Mint a mesékben, úgy jutott a csúcsra Lőrincz Tamás

LŐRINCZ Tamás Japán Tokyo 2020 wrestling
Tokió, 2021. augusztus 3. Az aranyérmes Lőrincz Tamás a férfi kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájának eredményhirdetésén a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. augusztus 3-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A negyedik olimpiáján indult Lőrincz Tamás, aki világ- és Európa-bajnoki címvédőként lépett szőnyegre Tokióban a 77 kilogrammos kötöttfogású birkózók mezőnyében. A 2012-ben, Londonban ezüstérmes sportoló idén áprilisban negyedszer lett Európa-bajnok, ám azt a tornát csupán felkészülésnek szánta az ötkarikás játékokra, ahol tökéletes teljesítményt nyújtott a ceglédi sportember.
Vágólapra másolva!

Lőrincz Tamás 1986-ban született Cegléden, és mivel rossz gyerek volt, a szülei úgy döntöttek, leviszik birkózni, hogy levezesse az energiáit. A sportágban hamar megmutatkozott a tehetsége, ugyanis 2002-ben a kadett Eb-n hetedik helyezést ért el, majd egy évvel később ugyanebben a korosztályban negyedik lett. 2005-ben ezüstérmet szerzett az országos bajnokságon, de az igazán nagy áttörést a 2006-os év hozta el számára, amikor egészen egyszerűen berobbant a sportágba. Megszerezte első felnőtt magyar bajnoki címét, majd az Európa-bajnokságon is a dobogó legfelső fokára állhatott mindössze 19 évesen.

Maga Lőrincz Tamás is a 2006-os Eb-győzelmet tartja pályafutása legemlékezetesebb momentumának, legalábbis tartotta a tokiói olimpiáig. Élete első olimpiáján, 2008-ban a nyolcadik helyen végzett, majd négy évvel később Londonban karnyújtásnyira került az aranyéremtől, végül ezüsttel kellett beérnie.

Lőrincz Tamás a 2016-os olimpián Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

– nyilatkozta a birkózó még a játékok előtt.

A londoni ötkarikás játékokon szerzett ezüstérme után 2013-ban és 2014-ben is újra Európa-bajnok lett, előbbi alkalommal még a megszokott 66 kg-os súlycsoportban, egy évvel később pedig a 71 kg-os kategóriában. A 2016-os riói olimpia nem a tervei szerint alakult, a selejtezőben kikapott dél-koreai ellenfelétől, így búcsúzott a további küzdelmektől. Saját bevallása szerint Rió előtt csak a birkózásból állt az élete, de rájött, hogy új dolgok felé is nyitnia kell. „Elkezdtem a Testnevelési Egyetemet, családot alapítottam. Ott maradt a birkózás az elsők között, de már nem csak ez tölti ki az életem, így fejben sokkal frissebb vagyok" – mondta Lőrincz Tamás.

Tokióban már a 77 kilósok között versenyzett Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

Karrierjében fontos kiemelni a súlycsoportváltást, ugyanis egy ideje már nem 66, hanem 77 kilogrammos kategóriában versenyez, pontosabban ma már versenyzett. Hamar alkalmazkodott a váltáshoz, és hiába gondolta úgy régebben, hogy 66 kilóból fog visszavonulni, végül a hőn áhított vb-győzelem a 77 kilós súlycsoportban jött el számára 2019-ben.

„66 kilóban az egyik legerősebb voltam, 77-ben ki kellett tapasztalnom, mi az, ami még megy, mi az, ami már nem. Kicsit szürkébb lett a birkózásom, kevésbé virtuóz. De a legfontosabb, hogy erőben gyorsan fel tudtam zárkózni. A váltás óta mindig újabb egy évet tűztem ki, s valahogy mindig jött érem. Így haladtam előre, míg vb-t nem nyertem. Nagy tervező vagyok, de ezzel még én sem számoltam"
– árulta el őszintén, hogy még őt is meglepte a 2019-es világbajnoki győzelme.

Lőrincz Tamás csalódott volt, amiért a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották az olimpiát, de meg sem fordult a fejében, hogy ne próbálja meg az újabb egy évet a tokiói ötkarikás játékokig.

Idén áprilisban a 34 éves birkózó újra bebizonyította, hogy még mindig a legmagasabb szintet képviseli a sportágban, és meg is nyerte a varsói Európa-bajnokságot, így önbizalommal telve vághatott neki élete utolsó olimpiájának.

Tokióban ért fel pályafutása csúcsára Forrás: MTI/Illyés Tibor

– nyilatkozta az Eb-győzelem után. Előre tekintve akkor azt is hozzátette, hogy a fő verseny számára a tokiói olimpia, a kontinensviadalra különösebben nem készült, de nagyszerű megmérettetésnek bizonyult és kiderült: jó a felkészülés iránya.

A Magyar Birkózó Szövetség szakvezetése ugyan konkrét elvárásokat nem fogalmazott meg az olimpiára utazó birkózó-válogatottal szemben, de Bácsi Péter szakmai igazgató szerint egy-két érem megszerzése reálisnak tekinthető – ez végül be is jött neki a két Lőrincz testvérnek köszönhetően.
Lőrincz Tamás kiemeltként, világranglista-vezetőként, Eb és vb címvédőként vágott neki a tokiói olimpiának, ahol igazolta klasszisát. Az első napon két meccset kellett vívnia a BHSE 34 éves birkózójának. Első ellenfele nem állt ki ellene, így jött első ellenfélként a japán Jakubu Sohei, aki ellen sima 3-1-es győzelmet aratott, ezzel pedig biztossá volt, hogy a londoni olimpia ezüstérmese ismét éremért birkózhat majd.

Az iráni Mohammedali Geraei ellen nagyot kellett küzdenie Forrás: MTI/Kovács Tamás

Lőrincz aztán a délutáni elődöntőben 6-5-re verte a kétszeres vb-bronzérmes iráni Mohammedali Geraeit, ezzel pedig bejutott a döntőbe. Lőrincz Tamás az elődöntő után elmondta, hogy soha ilyen dinamikus birkózóval még nem találkozott, mint kiderült, ez lett az előrehozott döntő.

– nyilatkozta korábban a kiváló sportoló.

Lőrincz végül nem görcsölt, hihetetlenül rutinos versenyzéssel legyőzte a döntőben a kirgiz Akzsol Mahmudovot 2-1-re és olimpiai bajnoki, Európa- és világbajnoki címvédőként vonulhat vissza.

– mondta az elődöntő után Lőrincz.

Az olimpiai arannyal vált teljessé a pályafutása Forrás: MTI/Illyés Tibor

És Lőrincz Tamás végigment, a pályafutásán és az olimpián is. Aranyéremmel térhet haza és vonulhat vissza. 2004 és Majoros István után lett újra aranyérmes birkózónk. Lőrinczé a magyar birkózás 20. olimpiai aranyérme, egyúttal ő a 19. magyar aranyérmes birkózó a játékok történetében. Lőrincz Tamásnak pedig még egy dolga van, hogy kiszurkolja öccse, Viktor aranyérmét is a szerdai döntőben.

Lőrincz Tamás

Születési idő, hely: 1986. december 20., Cegléd
Klubja: BHSE
Súlycsoportja: 77 kg
Fogásnem: kötöttfogás

Olimpiai eredménye: 77 kg - olimpiai bajnok (2021); 66 kg - 2. (2012), 8. (2008), 16. (2016)

Legjobb eredményei: világbajnok (77 kg, 2019), Európa-bajnok (66 kg, 2006, 2013; 71 kg, 2014; 77 kg, 2021), vb-2. (75 kg, 2017; 77 kg, 2018), vb-3. (66 kg, 2014), Eb-2. (66 kg, 2011), Eb-3. (66 kg, 2010, 75 kg, 2017; 77 kg, 2018), vb-5. (66 kg, 2007, 2009, 2010), Európa-játékok 3. (77 kg, 2019)