Találja ki, ki az a magyar atléta, aki az eddigi utolsó magyar aranyérmet nyerte a nyári olimpiai játékokon

Pars Krisztián, kalapácsvetés
Hungary's Krisztian Pars competes in the Men's Hammer Throw Final during the athletics event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Stadium in Rio de Janeiro on August 19, 2016. / AFP PHOTO / Adrian DENNIS
Vágólapra másolva!
A 2012-es londoni ötkarikás játékokon egy kalapácsvető szerezte az eddigi utolsó magyar olimpiai aranyat atlétikában.
Vágólapra másolva!

A 2016-os riói ötkarikás játékokon egyetlen magyar atléta sem szerzett aranyat, azonban 2012-ben, Londonban egy kalapácsvető olimpiai bajnok lett.

A most 39 éves sportoló a középiskolában ismerkedett meg a kalapácsvetéssel, majd 2001-ben már junior Európa-bajnokságot nyert. 2003-ban teljesítette az olimpiai kvalifikációs szintet és egy évvel később részt vehetett az athéni játékokon, amelyen a negyedik helyen végzett. A 2008-as pekingi olimpiára már éremesélyesként érkezett, és a selejtezőből egyedüliként 80 méter fölé jutva, a legjobb eredménnyel jutott a döntőbe, ahol viszont nem tudott már akkorát javulni, így 80,96 méteres dobásával újra a 4. helyet szerezte meg.

2012-ben jött el az ő ideje, a londoni ötkarikás játékokon a selejtezőből 79,37 méterrel első helyen került a döntőbe, majd ott 80,59 méteres dobással aranyérmet nyert. Négy évvel később Rióban a 7. helyet szerezte meg, a 2021-re halasztott tokiói olimpiáról pedig a térdműtéteinek is köszönhetően lemaradt.

A játékot itt találja.