Vágólapra másolva!
Mindkét nőikosárlabda-csapatunk vereséggel zárta az Euroliga csoportküzdelmeit: a PVSK a címvédő Bourges, a GYSEV pedig  a Valenciennes otthonában kapott ki három ponttal.

Nőikosárlabda-Euroliga, 14. forduló:
Valenciennes - GYSEV-Ringa 75-72 (18-21, 23-10, 21-27, 13-14)
Valenciennes, 2500 néző
vezette: Hammervoll (norvég), Hjartarson (svájci)
Valenciennes: Lawson 9, SAURET 11/9, Feaster 10/3, FIJALKOWSKI 14/3, Wauters 11. Csere: BÉRES, 10 Lesdema 5, Tomasewski 5/3, Edwards. Edző: Laurent Buffard
GYSEV: Bevilaqua 9, Zsirkova 8/3, EÖRDÖGH 24/6, Kovacsova 3, Vilipic 10. Csere: BALOGH 11/6, Seres 7/3, Török. Edző: Farkas Sándor.

Vegyes előzményekkel indult az összecsapás. A rossz hír, hogy a kedd esti edzésen Balogh Judit "aranykezének" egyik ujja megsérült, elszakadt benne egy szalag. A jó hír viszont az volt, hogy a találkozó előtt eldőlt: a "halálcsoportban" végül a 3. helyen végzett a GYSEV, mivel a Brno otthonában 84-77-re legyőzte a soproniakkal a 3. helyért harcban lévő olasz Parma gárdáját. Ezek után az is biztossá vált, hogy a rájátszásban az Euroliga négyes döntőjébe jutásért a szlovák Ruzomberok gárdájával játszik a GYSEV, Valenciennes elleni mérkőzésnek a presztízsen kívül nem maradt tétje.

A hazaiak kezdtek jobban, ám Eördögh és Zsirkova vezérletével fordított a GYSEV. Ekkor lépett pályára Béres Tímea a franciáknál, aki közelebb is hozta a Valenciennest volt csapatához. A második negyed első öt percében nem dobott pontot a Sopron, a franaciák viszont tizet szórtak. Balogh első kísérletével rögtön három pontot szerzett és nyílttá tette a meccset, de ez sajnos csak röpke fellángolás volt a soproniak részéről, a nagyed hajrájában ugyanis Béres eredményes játékával tíz ponttal elhúzott a hazai csapat.

A szünet után Eördögh vezetésével 4 pontra zárkózott fel a GYSEV, ám Sauret és Feaster révén visszaállt a tízpontos különbség. A GYSEV azonban nem hagyta lerázni magát, jó védekezés mellett Vilipic és Bevilaqua büntetőivel előbb 5 pontra, majd Balogh vagy 8 méterről beemelt triplájával és Eördögh büntetőivel két pontra zsugorodott a Valenciennes előnye, ám ezután a franciák villogtak. Eördögh újabb hármasa a negyed végén arra volt jó, hogy négy pontra csökkenjen a francia előny a negyed végére.

A befejező tíz perc drámai volt. A GYSEV futott a franciák után, aztán az utolsó percben Seres büntetőivel fordított a végig határtalanul szívósan küzdő soproni együttes. Ezt követően azonban Sauret dobott a támadóidő utolsó pillanatában egy triplát, és ezután már nem tudott fordítani a GYSEV, amely veresége ellenére remekül helytállt a csoportelső otthonában.

Laurent Buffard: "Élvezetes, jó meccset láthatott közönségünk a záró fordulóban, a jól játszó soproni csapat teljes erőbedobásra késztette a védekezésben sokat hibázó csapatomat."

Farkas Sándor: "Közel voltunk a nagy bravúrhoz, remélem, legközelebb sikerül."

Bourges (francia) - Pécsi VSK 54-51 (14-9, 13-10, 13-13, 14-19)
Bourges, 300 néző
vezette: Latz (német), Bulto (spanyol)
Bourges: Poto 2, Korstine 11/3, Melain 16/3, Antibe 8, Dijon 6. Csere: Janostinova 4, Souvre 5/3, Drljaca 2. Edző: Olivier Hirsch.
MiZo-Pécsi VSK: Ujvári 8, Iványi 2, Csák 3, Tuvic 19/3, Pechova 7. Csere: Keller, Kalmár Nagy, Delmis, Károlyi 12. Edző: Rátgéber László.

Az első perctől kezdve a franciák vezettek, a jóval korábban csoportelsőséget szerzett tavalyi Euroliga-győztes jól védekezett, nehéz volt ellene kosarat dobni. Főleg úgy, hogy nagyon rosszul céloztak a pécsiek, az első félidőben például hét tripla-kísérletükből egyszer sem találtak be, de kétpontosból is csupán nyolcszor (35 próbálkozásból).

A második játékrészben is végig a házigazdáknál volt az előny, a hajrában ugyan megszorongatták őket a pécsiek, de végül is hárompontos Bourges-győzelem született.

Rátgéber László: "Nagyon jól játszottunk, helytálltunk a többszörös Euroliga-győztes otthonában. Csak apróságokon múlott az ellenfél győzelme."

A PVSK a negyeddöntőben a GYSEV-et legyőző Valenciennes-nel találkozik.

Botár László, Horváth László

Korábban:

Franciaországban lép pályára a GYSEV és a PVSK

Fórum:

Magyar kosárlabda