Vágólapra másolva!
Világszerte kiemelkedő nézettségeket érnek el az atlétikai vb televíziós közvetítései: a nemzetközi és hazai adatok az egekben, az összesített számok szerint a budapesti vb elérte, a várakozások alapján pedig meg is fogja haladni a 2017-es londoni vb nézettségi eredményeit. Eközben olyan méreteket öltött a világ minden tájáról érkező látogatók érdeklődése a Nemzetközi Atlétikai Szövetség által működtetett vb-oldal iránt, hogy az extrém terhelés miatt többször rövid időre elérhetetlenné vált.

Csúcson a vb-láz, az egész világ a budapesti atlétikai világbajnokság bűvöletében él. A televízió-közvetítések nézettségi adatai minden várakozás fölött szárnyalnak, az összesített eredmények szerint

a hivatalos televíziós partnerek számai elérték a 2017-es londoni atlétikai vb idején mérteket. Budapest nem csak felvette a versenyt Londonnal, de az előzetes kalkulációk szerint rekordot dönthet, azaz meghaladhatja az egymilliárd nézőt világszerte

és ez minden idők legmagasabb nézettsége a sportág szabadtéri világbajnokságainak történetében.

Fantasztikus pillanatokat tartogat a vb Fotó: Csudai Sándor - Origo

Különlegesség, hogy az Egyesült Királyságban, ahol különösen népszerű az atlétika, a becslések szerint többen követik a budapesti vb-t, mint amennyien hat éve a londonit nézték és hasonló növekedésekről számoltak be Japánból, Svédországból, Németországból és Franciaországból is.

A vb országimázs építő ereje a hétvégén teljesedik ki, amikor a maratoni számok útvonalát végigkísérve Budapest legszebb nevezetességeit csodálhatják meg világszerte nézők milliói.

A tv közvetítések mellett internetes híradások tízezrei számolnak be a Nemzeti Atlétikai Központban történő eseményekről, és az érdeklődés már olyan méretet ölt, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) szerverén futó vb honlap több alkalommal sem bírta azt a rendkívüli terhelést, amit a budapesti vb miatt extrém mennyiségűre nőtt látogatószám okozott.

A vb döntői Magyarországon sosem látott érdeklődés mellett, extázisban szurkoló nézőktől zsúfolt lelátók előtt zajlanak. Szerda estig az összes jegyet elkapkodták,

sem a hivatalos online felületen, sem a Nemzeti Atlétikai Központ jegypénztárában nem lehetett belépőt vásárolni az esti versenyprogramokra.

Az atlétikai világbajnokság kabalája, Youhoo a Nemzeti Atlétikai Központban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mindenki élőben szeretné látni a szuperhősök küzdelmét, hatalmas nyomást helyezve ezzel a szervezőbizottságra,

amely kezdeményezte a nemzetközi szövetségnél, hogy kivételesen a VIP vendégeknek fenntartott helyek egy részét is nyissák meg a jegyvásárló érdeklődők előtt.

Jegyek a pénteki és szombati délelőtti programokra még kaphatók a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu oldalon, illetve mindenkinek azt tanácsolják a szervezők, hogy látogasson ki a szombat reggeli és vasárnap reggeli maratoni versenyekre a Hősök terére, vagy az útvonal bármely szakaszára, ahol szurkolói pontok, zenés programok és különleges aktivitások várják a közönséget.

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.