Nadal nyerte a pekingi nyögőpárbajt

Vágólapra másolva!
Ha csak hajszállal is, de Rafael Nadal jobb volt Novak Djokovicnál: a spanyol teniszező, aki - a verhetetlennek hitt Roger Federert megelőzve - hétfőtől életében először átveszi a vezetést a világranglistán, 6:4, 1:6, 6:4-gyel jutott be a pekingi olimpia férfi egyes fináléjába (ahol nem mellesleg a chilei Fernando Gonzalez vár majd rá). Az [origo] testközelből figyelte a spanyol és a szerb szupersztár remekbe szabott labdameneteit, csodás mozdulatait és furcsa allűrjeit.
Vágólapra másolva!

Juha Pál helyszíni tudósítása Pekingből

Óriási tapsvihar fogadta Rafael Nadalt és Novak Djokovicot, amikor a két csillag kivonult a pekingi olimpia teniszközpontjának centerpályájára. A tízezres csarnokban némi meglepetésre csak háromnegyed ház előtt kezdődött meg a "csúcsrangadó", az előrehozott döntő - kínai idő szerint este 22.15-kor.

Azt már a meccs előtt tudni lehetett, hogy a második elődöntő győztese a fináléban a lassan ötkarikás specialistának kikiáltható Fernando Gonzalezzel meccsel majd. A chilei nagyon érzi, hogy olimpián miként kell teniszezni, négy éve Athénban két érmet is gyűjtött: párosban nyert, míg egyesben a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Gonzalez idén is esélytelenül farolt el az elődöntőig, ahol az a James Blake várt rá, aki elbúcsúztatta a hétfőig világelső Federert. Blake kezdett jobban, de a dél-amerikai két, a végletekig kiélezett játszmában fordított, az utolsó felvonást bámulatos csatában, 11:9-re nyerte.

Első szett

Djokovic nagyon rosszul kezdte a meccset, az első labdamenetnél röptézni próbált, ám Nadal pazarul elütötte mellette a labdát, majd a második és a harmadik pont úgy lett a spanyolé, hogy a szerb kétszer is nagyon csúnyán hibázott (a labdát tán még most is keresik a labdaszedők). Aztán jött egy pazar ász az adogató szerbtől, majd Nadal előbb a hálóba, később pedig az alapvonalon túlra ütötte a labdát. Egy újabb ásszal végül visszahozta a gémet, és már fordultak is a csillagok (0:1 Djokovicnak).

A következő játékban esélye sem volt a világranglista-harmadik Djokovicnak, nullára nyert Nadal (1:1). Djokovic a szerváját aztán ismét viszonylag könnyedén hozta, stílszerűen ismét ásszal befejezve a játékot (1:2). Nadal válaszként megint pont nélkül hagyta riválisát, ezzel ismét egyenlő lett az állás az első szettben (2:2).

Az akarásnak nyögés lett a vége, Djokovic hiába próbálta óriási kiáltásokkal "fűszerezve", még nagyobb erővel visszaküldeni a labdát, a futógép spanyol ellen ez kevés volt, Nadal elnyerte a belgrádi játékos adogatását (3:2).

De nem csak ezt, hanem - Nadal könnyedén behúzott saját játéka után - a következőt is: a mentálisan erősnek tartott, 21 esztendős szerb 15-40-nél kettős hibát vétett (5:2).

De mégis össze tudta magát kapni Djokovic, bár Nadal adogatásánál, semmi harmincas vezetésénél felhördült a közönség: a hétfőtől világranglista-vezető latin sportoló a röptéhez előreszaladó szerb felett erősen-magasan ellőtte a labdát, ami valahogy a levegőből elindult lefelé, és - pont lepottyant a vonal előtt! A gém azonban Djokovicé lett (5:3).

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kattintson a képre a galériáért!

Hogy mekkora klasszisról van szó a szerb esetében (is), az ismét kiderült, amikor a saját szerváját kegyetlenül lehozta nullára (5:4).

Mintha valami történt volna Nadallal, sokat hibázott, nem jöttek be a rövidítései (az a fránya háló), az "out" felkiáltás sem volt ritka, majd egy éjszakai lepke is megzavarta őt (az egyik labdaszedő fiú végül nagy nehezen kitessékelte a pályáról az állatkát).

A nagy fordítás azonban elmaradt, így 6:4-re megnyerte az első szettet Nadal.

A mérkőzés első 40 perce inkább küzdelmes, semmint színvonalas volt, főképp az alapvonaljátékot erőltették a felek, s bizony elég sok hiba csúszott a játékba - főképp persze Djokovicéba. De ő is villant párszor, jelezvén, hogy nem esélytelen a fináléba kerülésre.

Második szett

Az első játékot úgy nyerte meg a 187 centis szerb, hogy elővette a hibátlan röptézést is az eszköztárából, majd rögtön elnyerte Nadal adogatását! Nem is akárhogyan, 15-40-nél még rontott (s keresztet vetett), majd Nadal hálóba ütött labdája után már őt éltette a hétezer fős nézősereg (0:2).

Eztán jött egy komoly röpteviadal, amiből a mallorcai jött ki győztesen, a gémből viszont nem. 30-30-nál hiába kért challenge-et Nadal, nem jól látta a vonalat, egy újabb Djokovic-pont után pedig már 3:0 volt a fehérmezes játékos javára.

A spanyol szurkolók nem bírtak magukkal, "Viva Espanát" kiáltottak a levegőbe, majd ismét síri csend lett, ahogy az a labdamenetek közben szokás.

Nadalnak úgy tűnt, szerencséje van, mert a hálón megpattant labdát alig érte el Djokovic, ám a piros felsőben igyekvő Rafael ezután pontatlanul célzott, a gém így mégis a belgrádié lett (0:4). Aztán csak megtört a jég: 23 percet kellett várni a második szettben Nadal első gémsikerére (1:4).

Mindeközben a lelátó ellentétes oldalán szurkoló Nadal-fanatikusok spanyolul üvöltözve üzengettek egymásnak, míg Djokovic hívei inkább tapssal jutalmazták kedvencüket.

Nadal 1:4-nél már nagyon pipa volt, labda nélkül próbálta a helyes ütőtartást gyakorolni. De mindhiába, mert például az ekkor még igen ritkán látott hosszú labdamenetek egyikét is Djokovic nyerte a következő játékban, a pontosabban ütő szerb 1:5-re módosította az állást.

Djokovic jött a szervával: egy sikertelen röpte után dühösen vágott egy ászt, Nadal rossz ritörnjét követően pedig ismét jött a visszaüthetetlen szerva, ezzel 6:1.

Fotó: Hajdú D. András

Kattintson a képre a galériáért!

Harmadik szett

A játszma álomszerűen kezdődött - a szurkolók szempontjából. Parádés, hosszú labdamenetek, cselesen megcsavart ritörnök, valóban közönségszórakoztató játék. Minden tenyeresnél óriásit nyögtek a főszereplők, mintha csak egy mutáló Kurnyikova játszott volna egy mély orgánumú Sarapovával. A második gémben megmutatta Nadal, hogy ő sem gép és tud újítani - tőle kissé szokatlan módon röptével szerzett pontot, majd ászt ütött.

Nadal szinte minden labdát elért, akár át is ugorhatna a Madárfészekbe, hiszen a 100 méteres síkfutás döntőjében sem vallana szégyent, annyira villámgyors.

2:2-ig mindenki hozta a saját adogatását, majd Djokovic brékelhette volna Nadalt, de elrontott egy könnyű labdát. Szinte hihetetlen, hogy a döntő szettben mennyivel hosszabbak voltak a labdamenetek, csak érdekességképp: kínai idő szerint éjfélkor.

3:3-nál, 15-30-nál ismét két labdára volt a "lopástól" a magas szerb, de nem sikerült megnyernie a gémet, így folytatódott a váltott vezetés.

A sztárallűrök ekkor is megvoltak, Nadal az alsógatyáját igazgatta, a szervákat vízszintes háttartással várta, Djokovic pedig egy-egy megnyert pont után örömmel döngette ökleivel a melleit. 4-3 után nullára nyerte a saját játékát Djokovic, majd úgy tűnt, nem teljesen elégedett, mert lecserélte az ütőjét.

1 óra 57 perc után végül is teljesen döntetlen volt az állás: 1:1 a szetteket, 4:4 a gémeket illetően. Megjósolni a győztest ekkor még egyszerűen nem lehetett. Nadal mindenesetre - miután magába tömött egy banánt - gond nélkül 5:4-re "módosíttatta" az eredményjelzőt. Aztán jött Djokovic és 15 semmi után ámultak a nézők: a szerb rövidítését egy óriási sprinttel elérte Nadal, és a visszatett labdát, amolyan frappáns válaszként, pihekönnyűen a háló mögé tette.

Amilyen szép volt ez a poén, annyira csúnya a hálóba bombázott Nadal-ütés, ezzel 30-30. Egy szerva után "zavarában" challenge-et kért a szerb, majd egy hosszú labdamenet végén a háló tetejét találta telibe - ez bizony meccslabda! Djokovic először hárított egy megdöbbentően szép, alapvonal mellé kitett ütéssel, majd jött egy remek röpte, és máris előny a szerbek kedvencénél. A következő röptét - amely sokkal könnyebb lett volna - viszont elrontotta Djokovic.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kattintson a képre a galériáért!

Az első szervái nem sikerültek a szerbnek és a hálót is "szívesen" megtalálta, újabb meccslabda Nadalnak! A meccs a színvonalhoz kissé méltatlanul, ám parádés menet után ért véget, Djokovic végig mozgatta Nadalt, kiszorította a spanyolt, ám a térfelére érkező, kétségbeesetten visszaemelt labdát suta mozdulattal hatalmas outra püfölte. A drámai befejezést követően Nadal földre vetette magát, majd felpattant, csuklószorítóit kidobta a közönség felé, az amúgy jól játszó szerb pedig könnyeivel küszködve hagyta el a játékteret. Csalódottsága érthető: nagyon akarta ezt az aranyat, csakúgy, mint Federer. Csakhogy ő szerb, ennélfogva kicsit érzékenyebb, mint az állandóan érzelemmentesen masírozó svájci...

Eredmények,
férfi egyes, elődöntő:

Nadal (spanyol, 2.) - Djokovic (szerb, 3.) 6:4, 1:6, 6:4
Gonzalez (chilei, 12.) - Blake (amerikai, 8.) 4:6, 7:5, 11:9

női egyes, negyeddöntő:
Szafina (orosz, 6.) - Jankovic (szerb, 2.) 6:2, 5:7, 6:3