Társoldalunk:

Újra előjött Verrasztó olimpiafóbiája

2016.08.06. 19:46

A tavaly vb-ezüstérmet szerző Verrasztó Dávid önmagának is csalódást okozva csak a 12. időt úszta 400 vegyesen, így nem lesz ott a döntőben a riói olimpián. Verrasztó azt mondta, ő sem tudja, mi történt, de már úszás közben érezte, hogy ez most nem megy. Pedig az elmúlt négy éve nagyon jól sikerült. 

Nem indult jól a szombati úszóprogram Rióban. 

400 vegyesen Verrasztó Dávid a döntőre minimum esélyesnek tűnt, de a tavalyi vb-ezüstérméből kiindulva ennél jóval merészebb álmai is lehettek a 27 éves úszónak. 

Itt még nem tűnt úgy, hogy nagy a bajForrás: MTI/Kovács Tamás


A kezdése nem volt az igazi, de 150 méternél a harmadik helyen bukkant föl, majd 300-nál is még harmadik volt. Az utolsó százon azonban teljesen elvesztette a fonalat, és végül csak hetedikként ért célba, 4:15.04 perces idővel. Ez öt másodperccel marad el attól az időtől, amivel nevezték. 

Ő sem érti, mi történt

Verrasztó így csak 12. lett, ami hatalmas csalódás. Megelőzte őt még a 4:14.81-es idővel végző Gyurta Gergely is, aki csak kirándult egyet ebben a számban, hiszen ő a hosszabb gyorsúszószámokat érzi igazán a magáénak. 

"Nem igazán tudok mit mondani, én sem értem ezt az egészet. Négy évig minden jól ment, pont ez nem jött össze.  Már háromszáznál is éreztem, hogy szenvedős ez az úszás. Jó lenne, ha tudnám a megoldást. Nem is tudok szomorú lenni, ennél sokkal jobb vagyok, ezt bizonyítottam már párszor. Az olimpia eddig egyszer sem jött össze, és most se, ez van" – mondta Verrasztó, aki két éve és idén is Eb-győztes lett a hosszabb vegyesszámban. 

Hogy mennyi?Forrás: MTI/Kovács Tamás


Az olimpián viszont tényleg mindig eltörik nála valami, négy éve 22. lett 400 vegyesen, most 12. Kínjában ő is csak annyit tudott mondani, hogy legalább javított a londoni helyezéséhez képest. 

Szilágyinak fekszik a riói program

Női 100 pillangón Szilágyi Liliána nagyon jól úszott, a négyszeres olimpiai bajnok Dana Vollmerre tapadva harmadik lett a saját futamában 57,70 másodperces idővel, így összesítésben tizedikként jutott tovább az esti programba. 

Itt Rióban tényleg esti lesz, hiszen helyi idő szerint este tízkor kezdődik a középdöntők és döntők sorozata. Amikor azt kérdeztük Szilágyitól, mennyire zavarja ez a szokatlan kezdési időpont, a rá jellemző vehemenciával és jókedvvel elemezte, hogy neki ez egyáltalán nem okoz gondot. 

Nekem ez így tökéletes, mivel amúgy is éjszakai bagoly vagyok.  Hajnali 2-3-kor fekszem általában, és délelőtt 10-kor kelek, és mivel most csak egytől vannak a futamok, van még időm mászkálni a faluban, vagy kávézni egyet. Szóval rögtön beálltam erre, miközben a többiek szenvedtek" – mondta, aztán kitért az úszására is. 

Hatalmas élmény volt a nagy példakép mellett úszni

"A korábbi világcsúcstartó, a négy évvel ezelőtti győztes mellett úsztam, aki nagy példaképem, úgyhogy ez hatalmas élmény volt. A legjobbamtól 16 századdal maradtam el reggel, pedig az első úszás mindig nehéz, szóval most elégedett vagyok, túl vagyok rajta, úgyhogy most már mehet a menet, itt már a mentális képességek döntik el, hogy ki hogyan tud odaállni, és ilyen szempontból jól teljesítettem, nem ijedtem meg az amerikai lánytól, akármekkora példaképem" - nyugtázta egy hatalmas mosoly kíséretében.