Társoldalunk:

Szilágyi Áron: Idő kell, mire felfogom, mit vittem véghez

2021.07.24. 15:10

Szilágyi Áron magabiztosan győzte le Luigi Samelét a férfi kard egyéni döntőjében és harmadszor is olimpiai bajnok lett. A sporttörténelmet író vívó a fantasztikus győzelme után elmondta, hogy még időre van szüksége ahhoz, hogy teljesen felfogja, mit vitt véghez, valamit kiemelte, hogy a nézők nélküli világesemény ellenére mindvégig érezte, milyen sokan állnak mögötte.

A Vasas vívója egész nap bámulatos teljesítményt nyújtott, a helyi idő szerint esti döntőben pedig parádés vívással 15-7-re múlta felül az olasz Luigi Samelét.

Teljességgel hihetetlen ez az egész. Kimondani sem merem, hogy háromszoros olimpiai bajnok lettem. Elképesztő 9 éven vagyunk túl. Egészen külenleges utat jártunk be ahhoz, hogy Londonon és Rión keresztül eljussunk Tokióba, a haramdik aranyéremig. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, az edzőknek, a családomnak, a feleségemnek, a barátoknak, a támogatóknak. Mindnekinek, aki hozzátett valamit ehhez a csodához. Nem tudom eléggé kifejezni hálámat" - nyilatkozta Szilágyi Áron az M4 Sportnak a döntő után.

"Nem tudok most idézni a történelemkönyvekből, kell egy kis idő, mire felfogom, mi történt" - reagált arra a kérdésre válaszolva, hogy miként élte meg, hogy a sporttörténelemben elsőként nyert három olimpiai aranyat férfi kard egyéniben.

Szilágyi Áron ismét megvédte olimpiai bajnoki címét a férfi kardozók egyéni versenyének döntőjébenForrás: MTI/Illyés Tibor

Szilágyi Áron azt is elmondta, hogy a nem akart és nem is tudott elbújni az esélyesség terhe elől és az elől, hogy ő lehet az első, aki ilyen történelmi tettet hajthat végre. Ez ösztönzött engem, sokat dolgoztunk rajta, hogy a vitorlámban ez legyen a szél. Ez motivált mindvégig, nagyon örülök, hogy összejött" - mondta az immár háromszoros olimpiai bajnok.

Szilágyi Áron kiemelte, annak ellenére, hogy nézők nélkül rendezik meg ezt az olimpiát, mindvégig érezte az emberek fantasztikus támogatását, és hogy mennyien állnak mögötte.

A klasszis vívó elmondta, hogy nevelőedzője, Gerevich György ugyan nem élhette meg egyik olimpiai aranyérmét sem, de a sportoló örökké hálás lesz azért, amit annak idején kapott tőle.

Ha még élne, valószínűleg azzal viccelődnénk, hogy most már ideje lenne megtanulnom vívni. Örökké hálás leszek az alapokért, amit adott nekem. Nagyrészt neki is köszönhető ez a sok fantasztikus eredmény" -tette hozzá Szilágyi Áron.

A Vasas 31 éves vívója úgy fogalmazott: az elmúlt bő egy évben, amely mindenki számára kihívásokkal járt, egy pillanatra sem tévesztette szem elől, hogy mi is a célja, még akkor sem, amikor a koronavírus-járvány miatti lezárások megakadályozták abban, hogy a csapattársasival tréningezzen.

"Otthon edzettem, elmentem futni és motivált tudtam maradni ebben az időszakban is. Szerintem ez az egyik oka annak, hogy ma sikerrel jártam" - nyilatkozta.

Az olasz Luigi Samele, aki 15-7-re maradt alul Szilágyival szemben a döntőben, azt mondta, hogy nagyon örül az eredményének, szerinte remekül vívott a nap során.

Bekerültem a döntőbe, de úgy tűnik, az utóbbi tíz évben van valaki, aki verhetetlen. Gratulálok Áronnak, de úgy gondolom, hogy az ezüstéremmel magamnak is remek születésnapi ajándékot adtam - mondta a vasárnap 34. születésnapját ünneplő olasz vívó.