Vágólapra másolva!
A férfikosárlabda NB I-ben a Mol Szolnok 12 ponttal legyőzte a Debrecent, a Kaposvár a Dombóvár, a Körmend a Szombathely ellen nyert.

Férfikosárlabda-NB I, középrájátszás, 8. forduló
Mol Szolnok - Debreceni Vadkakasok 86-74 (17-20, 26-18, 20-15, 23-21)
Tiszaligeti Sportcsarnok, 1700 néző
vezette: Harsányi, Vétek
Szolnok: MALJKOVIC 16/6, Mérész Cs. 7/3, PAVLOVICS 23/9, OROSZ 16, Lapov 20/3. Csere: Trepák 4, Cziczás. Edző: Goran Miljkovic
Debrecen: McDaniel 21/6, Halm 14/6, RIDL 16/3, GÉMES 17/3, Rucker 6. Csere: Csaplár-Nagy A., Tóth G., Lakatos, Boldizsár. Edző: Sterbenz Tamás
az eredmény alakulása: 4. p.: 4-7, 8. p.: 15-15, 14. p.: 25-26, 18. p.: 36-35, 24. p.: 50-43, 28. p.: 58-47, 35. p.: 70-65, 38. p.: 79-70

A vendégeknél McDaniel könyöke meggyógyult, míg a szolnoki oldalon Vukicevic belázasodott, s bár vállalta a fellépést, Miljkovic mester Mérész Csabát állította a kezdő ötösbe.

Meglehetősen álmosan kezdtek a házigazdák, a minden mindegy alapon harcoló debreceniek kapcsoltak, jó védekezéssel és Ridl vezérletével szereztek előnyt az első játékrészben. A folytatásban ismét Ridl játszott jól, de már Halm is elkapta a fonalat.

Kapaszkodtak a vendéglátók, az elnyűhetetlen Pavlovic és Lapov találataival kiegyenlítették hátrányukat a 15. percben, 27-27. Közben Rucker a támadó palánk alatt rosszul érkezett egy lepattanóért, orvosi segítségre szorult a bokája, és a szünetig már nem térhetett vissza a center.

A félidő hajrájában Maljkovic feljavult, Pavlovic továbbra is hibátlanul szórt, mindezekkel együtt csupán öt találattal lógtak meg a szolnokiak.

A térfélcserét követően Rucker visszatért, igaz, csak sántikált a légiós. Bár a szokottnál többször hibáztak a Tisza-partiak, mégis sikerült stabilizálniuk 8-10 pontos előnyüket. Ebben az időszakban az Orosz, Lapov centerduó hozta a hazai konyhára a pontokat.

A zárónegyedben mindenki arra gondolt, hogy a piros-feketék tovább növelik a különbséget, ám nem így történt, mert a szívósan küzdő hajdúságiak az utolsó öt perc kezdetére nyílttá tették az összecsapást, 70-65. A hajrá azonban egyértelműen a szolnokiaké volt, akik begyűjtötték az előre bekalkulált győzelmet.

Goran Miljkovic: "Kemény mérkőzés volt, az elején pontatlanok voltunk támadásban, ám a folytatásban jó csapatmunkával sikerült növelni az előnyünket, és végül megszereztük a győzelmet."

Sterbenz Tamás: "Talán ez a tavasz elég lesz ahhoz, hogy megérjen csapatunk."

Marc-Körmend - Falco KC-Szombathely 74-71 (16-21, 21-13, 22-18, 15-19)
Körmend: Madison (19), Trummer (10/6), Zsebe (9), Edmonson (16), Grebenár (2). Csere: Mujanovic (18/6), Szlávik (-). Edző: Patonay Imre.
Falco: Kálmán (26/9), Alexe (6/3), Pankár (13/9), Borszéki (8), Tarle (11). Csere: Dénes (7), Horváth B (-). Edző: Zsoldos András.
Kipontozódott: Pankár (35.)

Remekül kezdett a Falco, ami meg is hozta a vendégek önbizalmát. A körmendiek két fő fegyvere közül a gyors játékot és ezzel egyetemben a betöréseket rendre visszaverték Borszékiék, és távoli dobásokra kényszerítették a piros-feketéket.

Később kiderült, hogy az idény legrosszabb lőlapját produkálták ezen az estén Trummerék. Emellett a Falco játszotta saját figuráit, szinte irányította a találkozót.

A harmadik negyed zárásaként hét ponttal tudott meglépni a Marc, amit a záró etap 11-0-s Falco-rohama villámgyorsan egalizált, sőt Kálmánék oldalára billentette a mérleg képzeletbeli nyelvét.

A végjátékra óriási izgalmak maradtak: egypontos hazai vezetésnél, hét másodperccel a vége előtt két szándékos faultot fújtak a játékvezetők a sárga-feketék ellen, ami el is döntötte a mérkőzés végkimenetelét.

Kaposvár - Dombóvár 99-81 (20-18, 25-18, 27-17, 27-28)
Kaposvár, 1300 néző
vezette: Váradi, Márton.
Kaposvár: Simon (15), Bencze (5/3), Dzunics (28/9), Ivkovic (21), Bukva (12/6). Csere: Szőke (12/6), Fülöp (-), Brown (4), Varga R. (-), Filipovics (2). Vezetőedző: Földi Sándor.
Dombóvári: Puskás (15), Jovanovic (9), Bódi (20/12), Vavra A.(14),Riley (21). Csere: Krasznai (-), Panta (2), Vojvoda (-), Balogh L. (-). Vezetőedző: Déri Csaba.
Kipontozódott: Dzunics (a 37. percben).

A vendég dombóváriak nem a legjobb előjelekkel készülődtek a férfikosárlabda-bajnokság középszakaszának találkozójára. "Az amerikai Lee bokája kifordult, rá legfeljebb jövő szerdán, a Szolnok elleni meccsen számíthatok" - mondta az összecsapás előtt Déri Csaba, a Dombóvár edzője. "Riley torokgyulladása ellenére bemelegít, Jovanovic pedig ujjsérüléssel játszik. Megpróbáljuk a lehető legnagyobb ellenállást kifejteni, meglátjuk mindez mire lesz elég."

Az első két perc kosárcsendjét Dzunics öt pontja törte meg. A Lee helyén kezdő Bódi két tempóval vétette észre magát. A kimaradó hazai helyzetek után 10-9-re már a vendégek vezettek.

A labdát lopó Simon és a jól büntetőző Bukva azonban ismét a kaposváriakat jutatta előnyhöz. Még a negyed vége előtt kettős csere érkezett a Kaposvárba Brown és Varga személyében, a játékrészt pedig kétpontos vezetéssel zárta a somogyi gárda.

A folytatásban is sokat hibázott centerposzton a bajnok, így nem váratott sokáig Földi edző időkérése sem. A 17. percben aztán már végre egy igazi, kosárlabdára emlékeztető jelenetet is láttunk. Egy villámgyors Szőke, Simon, Dzunics akció után a dombóvári gyűrűben landolt a labda.

A szünetig javított védekezésén a somogyi csapat és végre Ivkovics is pontgyűjtésbe kezdett. Az ellenfélnél Vavra helyén a nyolc évig Kaposváron játszó Vojvoda kapott lehetőséget, de kimaradó helyzetei miatt hamar lecserélte őt Déri edző. A tízpontos különbséget Bukva triplája jelentette. A center 17 percnyi játék után már 19 IBM-pontot jegyzett. Ebben a játékrészben Dzunics inkább a védőmunkában jeleskedett, melyet jól bizonyított, hogy az általa őrzött Jovanovic mindössze hat egységig jutott.

A pihenő után aztán Dzunics két triplával hizlalta mérlegét, Filipovics pedig a tőle megszokott fontos lepattanókat szolgáltatta. A remeklő Bukva szinte a játék minden elemében maradandót nyújtott. Gyönyörű passzt adott Szőkének, kétszer is szépen szerelt, és még triplát is dobott. Az ő révén vezethetett a Klíma-Vill 72-50-re. A zárószakaszban Puskás és Bódi pontjaival került 20 pont alá a Dombóvár, aztán Szőke triplája visszaállította a különbséget. A hazai tábor óhaja (a 100. pont elérése) végül nem teljesült ugyan, de a biztos győzelmet nem fenyegette veszély.

Földi Sándor: "Igyekeztem valamennyi csapattagnak játéklehetőséget nyújtani. Próbálgattam, hogy a későbbiekben ki, mire lehet képes. Ismét bebizonyosodott, hogy nincs könnyű ellenfél és valamennyi győzelemért keményen meg kell küzdeni."

Déri Csaba: "Csapatom megint maximálisan teljesített. Jó bizonyíték erre, hogy a bajnokság egyik esélyesének 81 pontot tudtunk dobni."

Középszakasz, alsóház:
Marso-Isobau Nyíregyházi KK - Pécsi VSK-Panthers 86-74 (25-17, 24-18, 17-13, 20-26)
Nyíregyháza, 600 néző
vezette: Kóthay, Hegedűs
Nyíregyháza: Hutás 11/3, Halimic 17/9, Herczku 15/9, Krivacevic 8, Jeremenko-Kestner 24. Csere: Ecseri 2, Boczkó 1, Lakatos 6, Senánszky 2, Zácói. Edző: Rezák László
Pécs: Petőfi 5, Radnóti 16/12, Hoffmann 11/3, Béres 13, Lo-el Hadzsi 17. Csere: Móricz 4, Kranjcevic 5, Kolaric 3/3. Edző: Zalay Zoltán

A "költők-írók csapatával (Petőfi, Radnóti, Hoffmann, Móricz, sajnos Ady sérültet jelentett) kiálló pécsiek nem tudtak olyan színeset alkotni, hogy elvarázsolják a nyíregyháziakat. Rezák László edző ezúttal Jeremenko-Kestner csapatba állítása és Ricks mellőzése mellett döntött, és az orosz center meg is hálálta a bizalmat.

Még mielőtt ő kezdte volna el termelni a pontokat, Halimic tett arról, hogy a második félidőben ne legyen sok izgulnivaló. Ezt kihasználva Rezák edző a fiataloknak és a kevesebb játéklehetőséghez jutóknak is lehetőséget adott. A Pécs 25 pontos hátrányból is visszakapaszkodott, és az utolsó negyedben kimondottan jó játékkal elviselhetővé tette veresége különbségét.

Rezák László: "A mai mérkőzés a fiataljainké volt. Halimic és Jeremenko-Kestner nélkül nem biztos, hogy nyertünk volna."

Zalay Zoltán: "Csak helyenként játszottunk úgy, ahogy szerettem volna, de örülök neki, hogy a végéig volt tartásunk."

Varga Csaba, Ráthy Károly, Unger Tamás, Kun Zoltán

Korábban:

Fórum:

Magyar kosárlabda