Egy újabb magyar zsenit, egy 21 éves olimpiai bajnokot ünnepel a világ

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, Milák Kristóf, arany, aranyérem, olimpiai bajnok, úszás, 2021.07.28.
Gold medallist Hungary's Kristof Milak poses on the podium after the final of the men's 200m butterfly swimming event during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Tokyo Aquatics Centre in Tokyo on July 28, 2021. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
A szakértők és maguk a versenyzők szerint is a 200 méteres pillangóúszás az egyik, ha nem a legnehezebb versenyszám az úszásban. Ezért is különleges, hogy ebben tudott Milák Kristóf 21 éves korára mindent megnyerni, amit meg lehet. Sőt, annál még kicsivel többet is, a magyar sportszeretők szívét is és az egész világ csodálatát, elismerését is.
Vágólapra másolva!

Amikor a 2016-os riói olimpia után Michael Phelps visszavonult, senki sem gondolta volna, hogy a 200 pillangó koronázott királyának a legnagyobb becsben tartott rekordját valaki ilyen hamar felül tudja múlni. Sőt, a legtöbben egyenesen megdönthetetlennek hitték azt az 1:51.51-es világcsúcsát, amit még a 2009-es római világbajnokságon cápadresszben úszott az amerikai.

A „földönkívüli" hétszer javította meg az először 2001-ben felállított világrekordját, valamint háromszoros olimpiai és ötszörös világbajnokként vonult vissza ebben a számban, Rióban pedig még egyszer utoljára megmutatta, hogy ki az úr a vízben. Ehhez ekkor elég volt 1:53.36 a legendától. 2016 nyarán Milák fejében még nem Rio járhatott,

hanem Hódmezővásárhely, ahol az ifjúsági Eb-n 1:56.77-et úszva élete első aranyérmét nyerte nemzetközi világeseményen.

Milák 2017-ben valósággal berúgta az ajtót a felnőttek között is, de a budapesti felnőttvilágbajnokságon 200 pillangón még nem tudta kiszorítani a csapatból Cseh Lászlót és Kenderesi Tamást.

Milák Kristóf 2017-ben már a felnőtt országos bajnokságon is a legjobb tudott lenni 100 méter pillangón Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem úgy 100 méteres pillangóúszásban, ahol miután a felnőtt ob-n legyőzte Cseh Lászlót, a Duna Arénában is csak a vébét hét aranyéremmel záró Caeleb Dressel tudta őt megelőzni, Milák pedig 17 évesen juniorvilágcsúcsot és magyar rekordot úszva ért oda az amerikai klasszis mögött a falhoz.

Alig egy hónappal később már Indianapolisban, a juniorvilágbajnokságon javította tovább saját korosztályos világcsúcsát a rövidebb számban, és lett aranyérmes. Két nappal azelőtt az amerikai városban

tagja volt annak a 4x100-as gyorsváltónak, amelyik a magyar úszósport első junior vb-címét nyerte.

Sőt, mivel a 4x200-as gyorsváltóval is felért a csúcsra, valamint – természetesen – megnyerte a 200 pillangót, négy aranyérmével az esemény legeredményesebb fiú úszója lett.

„Kristóf sokra hivatott versenyző, kiválóak az adottságai. Hosszú kar, hosszú láb, magas, könnyű a fajsúlya, ráadásul olyan delfinlába van, amire csak születni lehet. Az állóképessége is nagyszerű.

– így jellemezte korábban az érdi fiút Selmeci Attila, aki a mai napig Milák edzőjének mondhatja magát.

Selmeci Attila munkája is benne van Milák Kristóf eredményeiben Forrás: musz.hu/

„Hétéves koromban Gyulán nyertem bajnokságot, akkor mondták először, hogy tehetséges vagyok, és nagyon szépen úszom. Akkor sem gondoltam arra, hogy hú, én olimpián akarok szerepelni, és most sem ez jár a fejemben" – mondta még 2017-ben Milák, aki Indianapolisban 200 méteren úszott 1:53.87-et, előtte nyáron

Netanyában a junior Eb-n 1:53.79-et – ezzel a mai napig fennálló juniorvilágcsúcsával a negyedik lett volna egy évvel korábban a riói olimpián.

2016 - Hódmezővásárhely – junior Eb 1. hely
2017 - Netanya – junior Eb 1. hely
2017 - Indianapolis – junior vb 1. hely
2018 - Helsinki – junior Eb 1. hely

Sorozatban négy megnyert korosztályos világesemény után 2018 augusztusában végre a felnőttek között is megmutathatta magát fő versenyszámában. Glasgowban, az Európa-bajnokságon ismét összecsapott Kenderesivel, és az Európa-csúcstól alig lemaradva a magyar csapat első aranyérmét nyerte Skóciában.

Már az Origónak adott akkori interjújából is jól látszott, micsoda alázat jellemzi a 18 éves, újdonsült Európa-bajnokot.

A 18 éves tehetség korából fakadóan a rendhagyó módon októberben megrendezett ifjúsági olimpián is megmérettette magát. Ha már elutazott Buenos Airesbe, akkor innen is hazahozott három aranyérmet. A 200 pillangó mellett 200 és 400 gyorson is bizonyította, hogy ha létezik még Phelpsnél is nagyobb, isten adta tehetség, akkor az ő. A 100 pillangón szerzett ezüstérmével négy számban zárt dobogón az argentin fővárosban, pedig nem is biztos, hogy oda százszázalékos állapotban érkezett meg.

Milák Kristóf örül, miután óriási világcsúccsal lett aranyérmes a 200 méteres férfi pillangóúszás döntőjében a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 24-én. A 19 éves magyar versenyző 1:50.73 perces idővel csapott célba, ezzel Michael Phelps 2009-es, 1:51.51-es rekordját adta át a múltnak Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Komolyan mondom, nem hittem a szememnek Buenos Airesben, amikor a betegségéből felépült Kristóf úgy tempózta végig a 400 gyorsot és olyan hajrát vágott ki, mint ha idén kutyabaja sem lett volna. Pedig akkor még három versenyszám várt rá, de egyre inkább úgy tűnik, hogy nincs az az akadály, amit ne tudna átvinni.

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak edzője már az ifjúsági olimpia után.

A rövidpályás világbajnokságot télen még kihagyta, de fél évvel később már nem úszta meg, hogy az egész világ róla beszéljen. 2019. július 24-én, Kvangdzsuban 19 évesen egy olyan teljesítményt tett le az asztalra, amivel örökre beírta magát a történelemkönyvekbe. Valósággal siklott a vízen, úgy döntötte meg Phelps tíz éve fennálló világcsúcsát.

Lehet-e minden idők addigi legnagyobb úszásának nevezni azt, amely során valaki 78 századmásodpercet javít egy 23-szoros olimpiai bajnok legenda világcsúcsán?

A kérdés adott, amit az 1:50.73-as „Milák-csúcs" után még így két évvel is jogosan tehetnénk fel. Legyen elég annyi, hogy soha nem látott fölénnyel, több mint három másodperccel előzte meg az ezüstérmes japán Szeto Daiját.

A világcsúcsok a világbajnokságon születnek, most sikerült, nagyon örülök neki. Chad Le Clos vezetett az első 50 után, amit láttam, ezért elkezdtem gyorsítani. Nem jött a fájdalom, nem savasodtam. Megtanultam 200 pillangót úszni" – mondta Milák Kristóf élete első felnőttvilágbajnoki címe után az M4 Sport kamerája előtt.

A teljesség igénye nélkül a BBC, a Sports Illustrated, a Yahoo, a Swim Swam, a Washington Post, a New York Post, a USA Today, a CBS Sport, a Euronews, a Bleacher Report, a Reuters, és a People Magazine is ódákat zengett az akkor 19 éves magyar úszóról, és az ő Milák-csúcsáról. Jelenlegi és korábbi versenyzők is gratuláltak neki emberfeletti teljesítményét követően, sőt maga Phelps is, aki bár nem örült, hogy a rekordja megdőlt, de megemelte a kalapját Milák előtt.

Pat Forde, a Yahoo Sports szakírója szerint mindig is Phelps marad a 200 pillangó királya, hiszen 18 évig övé volt a világcsúcs, de Milák egyértelműen a szám új hercegévé vált. Sőt, olyanok is voltak, akik azt mondják, Milák Kristóf maga az Aquaman.

Michael Phelps minden idők legnagyobb úszója, de már nem a legnagyobb pillangósa Fotó / AFP

Még a járvány előtt úgy volt, hogy a 2019-es Év magyar sportolójának megválasztott kiválóság 200 és 400 gyorson is elindul a tokiói olimpián. Azonban ahogyan sok minden mást, úgy ezt is keresztülhúzta a járvány. Milákot végül „csak" pillangóban láthatjuk/láthattuk a japán fővárosban egyéni számban a medencében.

Milák tavaly szeptemberben elkapta a koronavírust: a komoly fejfájásai mellett fájdalmas izomláza és magas testhőmérséklete volt, így teljes ágyhoz kötöttség következett nála, majd a gyógyszereknek és a jelentős mennyiségű C és D-vitaminkúrával együtt is tíz napra volt szüksége a betegség tüneteinek legyűréséhez.

Szerencsére legyőzte a betegséget, és bele is vetette magát a munkába, de ez a decemberi ob-n még nem hozta meg teljesen az eredményét.

Kaposváron riválisa, Kenderesi kihasználta, hogy Milák ekkor még „csak" 1:54.94-es időre volt képes, és legyőzte őt 200 pillangón. Azonban Milák 100-on visszavágott neki, és a 200 gyors aranyérmét is megszerezte, így mégis bizakodva zárhatta a 2021-es esztendőt.

Milák Kristóf az olimpiai dobogón, nyakában az aranyéremmel Forrás: AFP/Odd Andersen

Idén márciusban pedig már-már Caleb Dressel-i magasságokban halmozta az aranyérmeket a 2021-es magyar bajnokságon.

Hat számban (50, 100, 200, 400 gyors, 100, 200 pillangó) is ő lett a legjobb a Duna Arénában.

A 200 pillangón elért 1:51.40-es idő pedig minden idők második leggyorsabbja volt, ami két hónappal később már csak a harmadikká sorolódott vissza a ranglistán, ugyanis a hazai rendezésű Eb-n 1:51.10-zel utasított mindenkit maga mögé. Nem sokkal a 21. születésnapját követően már övé volt minden idők három legjobb úszása az egyik legmegterhelőbb számban.

„Annyira spontán jött az egész. A verseny előtt megint elkapott az a furcsa hányinger,

Az utolsó fordulónál láttam, hogy az olasz ott van mögöttem, de nem tudtam felmérni, hogy mennyit úszhatok. A vége aztán 1:51.1 lett, úgyhogy nem panaszkodhatok" – mondta a májusi döntő után Milák Kristóf.

Ami még biztató lehetett a számára, hogy az Eb zárónapján 100 pillangón 50.62-vel tudott győzni, ami megegyezik azzal az idővel, amit 2017-ben a vb-n úszott. Ez már újdonsült olimpiai bajnokunknak azért is lehet fontos, mert erőt adhat ahhoz, hogy a rövidebb pillangó számban is véghezvigye azt a csodálatos versenyzést, amit már Tokióban is sikerült neki a hosszabbik távon.

Milák Tokióban a sportág legendái közé került Forrás: AFP/Odd Andersen

Lévén a japán fővárosban három úszással, egyre jobb riválisokat, egyre inkább a földbe döngölő teljesítménnyel, olyan magabiztossággal és természetességgel verte végig a mezőnyt, és döntötte meg a fináléban Phelps olimpiai rekordját, hogy azt tényleg öröm volt nézni. 21 éves korára Milák Kristóf minden elképzelhető címet begyűjtött és minden rekordot megdöntött 200 méter pillangón, ami alapján nyugodtan kijelenthetjük: a szám legnagyobbja lett ez a magyar fiú.

Most őt ünnepli Magyarország és az egész világ.