Az óriási szívvel játszó Lettország megverte az oroszokat a férfi 3x3-as kosártorna döntőjében

Oly Horizontal
Óriási öröm volt a lett csapatnál a döntő végére
Vágólapra másolva!
Az olimpiákon először debütáló 3x3-as kosárlabda döntőjében az orosz válogatott találkozott Lettország csapatával. A döntő első öt percében az orosz csapat Karpenkov és Pisklov kosaraival ötpontos előnyre tett szert, de a hatalmas szívvel küzdő lettek Lasmanis és a sérülten játszó Miezis vezérletével visszajöttek a meccsbe, és végül Lettország megnyerte a döntőt az oroszok ellen.
Vágólapra másolva!

A 3x3-as férfi kosárlabdatorna elődöntőjében az orosz férficsapat némi meglepetésre, 21:10-re nyert Szerbia ellen. A szerbeknél játszó Dusan Bulut, akit a világ egyik legjobb férfi 3x3-as játékosának tartanak, csupán öt pontot dobott, de még így is ő volt a legeredményesebb játékos a sok hibával játszó szerb válogatottban.

A szerbek később a belgákat verték meg a bronzmeccsen, és a harmadik hellyel vigasztalódhattak az olimpián.

Lettország a belga csapatot győzte 21:8-ra az elődöntőben, és kiváló formájukról sokmindent elmondott, hogy átlagosan 19 dobott pontot dobtak az ellenfeleiknek az előző meccseken.

Az orosz Sharov szép kosarával kezdődött a döntő, amire a lett Cavars válaszolt egy remek betörés után. Zuev duplája után két ponttal vezettek az oroszok (3:1). Nemsokkal később a lettek játékosát, Miezist sérülés miatt lecserélték, majd Pisklov dobott újabb kétpontost az orosz csapatnak.

A következő percekben inkább erőlkődtek és csak távolról próbálkoztak a csapatok, így a következő percekben nem esett kosár.

Az orosz Karpenkov kosarával már három ponttal vezettek az oroszok (6:3). A lett Cavars egy méterről kétszer is ki tudta hagyni az üres ziccert, és Pisklov újabb kosara után már öt ponttal vezettek az oroszok öt perc elteltével. (9:5).

Sharov vezérletével jól kezdte a döntőt az orosz csapat Forrás: AFP/Javier Soriano

A meccs feléhez közeledve a lett válogatott két gyors kosárral négy pontra zárkózott fel,

de nehezen tudtak tiszta dobóhelyzetet kialakítani a kemény orosz védekezés miatt.

Ráadásul kigyűlt a lett válogatott csapatszemélye is, ami után az oroszok minden kosárszerzés közben történő szabálytalanság után büntetőt dobhattak. A lettek mindent megtettek, hogy ledolgozzák a hátrányukat: sérülése után visszatért Miezis kétpontosa után Lasmanis talált be a gyűrű alól, így csupán egy pont volt az orosz válogatott előnye.

A lett Lasmanis támadópattanója és kosara után után egy rosszul sikerült kitámasztást követően Krumins sérült meg a lett csapatból.

A oroszok Karpenkov kosarával két pont előnyre tettek szert. Lasmanis és Miezis egymás után dobott két kosarat, és már a lettek vezettek egy ponttal a döntőben. A négypontos és három lepattanót szerző Karpenkov dobhatott két büntetőt, és ismét az oroszoknál volt az előny. A lett Cavars betörése után (15:15) ismét egyenlő volt az állás.

Edgars Krumins a lett csapa szíve volt a meccsen Forrás: AFP/Javier Soriano

Két perccel a meccs vége előtt Krumins újabb sérülését követően leült, de Miezis gyönyörű kétpontos tempója után egy ponttal vezetett Lettország (18:17). Hihetetlen izgalmak következtek az utolsó másfél pecben.

Karpenkov kiváló kosarára Miezis válaszolt, ismét egyenlő volt az állás, de a lettek egy gyors kosárral újra magukhoz ragadták az előnyt.

Karpenkov a lábára ütötte a labdát, és időt kértek az oroszok egy perccel az olimpia döntő vége előtt (18-19).

Hatalmas csata volt a lepattanókért Forrás: AFP/Javier Soriano

A lettek videóbírót kértek az utolsó fél percben egy labdabirtoklás megítéléséhez, és a videózás után Lettországnak ítélték a labdát.

A meccs legeredményesebb játékosa, a tízpontos Lasmanis kapta meg a labdát, és a lett játékos egy gyönyörű távoli dobással megnyerte a meccset a csapatának (21:18).

A letteknék ki kell emelni az egész meccsen összeszorított fogakkal küzdő, sérült hétpontos Miezist, és a hét lepattanót szerző Cavarst. Az oroszoknál főleg a palánk alatt védekezésben és támadásban rengeteget dolgozó Karpenkov dícsérhető, aki hét pontot szerzett a döntőben.

A lettek a megalkuvást nem ismerő játékukkal nyolc eladott labdába hajszolták bele az oroszokat,

ami végzetesnek bizonyult az orosz csapat számára a meccs végére.

Óriási öröm volt a lett csapatnál a döntő végére Forrás: AFP/Javier Soriano

A férfi 3x3-as kosárlabdatorna döntőjét így hatalmas csatában Lettország nyerte az orosz válogatott ellen. A bronzérmet Szerbia szerezte meg Belgium ellen.

A nőknél az orosz-amerikai döntőben az ötkarikás kosártorna egyetlen magyar szereplője, a játékvezető Tóth Cecília bíráskodott. Az Aomi Városi Sportparkban rendezett fináléban a kétszeres világbajnok amerikaiak esélyeshez méltóan nyertek 18-15-re.

Eredmények:

férfiak:

elődöntő:
Orosz olimpiai csapat-Szerbia 21-10
Lettország-Belgium 21-8
a 3. helyért:
Szerbia-Belgium 21-10
döntő:
Lettország-Orosz olimpiai csapat 21-18

nők:

elődöntő:
Orosz olimpiai csapat-Kína 21-14
Egyesült Államok-Franciaország 18-16
a 3. helyért:
Kína -Franciaország 16-14
döntő:
Egyesült Államok-Orosz olimpiai csapat 18-15