Cikkünk folyamatosan frissül
A portugál labdarúgó-válogatott a sérülés után visszatért Cristiano Ronaldóval a soraiban fölényes győzelmet aratott az írek felett. Miamiban nyert a San Antonio az NBA döntőjében, Gémesi Csanád Eb-bronzérmes vívásban, a brazil elnök televíziós beszédben utasította vissza az országát ért bírálatokat. Első alkalommal használják labdarúgó-világbajnokságon a gólbíró-technológiát a csütörtökön kezdődő brazíliai tornán. Kövesse velünk a szerdai sporthíreket percről percre. 
10:39
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Szerdai élő sportközvetítések

Sport 2
13.30: Lósport, futam

Eurosport
13.30: Kerékpár, Dauphiné Libéré kritériumverseny, Franciaország, 4. szakasz
15.00 és 17.40: Tenisz, ATP-torna, London

Eurosport 2
13.30: Tenisz, ATP-torna, London
18.00: Autósport, Le Mans-i 24 órás verseny, Franciaország

Digisport 1
12.00: Tenisz, ATP-torna, Halle
18.00: Úszás, Mare Nostrum, Canet-en-Roussilon
20.00: Atlétika, Gyémánt Liga, Oslo

Digisport 2
12.00: Tenisz, WTA-torna, Birmingham

10:40
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Ronaldo visszatért, nyertek a portugálok

A portugál labdarúgó-válogatott a sérülés után visszatért Cristiano Ronaldóval soraiban fölényes győzelmet aratott az írek felett világbajnoki felkészülési mérkőzésen, a New Jersey állambeli East Rutherfordban. A Real Madrid aranylabdás csatára a pályán töltött 65 perc során nem szerzett gólt az 5-1-re megnyert találkozón, ám a 46 063 néző többsége minden labdaérintését ujjongva fogadta.

Ronaldo az Atletico Madrid ellen megnyert Bajnokok Ligája-döntő óta nem játszott comb- és térdproblémák miatt.

Eredmény:
Portugália-Írország 5-1 (3-0)

A portugálok a németekkel, a ghánaiakkal és az amerikaiakkal szerepelnek egy csoportban a csütörtökön kezdődő brazíliai világbajnokságon.

10:42
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Miamiban nyert a San Antonio

A San Antonio Spurs 111-92-re nyert a címvédő Miami vendégeként az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) nagydöntőjének harmadik mérkőzésén, így 2-1-re vezet az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharcban. A második meccsen odahaza alulmaradt San Antonio némi túlzással már a nyitónegyedben eldöntötte a találkozót, ugyanis 41 pontot szórt a Miami kosarába, az első 21 kísérletéből 19 hullott a gyűrűbe. Az első félidőben a Spurs 75,8 százalékban értékesítette a mezőnydobásait, amire még nem akadt példa az NBA-finálék történetében. Az első két találkozón összesen 18 pontig jutott Kawhi Leonard remekül játszott, s végül 29 pontos karriercsúccsal zárt. A texasiak a közönség döbbenetére már 55-30-ra is vezettek. A félidőben 71-50 volt az állás, hetven pontos első két negyedre legutóbb a Los Angeles Lakers volt képes egy döntőben még 1987-ben.

A 20 labdát eladó hazaiak részéről a hétfőn 35 pontot termelő LeBron James, illetve Dwyane Wade mindössze 22-22 pontot szerzett, az előző összecsapás hajrájában sorsdöntő triplát dobó Chris Bosh pedig 9 ponttal fejezte be a meccset.

A rájátszásban első hazai vereségüket elszenvedő floridaiak - akárcsak a tavaly 4-3-ra megnyert fináléban - ezzel 2-1-es hátrányba kerültek, a következő találkozóra magyar idő szerint pénteken hajnalban kerül sor Miamiban.

Eredmény:
Döntő, 3. mérkőzés:
Miami Heat–San Antonio Spurs 92–111 (25–41, 25–30, 25–15, 17–25)
legjobb dobók: James 22, Wade 22, Lewis 14, Allen 11, illetve Leonard 29, Parker 15, Green 15, Duncan 14, Ginobili 11

Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása: 2-1 a San Antonio javára.

10:42
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Először kap szerepet a gólbíró

Első alkalommal használják labdarúgó-világbajnokságon a gólbíró-technológiát a csütörtökön kezdődő brazíliai tornán. A világbajnokság mind a 12 stadionjában 14 kamera figyeli majd a kapukat. A másodpercenként 500 képkockát rögzítő kamerák képét számítógép elemzi majd, így a játékvezető egy speciális óra villogó és rezgő jelzéseinek segítségével egy másodpercen belül értesül arról, ha a labda áthalad a gólvonalon. 

Többek között a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon tapasztalt, döntő fontosságú játékvezetői tévedés miatt vált égetővé az új technológia bevezetése, amely arra szolgál, hogy minden kétséget kizáróan el tudják dönteni, egy adott helyzetben áthaladt-e a labda teljes terjedelmével a gólvonalon, így elejét vegyék a korábban tapasztalt játékvezetői tévedéseknek. A Németország-Anglia nyolcaddöntőt vezető uruguayi Jorge Larrionda nem adta meg az angol Frank Lampard szabályos gólját az első félidő végén 2-1-es állásnál. A találkozót végül 4-1-re a német válogatott nyerte.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tavaly április elején döntött arról, hogy a német fejlesztésű, GoalControl elnevezésű technológiát próbálja ki a szintén kamerarendszerrel dolgozó brit Hawk-Eye, valamint a mágneses mezőket alkalmazó német-dán GoalRef és a német Cairos helyett a vb főpróbájának tartott júniusi Konföderációs Kupán, amely a házigazda Brazília végső győzelmével zárult. A rendszer tökéleten működött a torna során, illetve a 2400 vizsgált gól esetében, ezért is kap szerepet a mostani vb-n.

10:43
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

A brazil elnök visszavág

A brazil elnök kedd esti televíziós beszédében visszautasította azokat a bírálatokat, amelyek országát érik a labdarúgó-világbajnokság előkészítetlensége miatt, és megpróbálta fellelkesíteni a nemzetet az eseményre. Dilma Rousseff szerint a "pesszimisták" máris veszítettek. Arra a kérte a brazilokat, hogy szurkoljanak a nemzeti válogatottnak, függetlenül politikai beállítottságuktól és attól, hogy egyetértenek-e a vb brazíliai megrendezésével.

A rendezés számtalan tiltakozást váltott ki azokból, akiket felháborít, hogy milliárdokat kell rákölteni az adófizetők pénzéből. Az elnök kijelentette, hogy a vb-ellenes tüntetések és a sok város életét megbénító munkabeszüntetések ellenére az ország túlélte az elmúlt évet.

Noha Jerome Valcke, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) főtitkára a múlt héten kijelentette: biztos abban, hogy minden rendben lesz a vb csütörtöki rajtjáig, a szövetség korábban többször bírálta Brazíliát az előkészületek késése miatt. Ennek hatására megromlott a FIFA és a brazil kormány kapcsolata. Valószínűleg ez az oka annak, hogy Rousseff nem vett részt kedden a FIFA idei brazíliai közgyűlésén, pedig a vb-rendező ország államfője hagyományosan jelen van a világkupát megelőző ülésen. Az elnököt minden magyarázat nélkül sportminisztere helyettesítette.

Közben áradás sújtja Brazília déli részét, Paraguayt és Argentínát. A brazil Paraná szövetségi állam 132 városát öntötte el a megáradt folyók vize, köztük Curitibát, ahol négy mérkőzés lesz. Curitiba polgármesteri hivatala mindazonáltal közölte, hogy az Arena da Baixada stadion, az edzőközpont, a szállodák és a turistalátványosságok távol vannak a gátjait áttörő Borigui folyótól, így a vb-re érkezőket nem zavarja semmi.

Paraná szövetségi államban 13 ezer, Argentínában és Paraguayban pedig mintegy 100 ezer embert kellett elköltöztetni otthonából az árvíz miatt. Kilenc ember meghalt a természeti katasztrófában.

10:46
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Gémesi Csanád bronzérmes

Bronzérmet nyert a kardozó Gémesi Csanád a strasbourgi vívó Európa-bajnokságon.

A tavalyi budapesti világbajnokság hetedik helyezettje a vb-győztes orosz Venjamin Resetnyikovval került szembe az elődöntőben, ahol közel állt a bravúrhoz. Az asszó elején ugyan nem találta a távolságot, több támadása is rövid volt, 1-4 után azonban felzárkózott, sőt a vezetést is átvette. Az egyperces szünet 8-7-es állásnál kezdődött, aztán a pihenő után egy darabig felváltva születtek a találatok. Gémesi 10-10 után adott egy tust, majd még egyet, utóbbit azonban videózás után elvették tőle. 12-10 helyett így maradt a 11-10, azután Resetnyikov - egy Gémesi által erősen vitatott tussal - egyenlített, és előnybe is került, Gémesi pedig ekkor már nem tudott eredményes lenni. 11-14-nél bevitt még egy tust, az utolsó akció azonban az orosz kardozóé volt.

A nap során korábban Gémesi, aki idén második volt a madridi világkupán, a főtáblán a lengyel Adam Skrodzki, majd a fehérorosz Aliakszandr Bujkevics ellen nyert, a negyeddöntőben pedig annál a francia Nicolas Rousset-nál bizonyult jobbnak, aki előzőleg az olimpiai bajnok Szilágyi Áront búcsúztatta.
"A legfontosabb asszóm a Rousset elleni negyeddöntő volt, legjobban pedig abban a csörtében vívtam, amikor kikaptam Resetnyikovtól" - nyilatkozta versenye után a magyar szövetség honlapjának Gémesi, aki azt is elmondta, hogy még nem tud igazán örülni a bronzéremnek, mert nyerni szeretett volna, ám nem is szomorú.

"Úgy gondolom, Csanád az elmúlt két évben folyamatosan fejlődik, és most ismét lépett egyet előre" - mondta elégedetten Navarette József, Gémesi edzője, hozzátéve, hogy szerinte tanítványa előtt még szebb jövő áll, s még komolyabb sikereket érhet el.

Pályafutása eddigi legnagyobb egyéni sikerét elérő magyar kardozó a küldöttség második érmét szerezte Strasbourgban. Szombaton Rédli András nyerte a párbajtőrözők versenyét. A versenyt Resetnyikov végül nem tudta megnyerni, miután a fináléban 15-11-re kikapott honfitársától, Alekszej Jakimenkótól.

Eredmények:

elődöntő:
Jakimenko-Ibragimov 15-11
Resetnyikov-Gémesi 15-12

döntő:
Jakimenko-Resetnyikov 15-11

A végeredmény: 1. Alekszej Jakimenko, 2. Venjamin Resetnyikov, 3. GÉMESI CSANÁD és Kamil Ibragimov, ...10. Szilágyi Áron, ...16. Szatmári András, ...31. Decsi Tamás

11:12
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

36 év után újra Dél-Amerika

Harminchat év után tér vissza a labdarúgó-világbajnokság a dél-amerikai kontinensre, amikor a XX. seregszemle kezdetét veszi csütörtökön Horvátország és a házigazda Brazília összecsapásával; legutóbb 1978-ban Argentína volt házigazda dél-amerikai országként, míg Brazília 1950-ben rendezhetett ezt megelőzően vb-t.

A rendezést Brazília, de tulajdonképpen az egész földrész elsősorban a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökének, Joseph Blatternek köszönheti, aki - miután a Dél-afrikai Köztársaság egyetlen szavazattal elbukta Németországgal szemben a 2006-os seregszemléért vívott harcot - bevezette a rotációs rendszert a kontinensek között. Így a 2010-es eseményre kizárólag afrikai, míg a 2014-esre dél-amerikai ország jelentkezhetett. Eleinte Brazíliának egy vetélytársa akadt Kolumbia révén, de utóbbi 2007 áprilisában visszalépett, s októberben már csak formalitás volt a házigazda bejelentése.

Brazília minden idők egyik legrosszabb vb-előkészületével hívta fel magára a figyelmet. A stadionépítések hol halálesetek, hol sztrájkok miatt folyamatosan csúsztak, de a munkálatok is már késve kezdődtek meg több létesítmény esetében. Ennek következményeként a curitibai Baixada Arénája esetében kilátásba helyezték a helyszín "kiesését", míg a nyitómérkőzésnek otthont adó Sao Pauló-i Corinthians Arénában egészen a rajtig dolgoznak.

A vb 64 találkozóját 12 város stadionjában bonyolítják le. A létesítmények közül hét új, a másik ötöt pedig felújították és kibővítették. A vb legnagyobb létesítménye a 74 689 néző befogadására alkalmas Rio de Janeiró-i Maracana Stadion, amely 1950-ben is otthont adott a finálénak - akkor még 200 ezer szurkoló előtt.

11:40
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Jennifer Lopez mégis fellép a megnyitón

Mégis fellép a csütörtökön kezdődő brazíliai labdarúgó-világbajnokság megnyitóján Jennifer Lopez, így a rapper Pitbull és a brazil Claudia Leitte vele együtt adja elő a torna hivatalos dalát.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) annyit közölt vasárnap, hogy az amerikai színésznő, énekesnő "produkciós okokból" nem lép fel. Jennifer Lopez sajtósai szintén nem adtak magyarázatot arra, hogy a híresség miért marad távol az eseménytől. A FIFA aztán kedden bejelentette, hogy a Brazília-Horvátország mérkőzés előtt az amerikai Lopez, a kubai-amerikai Pitbull és Claudia Leitte adja majd elő a We Are One című dalt Sao Paulóban az Olodum nevű együttes kíséretében. A mintegy 25 perces ceremóniát nagyjából 62 ezer néző láthatja a helyszínen. A We Are One című számot sokan bírálták Brazíliában, mondván, hogy nem felel meg a dél-amerikai nemzet bossa novához szokott ízlésének, emellett külföldi előadók éneklik, javarészt angolul és spanyolul. Claudia Leitte csak néhány másodpercig énekel portugálul a dal végén. A 2010-es dél-afrikai vb hivatalos dala, a Waka Waka világsláger lett. Azt a számot a kolumbiai énekesnő, Shakira és a dél-afrikai Freshlyground nevű zenekar készítette.

12:00
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Kétséges Yaya Toure játéka

Sérülése után továbbra sem épült fel még teljesen, ezért komoly veszélyben van Yaya Tourénak, az elefántcsontparti labdarúgó-válogatott egyik legjobbjának szereplése csapata első világbajnoki mérkőzésén. Az angol bajnok Manchester City középpályása - akit tavaly az afrikai kontinens legjobbjának választottak - április közepén szenvedett combsérülést, ám azt követően is játszott még a Premier League-ben. Májusban aztán Katarban megoperálták, csak késve utazhatott el a válogatott amerikai edzőtáborába, s egyetlen felkészülési mérkőzésen sem lépett pályára.

Sabri Lamouchi szövetségi kapitány kedden arról beszélt, hogy az orvosi stáb tagjai "versenyt futnak az idővel", annak érdekében, hogy a 31 éves futballista pályára léphessen a Japán elleni összecsapáson, ám azt még nem lehet megmondani, hogy sikerrel járnak-e. Az elefántcsontparti válogatott Japán mellett Kolumbia és Görögország csapataival szerepel egy csoportban.

12:27
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Csak 1966 óta vannak nyitómeccsek

A világbajnokságok történetében csak 1966 óta rendeznek hivatalos nyitómérkőzéseket, azelőtt egyidejűleg több találkozóval rajtoltak el a vb-k. Az egyetlen kivétel 1938-ra datálódik, amikor Németország és Svájc 1-1-es döntetlennel kezdte meg a harmadik seregszemlét Párizsban. Eleinte a házigazda játszotta a nyitómérkőzést, majd 1974-től a címvédő lépett pályára a vb első találkozóján. A nyolc évvel ezelőtti világbajnokságtól kezdve ismét a házigazda játszhatja a nyitómeccset, mivel a 2006-os vb-nek már nem volt automatikus résztvevője a címvédő válogatott.


A világbajnokságok hivatalos nyitómeccsei:

1966. július 11., London: Anglia-Uruguay 0-0
1970. május 31., Mexikóváros: Mexikó-Szovjetunió 0-0
1974. június 16., Frankfurt: Brazília-Jugoszlávia 0-0
1978. június 1., Buenos Aires: Németország-Lengyelország 0-0
1982. június 13., Barcelona: Belgium-Argentína 1-0
1986. május 31., Mexikóváros: Bulgária-Olaszország 1-1
1990. június 8., Milánó: Kamerun-Argentína 1-0
1994. június 17., Chicago: Németország-Bolívia 1-0
1998. június 10., Párizs: Brazília-Skócia 2-1
2002. május 31., Szöul: Szenegál-Franciaország 1-0
2006. június 9., München: Németország-Costa Rica 4-2
2010. június 11., Johannesburg: Dél-afrikai Köztársaság - Mexikó 1-1
2014. június 12., Sao Paulo: Brazília-Horvátország 

12:55
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Tízezren a franciák edzésén

Csaknem tízezren tekintették meg a csütörtökön kezdődő labdarúgó-világbajnokságra készülő francia válogatott első nyilvános edzését Brazíliában. Didier Deschamps 22 játékosnak tartott másfél órás tréninget, a kisebb sérüléssel bajlódó Mathieu Debuchy külön készült társaitól.

A franciák legalább négy nyilvános edzést terveznek, mivel a szakvezetés nagy hangsúlyt szeretne fektetni arra, hogy a csapat jó hangulatban készüljön, okulva a legutóbbi vb-n történtekből. Négy éve, Dél-Afrikában a játékosok szembekerültek Raymond Domenech szövetségi kapitánnyal, végig feszült hangulat uralkodott a válogatott háza táján, ami csúfos búcsúhoz vezetett. A franciák szálláshelyén, Ribeirao Pretóban a helyi lakosok ingyen tekinthetik meg a tréningeket. Az online rendelhető belépők közül az első 5000 darab kevesebb mint félóra alatt elfogyott, végül 9500-an voltak kíváncsiak a franciákra.

"Ez a mi vb-nk is, még ha egyetlen játékosunk sem szerepel a tornán, és én egyetlen franciát sem ismerek. De ki tudja, talán ők lesznek a világbajnokok" - mondta az egyik helyi lakos.

13:21
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Brazil sikert várnak a szurkolók

A futballszurkolók több mint harmada a rendező brazil válogatott sikerét várja a csütörtökön kezdődő labdarúgó-világbajnokságon az Ipsos intézet felmérése szerint.

A nemzetközi piackutató 26 országban, köztük Magyarországon végzett online módszerrel felmérést, eszerint a világ lakosságának 78 százaléka hallott magáról az eseményről. Az érdeklődők 39 százaléka szerint Brazília lesz a befutó, 14 százalék vár spanyol címvédést, kilenc százalék német, míg a megkérdezettek nyolc százaléka argentin sikert.

Magyarországon nagyon hasonlóak az adatok a globális felmérés összeredményéhez, ugyanis az emberek 70 százaléka tud a világbajnokságról, vannak friss ismeretei az eseményről, s a szurkolók 37 százaléka tippelt brazil győzelmet. A sorrend is megegyezik, mivel 17 százalék spanyol, 14 százalék pedig német végső sikert mondott. Világszinten az érdeklődők közül 16 százaléknyian jelezték, hogy minden meccset megnéznek majd, 27 százaléknyian pedig kedvenc csapatuk találkozóira koncentrálnak elsősorban. A válaszadók egyharmada ritkán, alkalmanként kapcsol majd a vb-re, míg egyharmadnyian egyáltalán nem fogják követni a tornát. Magyarországon 35 százalékot nem érdekel a torna és 37 százalék tartozik azok közé, akik csak ritkán nézik majd a találkozókat. A fanatikus rajongók csak nyolc százaléknyian vannak, s 20 százalék figyeli majd elsősorban a számára szimpatikus együttest.
A legnagyobb érdeklődés Brazíliában van, ahol az emberek több mint 90 százaléka figyeli a vb-t, de Belgiumban és Franciaországban ugyancsak szinte a teljes lakosságot foglalkoztatja a világbajnokság. A felmérésben érintett országok közül Egyiptomban a legalacsonyabb az érdeklődés, mindössze 36 százalék, az Egyesült Államokban pedig 42 százalék.

A kutatás szerint a televíziónézők nagy többsége, 86 százaléka nem egyedül, hanem baráti, családi körben követi majd a meccseket, s a válaszadók 43 százaléka jelezte, hogy esetenként a munkatársaikkal tervezik nézni a közvetítéseket. A tévénézők 41 százaléka úgy gondolja, hogy vendéglátóhelyen, nagy társaságban figyelik majd a mérkőzések alakulását. A magyarok is többnyire szűkebb, családi, baráti társaságban szurkolnak (77 százalék). Egyharmaduk valamilyen étteremben, sörözőben szorít kedvenceiért, míg 22 százalék többnyire kollégáival tekinti meg a közvetítéseket.

13:40
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Hanga a válogatottban bizonyítana

A sérülésektől nehezített szezon után az augusztusi Európa-bajnoki selejtezőkön bizonyítana Hanga Ádám, a spanyol Laboral Kutxa Vitoria magyar kosárlabdázója. Szerdai sajtótájékoztatóján a 25 éves játékos elmondta, amióta tavaly júliusban megérkezett a baszk csapathoz, térdproblémái miatt hat hónapot csak rehabilitációval és kerékpározással töltött.

"Két éve szenvedek a térdemmel, amelyben csontödéma keletkezett, és miután decemberben pályára léptem az első meccsemen, még többször is jelentkezett a fájdalom. A Kutxában amúgy egy spanyol kiscsapattól érkezett magyar kosarasként visszaszorítottabb volt a helyzetem, és sokszor inkább védőfeladatokat kaptam" - jelentette ki a légiós.

Hanga Ádám (b), Lóránt András menedzser és a Magyarországra meghívott neves görög edző, Arisz Likogiannisz Fotó: Origo



Hanga júliusban az NBA-s San Antonio Spurs - amely 2011-ben lefoglalta a játékjogát - vendége lesz, és ha az ottani vizsgálatok, illetve a további szakvélemények alapján lehetséges, szeretne pályára lépni augusztusban a válogatottban. Jelenleg pihen, mivel múlt héten Spanyolországban plazmainjekciót kapott a térdébe. "Az önbizalmamnak is jót tenne a válogatott, ahol ráadásul vezéregyéniségként számítanak rám" - tette hozzá.

Az MTI kérdésére Hanga kifejtette, ha a következő idénye úgy alakul, ahogy szeretné, akkor nagy lépést tehet fő célja, az NBA-szerződés felé. A Vitoriával az Euroligában is szerepelt bedobó a hét elején - immár harmadik alkalommal - tábort tartott 1995 és 1998 között született korosztályos válogatott tehetségeknek Pasaréten, ennek kapcsán Lóránt András menedzser közölte: "Itt volt a Vitoria, illetve a svéd válogatott másodedzője is, remek két napot töltöttünk a fiatalokkal, remélhetőleg jövőre még több napon át folytathatjuk ezt a hagyományt."

14:38
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Pirlo hosszabbított a Juventusszal

Andrea Pirlo további két évvel, 2016. június 30-ig meghosszabbította szerződését az olasz bajnok Juventus labdarúgócsapatával. A torinói klub honlapja kedden számolt be a megállapodásról, hozzátéve, hogy a világbajnok irányító 2011 nyári érkezése óta eddig 131 mérkőzésen lépett pályára a Juventus színeiben, 11 344 játékperce alatt 11 551-et passzolt, mindezt 90 százalék feletti pontossággal.

A három éve az AC Milantól érkezett Pirlóval a Zebrák három bajnoki címet szereztek és két olasz Szuperkupát nyertek. A 35 éves futballista jelenleg az olasz válogatottal készül Brazíliában a szombati, Anglia elleni világbajnoki bemutatkozásra.

15:04
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Turán Frigyessel debütál az új autó

A Turán Frigyes, Zsiros Gábor kettős irányításával debütál Magyarországon a hétvégi Székesfehérvár-ralin a Peugeot 208 R5 T16 típusú versenyautó, amelyet szerdán mutattak be Budakeszin. A sajtótájékoztatóval egybekötött eseményen elhangzott, hogy az autót Bocsi Attila tervezte, az összeszerelést pedig Tagai Tamás műhelyében végezték el a Peugeot által küldött elemek felhasználásával. Turán Frigyes azt mondta, ezzel az autóval és a Tagai Racing Technology technikai hátterével esélyeseivé válnak a hétvégi futamnak.

"Az első, nagyjából 40 kilométeres teszten kiderült, hogy a Peugeot könnyen vezethető, kifejezetten versenyzőbarát autó, amely hasonló vezetési élményt nyújt, mint az S2000-es gépek, ugyanakkor a turbónak köszönhetően a kigyorsításoknál fürgébben mozog" - tette hozzá Turán.

Tagai Tamás elmondta, a rendelkezésükre álló rövid idő miatt döntöttek úgy, hogy berendelik az elemeket, s itthon rakják össze az autót, más esetben Franciaországban, a Peugeot Sport segítségével is összeszerelhették volna a gépet.

"Ezek közül a 208-asok közül ez az első privát autó, amely elkészült, az összeállításában segítségünkre volt, hogy korábban több Peugeot-t is szereltünk már össze" - jelentette ki Tagai.

Bocsi Attila tervező arról beszélt, hogy az R5 T16 tervezése nagyjából 7-8 hónapot vett igénybe, az autót a Peugeot Sport szakembereivel közösen alkotta meg. Azt mondta, a legnagyobb kihívás a versenygép elejének kialakítása volt, ő ugyanakkor az oldalsó elemeknek és az autó hátuljának a tervezését élvezte a legjobban. Bocsi Attila, aki 2001 óta dolgozik a Peugeot-nál, tavaly azt a 208-ast tervezte, amellyel a kilencszeres rali-világbajnok francia Sebastian Loeb megdöntötte a legendás Pikes Peak hegyiverseny rekordidejét és felállította az új 8:13.878 perces csúcsot a 20 kilométeres pályán. A most bemutatott autóval Turánék még a héten tesztelnek egyet, a nagyközönség pedig a pénteken kezdődő Székesfehérvár-ralin láthatja majd először.

15:20
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

24 órás teniszfesztivál Magyarországon

Huszonnégy órás non-stop teniszfesztivált rendeznek jövő hétvégén nyolc magyar városban.

A Head 24 elnevezésű esemény - melynek fővédnöke Szűcs Lajos, a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) elnöke - szerdai sajtótájékoztatóján Nagyiványi György főszervező közölte: az ötlet onnan jött, hogy tavaly Romániában került sor egy pályán 24 órás teniszre, ezt próbálják idehaza túlszárnyalni.

"Minden olyan kezdeményezést üdvözlünk, amely a tömegsport felé nyit, elvégre Magyarországon mintegy százezren ragadnak teniszütőt rendszeresen" - jelentette ki Richter Attila, az MTSZ főtitkára, hozzátéve, a szövetségnek az a célja, hogy minél többen elhelyezkedhessenek a sportágban.

Az érdeklődők Budapesten, Nyíregyházán, Szegeden, Győrben, Pécsen, Szekszárdon, Balatonbogláron és Balatonalmádiban léphetnek pályára június 20-án 16 órától 21-én 16 óráig. Győrben a női, Almádiban pedig a veszprémi férfi kézilabdázók is képviseltetik magukat.

A nevezési díj háromezer forint, a helyben vagy az esemény honlapján regisztrált játékosok tombolán vesznek részt, melynek során 3 millió forint értékben sorsolnak ki nyereményeket. A fődíj egy kétszemélyes utazás a londoni ATP-világbajnokságra.

15:45
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Lahm és Müller hosszabbított

A német válogatottal a csütörtökön kezdődő világbajnokságra készülő Philipp Lahmmal és Thomas Müllerrel is szerződést hosszabbított a Bayern München labdarúgóklub. A Nationalelf kapitánya, Lahm 2018, míg az előző vb társgólkirálya, Müller 2019 nyaráig írt alá.

"Mind Lahm, mind Müller nagyon fontos része a Bayernnek és a jövőben is kiemelkedő szerep vár rájuk" - mondta Karl-Heinz Rummenigge, az együttest működtető gazdasági társaság ügyvezető testületének elnöke.

A 30 éves Lahm közel két évtizede igazolt a bajorokhoz és tervei szerint tőlük szeretne visszavonulni. A 24 esztendős Müller 2000-ben került a Bayernhez, amellyel mindketten több bajnoki címet és tavaly Bajnokok Ligáját nyertek.

16:05
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Érem nélkül marad a férfi párbajtőrcsapat

Nem jutott be az elődöntőbe, így érem nélkül marad a férfi párbajtőr-válogatott a strasbourgi vívó Európa-bajnokságon. A Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású csapat az Eb honlapja szerint a 16-os táblán kapcsolódott be a küzdelmekbe, ahol simán verte a hollandokat. A következő összecsapást azonban már nem tudta megnyerni, az oroszokkal szemben maradt alul.

A világranglistán éllovas magyar válogatott az elmúlt években sikert sikerre halmozott, tavaly, Budapesten megnyerte a világbajnokságot, azután viszont Imre Géza hosszabb pihenőt kért, Boczkó Gábor pedig a mostani idény egy jelentős részét sérülés miatt kihagyta. A magyarok a folytatásban a legjobb esetben ötödikek lehetnek. Először a spanyoloktól vereséget szenvedett franciákkal csapnak össze, majd az észt vagy az izraeli együttes következik az ötödik vagy a hetedik helyért. A párbajtőrözők versenyében 17 válogatott indult.

Eredmények:
a 16 között:
Magyarország-Hollandia 45-32
negyeddöntő:
Oroszország-Magyarország 45-32
Spanyolország-Franciaország 44-43
Ukrajna-Észtország 19-13
Svájc-Izrael 39-32

16:06
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Tizenkét ország a Schulek-emlékversenyen

Szombaton és vasárnap három versenyt rendez a Budapesti Atlétikai Szövetség az Ikarus BSE pályán, ahol a hétvége csúcseseményét a Budapest Open-Schulek Ágoston Emlékverseny jelenti. A vasárnapi nemzetközi viadalon - amely idén először vette fel a 2011-ben elhunyt sportvezető, volt MASZ-elnök nevét - 12 ország atlétái állnak majd rajthoz. Kiemelkedő számnak ígérkezik a férfi 110 méteres gátfutás, melyben Baji Balázsnak és Kiss Dánielnek többek között a brit Alex Al Ameen lesz az ellenfele, aki 13.54 másodperces egyéni csúccsal rendelkezik. A szervezők tájékoztatása szerint a női súlylökésben, a férfi és női kalapácsvetésben is izgalmas versenyek várhatók.

Egy nappal a Budapest Opent megelőzően előbb a Négy Főváros Viadalára kerül sor, melynek keretében Budapest, Ljubljana, Pozsony és Zágráb 17 éven aluli válogatottjai mérik össze tudásukat. Azt követően, délután rendezik meg a Budapest-bajnokságot. A Budapest-bajnokság és a Budapest Open több száma is része a magyar szövetség Szuper Liga sorozatának, melynek első négy-négy helyezettjei pénzdíjazásban részesülnek. A két nap során összesen több mint négymillió forintot osztanak szét.

16:55
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Babos kiütötte a 11. kiemeltet

Babos Tímea fölényes győzelemmel bejutott szerdán a nyolcaddöntőbe a Birminghamben zajló, 710 ezer euró (215,5 millió forint) összdíjazású füvespályás női tenisztornán.

A világranglistán 108. magyar játékos - aki szerencsés vesztesként került főtáblára - a második fordulóban mindössze három gémet veszített a 11. helyen kiemelt amerikai Madison Keys ellen (42.). A találkozó 61 percig tartott.

"Rettenetesen jól ment a játék. A meccs elején Keys abszolút uralta a játékot, de mellette tudtam maradni. Én brékeltem először, ez megtörte őt, nekem pedig lendületet adott, amit meg tudtam tartani a meccs utolsó pontjáig. Boldog vagyok, fontos győzelmek ezek az önbizalmamnak" – nyilatkozta honlapján Babos.
A nyitókörben az új-zélandi Marina Erakovicot búcsúztató, 21 éves soproni teniszezőre a 16 között a cseh Barbora Zahlavova Strycova (62.) vár.

Eredmény, 2. forduló (a 16 közé jutásért):
Babos Tímea-Madison Keys (amerikai, 11.) 6:2, 6:1

17:59
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Mancinit kirúgta a Galata

Közös megegyezéssel felbontotta szerződését Roberto Mancini vezetőedző a Galatasaray labdarúgócsapatával. Az isztambuli klub szerdán közölte, hogy az olasz szakember nem tölti ki 2016 nyaráig szóló szerződését. Mancini a Galatasarayjal második lett a török bajnokságban, megnyerte a Török Kupát és nyolcaddöntőbe jutott a Bajnokok Ligájában. Utóbbi sorozatban a Chelsea búcsúztatta az együttest. Helyi lapértesülések szerint a korábban a Manchester Cityvel angol bajnok Mancini vélhetőleg Olaszországban fog dolgozni.

18:06
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Gulbis kiesett Londonban

A múlt vasárnap befejeződött Roland Garroson elődöntős Ernests Gulbis már a második fordulóban búcsúzott a 711 ezer euró (216 millió forint) összdíjazású londoni, füves pályás férfi tenisztornán. A hatodik helyen kiemelt lett játékos a francia Kenny De Scheppertől kapott ki két játszmában.

Eredmények:
2. forduló (a 16 közé jutásért):
De Schepper (francia)-Gulbis (lett, 6.) 7:6 (7-3), 7:5
Lopez (spanyol, 10.)-Hewitt (ausztrál) 6:3, 6:4
Mannarino (francia)-Estrella (dominikai) 6:1, 6:2

18:06
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Magyar bronz a csillaghajó-Eb-n

Bronzérmet szerzett a Gereben Márton, Gereben Péter páros a balatonföldvári Csillaghajó Európa-bajnokságon. A volt olimpiai hajóosztály versenyén a szervezők tájékoztatása szerint négy futam alapján hirdettek végeredményt. Az időjárási frontok a világverseny időszakában messze elkerülték a Balatont, így a rendezők csak a Tihanyi-szorosból fújó reggeli keleti szélben bízhattak. Ez a szél az első és a második nap meg is jött, a harmadik és a negyedik napon azonban hiába várta a mezőny. Gerebenék a 12 ország 31 vitorlását felvonultató mezőnyben az 5., 9., 6. és 11. helyen futottak be, ennél jobban csak két egység teljesített. Az első helyen a német Hubert Merkelbach, Markus Koy páros végzett kiemelkedő, nagyon egyenletes teljesítménnyel: a duó két második, egy negyedik és egy harmadik helyezést szerzett a futamokban.

A végeredmény 4 futam alapján:
1. Hubert Merkelbach, Markus Koy (német) 11 helyezési pont
2. Tom Löfstedt, Jasper Sundman (svéd) 28
3. Gereben Márton, Gereben Péter 31
...12. Forintos Róbert, Takácsy Levente 49

18:08
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Klein egyéni Everest-csúcsa

Egyéni rekordot ért el, 8700 méter fölé jutott Klein Dávid a Mount Everesten; a magyar expedíciózás történetében utoljára 2002-ben járt ilyen magasságban palack nélkül magyar mászó - hangzott el a SPAR Everest Expedíció záró sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.Klein Dávid elmondta: fegyelmezett és hatékony akklimatizációs program után rendkívül hosszú várakozásra kényszerültek az időjárás miatt, a csúcstámadáskor pedig a vártnál lassabban haladtak mászótársával, Ang Mingmával. Ebben szerepe lehetett annak is, hogy a várakozás miatt "elveszett" az akklimatizáció egy része, de annak is, hogy hibásan becsülték meg az egyes szakaszok megtételéhez szükséges időt.

Megjegyezte: a palack nélküli mászás időtartamáról kevés a tapasztalat, ráadásul sokkal kiszámíthatatlanabb, nem lehet előre látni, hogy az emberi szervezet egy adott napon hogyan reagál az oxigénhiányos állapotra. Klein Dávid április 6-án indult el Budapestről, a Mount Everest 5200 méteren fekvő északi (tibeti) alaptáborát április 15-én érte el. A sikeres akklimatizációs körök után csak május 20-án tudott elindulni a csúcstámadásra, akkor voltak megfelelőek az időjárási körülmények. Nepáli idő szerint május 24-én hajnalban tervezte, hogy feljut a csúcsra, de a lassú haladás miatt elszenvedett időveszteség visszafordulásra kényszerítette 8700 méteren. Az első közlések ugyan arról szóltak, hogy 8600 méterig jutottak, ám a GPS-adatokat ellenőrizve kiderült, hogy még közelebb voltak a csúcshoz.

18:10
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Ők rendezhetik az amerikai olimpiát

Az Amerikai Olimpiai Bizottság (USOC) kedden megnevezte azt a négy várost, amelyek közül az egyik versenybe száll majd a 2024-es nyári játékok rendezési jogáért. Tavaly az USOC az ország 35 legnagyobb városát kereste meg, hogy érdeklődnek-e a tíz év múlva sorra kerülő esemény iránt. A mostani döntés alapján Los Angeles, San Francisco, Boston és Washington között dől el a "háziverseny".

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a USOC kapcsolata azóta nem felhőtlen, hogy New York (2012) és Chicago (2016) hamar elvérzett a versengésben. Az elmúlt időszakban azonban a viszony fokozatosan javult. Az Egyesült Államokban 1996-ban Atlanta volt legutóbb nyári és 2002-ben Salt Lake City téli olimpia házigazdája. A NOB a 2024-es nyári ötkarikás játékok helyszínét 2017-ben jelöli ki. A 2016-os olimpiának Rio de Janeiro, a 2020-asnak Tokió ad otthont.

18:43
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Már hangolunk

Itt egy közvéleménykutatás a vébéről, itt pedig már a nyitómeccsre hangolnak a horvátok. 

18:45
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Tovább folyik az MKSZ-RTL Klub meccs

Most a szövetségen a sor. Bővebben.

19:23
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Betlizett a párbajtőr-csapat

A hetedik helyen végzett a férfi párbajtőr-válogatott a strasbourgi vívó Európa-bajnokságon. A Boczkó Gábor, Imre Géza, valamint az egyéniben győztes Rédli András, továbbá Somfai Péter alkotta csapat a 16-os táblán előbb legyőzte a hollandokat, majd a negyeddöntőben kikapott az oroszoktól, így a legjobb esetben is csak az ötödik helyen végezhetett.

Ehhez a további két mérkőzését meg kellett volna nyernie, de balszerencséjére éppen a szakág egyik legerősebb együttesével, a franciával találkozott, amely előzőleg a spanyoloktól kapott ki, meglepetésre. A magyar válogatott - a hazai szövetség honlapjának beszámolója szerint - küzdött tisztességgel, "de azért érthetően más volt ez a meccs, mintha a legjobb négy között rendezték volna". Négy asszóig fej fej mellett haladt a két csapat, a folytatás azonban a házigazdáknak sikerült jobban. A világranglistán éllovas magyar válogatott az elmúlt években sikert sikerre halmozott, tavaly, Budapesten megnyerte a világbajnokságot, azután viszont Imre Géza - aki egyébként szerdán lázasan vívott - hosszabb pihenőt kért, Boczkó Gábor pedig a mostani idény egy jelentős részét vállsérülés miatt kihagyta. A párbajtőrözők versenyében 17 válogatott indult.

Eredmények:
a 16 között:
Magyarország-Hollandia 45-32
negyeddöntő:
Oroszország-Magyarország 45-32
Spanyolország-Franciaország 44-43
Ukrajna-Észtország 19-13
Svájc-Izrael 39-32
az 5-8. helyért:
Franciaország-Magyarország 45-40
a 7. helyért:
Magyarország-Izrael 45-38
elődöntő:
Spanyolország-Oroszország 43-37
Svájc-Ukrajna 35-34

19:24
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Kihagyja a Tourt a Giro győztese

Nem indul a július 5-én kezdődő Tour de France-on Ryder Hesjedal kanadai kerékpáros, hanem inkább az augusztus 23-án rajtoló Vuelta a Espanára összpontosít. A Garmin-Sharp 33 esztendős bringása - aki 2012-ben megnyerte a Giro d'Italiát - a Touron eddig csak egyszer, még 2010-ben szerepelt jól, akkor hatodik lett, de azóta csalódások érték. Most indult májusban az olasz körversenyen, és kilencedik lett. Hesjedal a cyclingnews című szaklapnak elmondta: a jelenleg zajló Critérium du Dauphiné után pihenni fog, és majd gőzerővel készülni fog a Vueltára, ahol 2009-ben egy szakaszt tudott nyerni.

19:48
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Fucsovics kiesett Szicíliában

Fucsovics Márton a nyolcaddöntőben fejezte be szereplését a Caltanissettában zajló, 106 ezer euró (32,3 millió forint) összdíjazású salakpályás férfi tenisztornán. A szicíliai versenyen a világranglistán 199. helyezett magyar játékos két szettben kapott ki a brazil Joao Souzától.

Eredmény (az ATP honlapjáról):
nyolcaddöntő:
Joao Souza (brazil)-Fucsovics Márton 7:5, 7:6 (7-4)

20:35
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Enyhítették a City és a PSG büntetését

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) minimálisan mérsékelte a Manchester City és Paris Saint-Germain büntetését, amelyet a pénzügyi fair play megsértése miatt rótt ki a két klubra. Az UEFA eredetileg 60 millió euróra büntette mindkét érintetett, valamint azzal is sújtotta őket, hogy a Bajnokok Ligája következő idényében 25 helyett csak 21 játékost nevezhetnek. Az UEFA korábbi döntése szerint a 21 futballista közül nyolcnak kellett volna saját nevelésűnek lennie, ugyanakkor a nemzetközi játékos-szakszervezet, a FIFPro közbejárására ezt a számot ötre csökkentette.

Története során az UEFA még soha nem szabott ki ilyen súlyos pénzbüntetést. A szövetség ugyanakkor jelezte, hogy ha a két klub a következő két évben maradéktalanul betartja a pénzügyi szabályokat, 40 millió eurót visszakap. A pénzügyi fair play szabályai a következő idényre vonatkozóan lépnek életbe, a néhány éves felkészülési időszak most ért véget. Az előírások célja, hogy a klubokat arra kényszerítsék: ne költsenek többet, mint amennyit megtermelnek.

21:01
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Az olaszok már paráznak Manaustól

A Gazzetta körbefotózta a stadiont, és nem valami boldogok az olaszok.

21:32
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Wawrinka 17 perc alatt továbbjutott

Az idei Australian Openen győztes svájci Stanislas Wawrinka mindössze 17 percet töltött a pályán Markosz Bagdatisz ellen, a ciprusi játékos ugyanis sérülés miatt feladta a küzdelmet a 711 ezer euró (216 millió forint) összdíjazású londoni, füves pályás férfi tenisztornán.


    Eredmények:
Wawrinka (svájci, 1.)-Bagdatisz (ciprusi) 3:2-nél Bagdatisz feladta 
Tsonga (francia, 5.)-Goffin (belga) 7:6 (7-5), 6:2
Dolgopolov (ukrán, 8.)-Isztomin (üzbég) 7:6 (7-3), 7:6 (9-7) 
Roger-Vasselin (francia) - Mahut (francia, 13.) 6:3, 1:6, 7:6 (7-5)    
Matosevic (ausztrál)-Lacko (szlovák) 7:6 (7-3), 6:3         
Murray (brit, 3.)-Mathieu (francia) 6:4, 6:4 
De Schepper (francia)-Gulbis (lett, 6.) 7:6 (7-3), 7:5 
López (spanyol, 10.)-Hewitt (ausztrál) 6:3, 6:4 
Sztahovszkij (ukrán)-Pospisil (kanadai, 11.) 6:4, 6:4
Nieminen (finn)-Turszunov (orosz, 12.) 7:6 (7-3), 7:6 (7-3) 
Stepanek (cseh, 15.)-Tomic (ausztrál) 7:6 (7-4), 7:6 (7-5) 
Mannarino (francia)-Estrella (dominikai) 6:1, 6:2

22:08
2014. június 11.
Vágólapra másolva!

Verrasztó és Jakabos is érmes 200-on

Alig lemaradva a győztestől Verrasztó Evelyn ezüst-, Jakabos Zsuzsanna pedig bronzérmes lett 200 méteres vegyesúszásban a Mare Nostrum elnevezésű nemzetközi sorozat második állomásán, Franciaországban.

A canet-en-roussilloni viadal szerdai nyitónapján az ebben a számban kétszeres Eb-ezüstérmes Verrasztó - a verseny honlapjának tanúsága szerint - a 2:12.58 perccel győztes japán Szimizu Szakiko mögött 2:12.62-vel lett második, míg a 400 m vegyesen Európa-bajnoki ezüstérmes Jakabos 2:12.85-tel harmadik. Előbbi magyar döntőbe jutott 100 m pillangón is, ahol 1:00.85 perccel a hetedik helyen végzett. Evelyn bátyja, Verrasztó Dávid az első napon 400 méter vegyesen indult, de - nem részletezett okból, vélhetően rossz rajt vagy szabálytalan forduló miatt - utóbb kizárták abban a számban, amelyben korábban két ízben is Európa-bajnoki második volt.

00:03
2014. június 12.
Vágólapra másolva!

Kapitányt váltanak a kazah hokisok

Új szövetségi kapitánya lesz a divízió I/A világbajnokságon a magyarokkal együtt szereplő kazah jégkorong-válogatottnak. A gárda a májusi, minszki elit vb-n utolsó, 16. lett, így egy osztállyal lejjebb került. A finn Ari-Pekka Selin emiatt felajánlotta lemondását, amit - a nemzetközi szövetség híre szerint - a kazah szövetség elnöksége egyhangúlag elfogadott. Utódjáról később születik döntés. A kazahok tavaly, a budapesti divízió I/A tornáról jutottak fel az élvonalba. Jövőre a kazah és a magyar csapat mellett az olasz, a japán, a lengyel és a házigazda ukrán válogatott szerepel a donyecki divízió I/A vb-n.

00:08
2014. június 12.
Vágólapra másolva!

Kiesett a 3. kiemelt Halléban

Nem jutott be a negyeddöntőbe Milos Raonic a 711 ezer euró (216 millió forint) összdíjazású hallei füves pályás tenisztornán. A harmadik helyen kiemelt kanadai játékos szerdán kétszettes mérkőzésen szenvedett vereséget a német Peter Gojowczyktól.

Eredmények, nyolcaddöntő:
Gojowczyk (német)-Raonic (kanadai, 3.) 6:4, 6:4
Kohlschreiber (német)-Herbert (francia) 6:2, 6:4
Nisikori (japán, 4.)-Monfils (francia) 6:1, 3:6, 6:3
Falla (kolumbiai)-Haase (holland) 7:6 (7-1), 6:4

00:11
2014. június 12.
Vágólapra másolva!

Ennyi volt mára

Köszönjük a mai figyelmet, tartsanak velünk holnap is. Érthető okokból holnaptól kizárólag a vébéről adunk élő tudósítást.