek Ukrajnába, két amerikai tisztviselő szerint ez a szám akár 60 is lehet.

Időközben pedig a The Washington Post arról írt, hogy Joni Ernst iowai republikánus szenátor szerint az Egyesült Államok a lassúsága miatt Ukrajna már elveszítette az Oroszországgal vívott háborút, így 

az Egyesült Államok elvesztette tekintélyét a világ színterén, miközben az ukránok pedig rengeteg emberéletet áldoztak fel.

Macron is világháborút akar

Bár Emmanuel Macron francia elnök és több más európai vezető nem hajlandó kizárni, hogy a jövőben a NATO csapatokat vezényeljen Ukrajnába, a szövetség eddig fenntartotta, hogy nem vesz részt közvetlenül a konfliktusban. Az Ukrajinszka Pravda pedig arról írt, hogy Anton Hofreiter, a Bundestagban működő Európai Uniós Ügyek Bizottságának vezetője nem zárja ki: az amerikai képviselőház által szombaton Ukrajna számára jóváhagyott segélycsomag lehet az utolsó.

Talán ez az utolsó amerikai segélycsomag nagyon hosszú időre, vagy teljesen az utolsó

– mondta Hofreiter a Funke médiacsoportnak. 

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán
Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison. A kormányfő kiemelte: a háborúpárti kormányok, a brüsszeli bürokraták, Soros György hálózata milliószám küldi a dollárokat Budapestre a háborúpárti baloldalnak. Akik nem is rejtik véka alá, hogy a megbízóik igényének megfelelően kormányváltást akarnak. A békepárti kormány helyett háborús kormányt, nemzeti kormány helyett Brüsszel és Washington alá rendelt bábkormányt akarnak – hangsúlyozta. Hozzátette: ne hagyjuk Magyarországot, harcolnunk kell! Meg kell védeni a magyar emberek békéjét és biztonságát. Meg kell védeni a gazdasági eredményeinket. Meg kell védeni a családjainkat, és különösen is a gyerekeinket. Hogy Brüsszelben is értsék: no migration, no gender, no war! Ez áll a választási manifesztumban, amelyet ma kibocsátunk – mondta Orbán Viktor, aki beszéde végén fel is mutatta a dokumentumot.