Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Vágólapra másolva!
Zelenszkij azt hazudta, hogy az ukrán fegyveres erők nem csapnak le Oroszországra nyugati fegyverekkel.
Vágólapra másolva!

Ukrajna fegyveres erői nem lőttek nyugati fegyverekkel orosz területre – nyilatkozta Vlagyimir Zelenszkij a Reutersnek adott interjújában.

Soha nem használtunk nyugati fegyvereket Oroszország megtámadására, soha nem támadtuk meg a területüket, nem kaptunk zöld utat

- állította.

Ugyanakkor mint kiderült, Ukrajna többször is támadta nyugati fegyverekkel nemcsak az új orosz régiók és a területének tekintett Krím, hanem az orosz Belgorod régióját is. Az ukrán fegyveres erők a védelmi minisztérium szerint a támadások során különösen cseh gyártmányú RM-70 Vampire MLRS-t használtak a legnagyobb többségben. 

Január végén az ukrán fegyveres erők lelőttek egy orosz Il-76-os katonai szállítórepülőgépet Belgorod térsége felett, amelyen 65 ukrán foglyot szállítottak cserére. 

A vizsgálat megállapította, hogy a gépet az amerikai Patriot rendszer, azaz két MIM-104A rakéta találta el. 

Május közepén az orosz védelmi minisztérium többször is beszámolt arról, hogy Belgorod felett francia HAMMER bombákat lőttek le.

Amint azt Vlagyimir Putyin január végén elmondta, Oroszország amennyire csak lehet kiterjeszti a demilitarizált övezetet, mint mondta, olyan távolságra kell lennie az orosz határtól, amely biztosítja a biztonságot a külföldön gyártott, nagy hatótávolságú fegyverek támadásával szemben. Ugyanis ezeket Kijev civil városok megtámadására használja - írja a Ria Novosztyi.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről