A magyar büszke nemzet, ha ilyet lát, még büszkébb lehet

Molnár Tamás; Varga Tamás; Biros Péter; Madaras Norbert; Benedek Tibor; Kiss Gergely; Varga Dániel; Kis Gábor; Szécsi Zoltán; Hosnyánszky Norbert; Kásás Tamás; Varga Dénes; Gergely István csapatkép
Peking, 2008. augusztus 24. A magyar vízilabda-válogatott tagjait fényképezik, miután átvették az aranyérmet a Jingtung uszodában a XXIX. Nyári Olimpiai Játékokon. Áll (b-j): Molnár Tamás, Varga Tamás, Biros Péter, Madaras Norbert, Benedek Tibor, Kiss Gergely, Varga Dániel. Guggol: Kis Gábor, Szécsi Zoltán, Hosnyánszky Norbert, Kásás Tamás, Varga Dénes, Gergely István. Magyarország a döntőben 14:10-re legyőzte az Egyesült Államok csapatát, és ezzel egymás után harmadszor győzött az olimpiai játékokon. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar férfi vízilabda-válogatott a horvátok elleni remek játék után bejutott a tokiói olimpián a legjobb négy csapat közé. Hasonló sikerre 2008, a pekingi olimpia óta nem volt példa. Olimpiai bajnok legendák véleményét kérdeztük a meccsről és arról, hogy mekkora lökést jelenthet az, hogy a torna mentálisan legnehezebb meccsét tudták le a játékosok.
Vágólapra másolva!

Faragó Tamás, olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolója szerint leiskoláztuk a horvátokat.

„Nagyon tetszett, hogy gyakorlatilag leiskoláztuk a horvátokat,

A magyar válogatott gólra törő, szellemes vízilabdát játszott, míg a horvátok nem gólra, inkább a kiállításokra hegyezték ki a mérkőzést, erre pedig ráfáztak. Nem elég, hogy szinte végig sokkal jobbak voltunk, szellemi fölényben voltunk. Olyan kiemelkedő teljesítmények is voltak, mint Manhercz Krisztián hét gólja. Az olimpiák történetében elég ritka, hogy valaki egy negyeddöntőben ennyi gólt lő. Nagy Viktor és Varga Dénes is nagyot alkotott, a védekezés pedig nagyon jól összeállt. Sok volt a blokk, volt kapusteljesítmény, a csapatvédekezés emberfeletti volt. Jó volt nézni a csapatot, a magyar egy büszke nemzet, ha ilyen meccset lát, még büszkébb lehet, ebben is segítettek a fiúk" – mondta Faragó Tamás, aki szerint nem szabad lebecsülni az elődöntőben a görögöket sem.

Faragó Tamás a vízparton Forrás: MTI/EPA

„Nehezebb meccsre számítok. Papíron jobbak vagyunk, de ez egy olimpiai elődöntő. A görögök sajátos taktikája és felfogása az, hogy képesek elrontani a másik játékát, ami nagyon idegesítő tud lenni. Ha nem úgy mennek a dolgok, ahogy azt eltervezte az ember, akkor egyre idegesebb lesz és fut az eredmény után.

A fiúk nagy terhet tehettek most le, mert a magyar vízilabda, a nemzet elvárja, hogy négy közé kerüljünk, éremért küzdhessünk.

Az 1972-es olimpia után Rajki Béla lemondott, mert a második hely kudarc volt, pedig csak egy góllal kaptunk ki. Örülni kell minden eredménynek, de megszoktuk a jót, kilenc arany után a végső győzelemre törekszünk mindig. Ez a csapat képes a sikerre, klasszisok vannak a csapatban, van egység, morálisan és taktikailag is" – mondta az olimpiai arany, ezüst és bronzérmes klasszis.

Elégedett volt a csapat és Nagy Viktor remek teljesítményével is a háromszoros olimpiai bajnok, korábbi kiváló kapus, Szécsi Zoltán is.

„Természetesen néztem a meccset és nagyon tetszett, amit láttam. Mindenki Manhercz Krisztián remek játékával foglalkozik, egészen elképesztő, hogy hét gólt szerzett. Kár, hogy a végén az ötméterest nem ő dobta, de jellemző a csapatra, hogy nem ezzel foglalkozott senki, pedig a nyolc gól biztos rekordot jelentett volna. A csapat Peking óta először jutott négy közé, bízom benne, hogy innen már nem lesz megállás" – mondta Szécsi Zoltán, aki természetesen kitért Nagy Viktorra is.

Szécsi Zoltán háromszor nyert olimpiát Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

„Nagyon stabil volt, nem csak a kötelezőket fogta, hanem voltak extrák is a teljesítményében. Egészen elképesztőt teljesített, nem látszott rajta az a klasszikus átszellemültség az elejétől. Végig koncentrált, de akkor jött az igazi Viktor, amikor jöhetett.

Mentálisan, lelkileg ez a legnehezebb meccs, ha itt kikapsz, akkor az a magyar vízilabdában elképesztő kudarc. Ha nyersz, hetvenöt százalék esélyed van az éremre. Remekül sikerült a formaidőzítés. Märcz Tamás nem ma kezdte a szakmát, pontosan tudta, hogy nem az első hét a legfontosabb, ráadásul szinte mindegy volt, kit kapunk a túloldalról. A görögöknek nincsenek jó emlékeik Nagy Viktorról, nagyon nehéz meccs lesz, de bízom benne, hogy ott is továbbjutunk.

Nagy Viktor eksztázisban védett a horvátok ellen Forrás: Getty Images/Laurence Griffiths

Megszólaltattuk a háromszoros olimpiai bajnok centert, Molnár Tamást is, aki szerint a horvátok a végére már teljesen feladták a meccset.

„Természetesen néztem a meccset. Egy olimpiai torna kulcsfontosságú napja a negyeddöntő napja.

a meccs egy órájában mutatott formán múlik minden. A látottak alapján jól jöttünk ki abból, hogy nem a szerbeket, hanem a horvátokat kaptuk. Az első pillanattól magabiztosak voltunk, egy-két butaságot ugyan elkövettünk, amit góllal büntettek, de utána irányítottunk. Manhercz hét gólja hatalmas bravúr, minden tiszteletem az övé és a csapaté, mert ez óriási csapatmunka volt" – mondta Molnár, aki minimális esélylatolgatásra is vállalkozott.

Molnár Tamás a 2003-as barcelonai világbajnokságon Forrás: AFP/Javier Soriano

„A spanyol, szerb, görög hármasból én az utóbbit választottam volna ellenfélnek, de óvatosságra intenék mindenkit. Nem becsülhetjük le a görögöket, jól játszanak, minket is meg tudtak verni, de az 10 napja volt.

Azt nem tudom, volt-e már olyan, hogy kétszer kikaptunk a görögöktől egymás után, de az előjelek jók.

Egy elődöntőben majdnem tökéletes játékra van szükség, mi is egy vagy két góllal nyertünk mindig"
– mondta Molnár, aki szerint senki nem lenne most elégedett egy bronzéremmel.

„Mindig azt mondom, hogy olimpián érmet nyerni fantasztikus, de nem hinném, hogy bronzzal elégedettek lennének, én is aranyat szeretnék. Ahhoz két meccset kell nyerni, ezt a lehetőséget pedig most kell megragadni. Ha ezt átérzik és minden egyes elem a helyére kerül, akkor erre képesek is vagyunk" – mondta Molnár Tamás.

A háromszoros olimpiai bajnok balkezes, Kiss Gergely is elmondta, mi kellhet a végső sikerhez.

Kiss Gergely szerint lépésről lépésre kell haladni Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

„Gratulálok a magyar csapatnak, meggyőzően nyertek egy nagy rivális ellen. A játékot valamelyest ismerve, azt láttam, hogy a horvátoknak nem volt kiemelkedő napja, ezt pedig remekül kihasználtuk. A mai vízilabdában talán kevesebb a kiemelkedő egyéniség, így nagyon fontos a csapatmunka, hogy mindenki hozzátegye a magáét. Természetesen vannak klasszisok a csapatban, ki kell emelni Manhercz Krisztiánt, ugyanis elképesztően ritka ebben a sportban, hogy valaki egy nagy torna negyeddöntőjében hét gólt szerezzen. Nagy Viktor a kapuban jó teljesítményt hozott. Nem élete legjobbját, de nagyon jót, sokat hozzá tudtak tenni a sikerhez. És ami még fontos, aki ezúttal nem tudott pluszt hozzátenni, akinek gyengébb napja volt, az is hozott egy átlagot.

A magyaroknál jobban lehetett érezni a szándékot, az akaratot. A horvátok is hajtottak, de mi jobban akartuk. A blokkokhoz is önkívületi állapot kell, ami nálunk volt most meg. A tíz kapott gól nem kevés, de a mai játékban már sokkal több a gól, gyorsabb a játék. Jó példa lehet az athéni döntőnk, amikor a szerbek ellen 3-0-ra kellett megnyernünk az utolsó negyedet. Akkor sok emberhátrányt védekeztünk ki, blokkoltunk, a szürke és alázatos munka volt benne akkor a csapatban, és ugyanezt éreztem most a horvátok ellen is.

Ami a folytatást illeti, a magyar csapat fizikailag és kreativitásban is hagyományosan jobb, mint a görög, ez most is így van.

A görögöknél most van egy jó generáció, nagyon egységesek és elszántak. Ha mindkét csapat a maximumot tudja kihozni magából, akkor föléjük tudunk kerekedni, én 70-30-ra magunkra tippelnék. Ennél előrébb nem is érdemes tekinteni. Egy olimpián mindig csak a következő feladatra szabad koncentrálni, legyen az egy jó passz vagy egy jó blokk, egy edzés vagy pihenés. Így kell haladni előre koncentráltan és a pihenő időben kikapcsolódni, legyőzni a feszültséget. Remélem, az olimpiai bajnok barátunk, Märcz Tamás át tudja majd adni a belőle áradó nyugalmat a játékosoknak."

A szintén háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Biros Péter örült a magyar győzelemnek, de szerinte még most jönnek majd az igazán nehéz meccsek az ötkarikás játékokon.

„A csoportmeccsek küzdelmei csak ráhangolódás volt, az olimpia igazán csak most kezdődik" – mondta el a háromszoros olimpia bajnok vízilabdázó.

Ma már történelem. Sydney, 2000, olimpia. Balra a jelenlegi szövetségi kapitány, Märcz Tamás, középen Biros Péter, jobbra az elnök, Vári Attila Forrás: AFP/Greg Wood

„Amit ki kell emelnem, hogy nem volt hullámvölgye a csapatnak, és végig magas szinten, jól teljesített a válogatott. A meccs elején fej-fej mellett ment a két csapat, majd a horvátoknak kellett futniuk az eredmény után."

A volt magyar válogatott játékos szerint a sportban leginkább fejben dőlnek el a dolgok, és a magyar válogatott sikerének titka is ebben keresendő. A görögök elleni elődöntővel kapcsolatban Biros Péter megjegyezte, hogy a magyar csapatnak csak arra a meccsre szabad koncentrálnia, és nem szabad továbbnéznie.

„Megnéztem a görögök elleni csoportmeccsünket, de az a találkozó csak bemelegítés volt ehhez a sokkal nagyobb téttel bíró meccshez képest. Ők is remekül védekeztek, de ezenkívül semmi extra teljesítményt nem láttam tőlük. Azt gondolom, hogy esélyesebb a magyar csapat. Önbizalommal telve várhatják az elődöntőt. Végig magas szinten kell játszaniuk, ahogy a horvátok ellen tették, és akkor nem lehet kibillenteni őket" – zárta le mondandóját Biros Péter.