Vágólapra másolva!
A budapesti atlétikai világbajnokság zárónapjának utolsó döntőjét követően megtartották az esemény záróünnepségét. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke, Sebastian Coe és a vb-t szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Németh Balázs tartott beszédet; majd hivatalosan is átadták a következő világbajnokság, Tokió képviselőinek a WA hivatalos zászlaját.

Amint véget ért a vasárnapi program a versenyeket illetően, a szervezők már készülődtek is a záróünnepségre, eközben a kabalafigura, Youhuu rollerezéssel és a magyar zászló lobogtatásával szórakoztatta a nézőket. Aztán amikor a színpad készen állt, a világbajnokság több atlétája, a csapattagok, az önkéntesek és a szervezőbizottság tagjai vastaps közepette bevonultak a stadionba, és egy tiszteletkör után a pálya közepére álltak. Majd következett a vb-t szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Németh Balázs beszéde.

Németh Balázs és a magyar csapat képviselői – Molnár Attila, Krizsán Xénia, Kozák Luca és Halász Bence – a záróünnepségen Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Bízom benne, hogy élvezték az elmúlt kilenc napot, számunkra nagyon emlékezetes volt ez az időszak.

– szólt Németh angolul, majd magyarul a szurkolókhoz. – Senki nem számított ilyen sikerre, ez viszont nem valósulhatott volna meg az Önök, az atléták és az önkéntesek támogatása nélkül, köszönöm mindenkinek. Ez a vége a tündérmesének: Tokió, 2025-ben Te következel."

Megtelt a stadion belső, füves része a záróünnepségre Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezután a kétszeres olimpiai bajnok középtávfutó, WA-elnök, Sebastian Coe folytatta a színpadon.

„Ez a negyvenedik évfordulója az első atlétikai vb-nek, és ehhez

– mondta Coe. – Egyértelmű volt, hogy Magyarország befogadta ezt a vb-t, senki nem kételkedhet abban, hogy ez nem egy világbajnoki város.

nagyon köszönöm mindenkinek. A következő helyszín Tokió."

Sebastian Coe beszéde után hatalmas tapsvihar tört ki Fotó: Csudai Sándor - Origo

Coe beszéde után pedig fényjáték és füstfelhők közepette hivatalosan is átadták a következő világbajnokság, Tokió képviselőinek a WA hivatalos zászlaját, ezzel pedig végérvényesen lezárult Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye.