Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Vágólapra másolva!
Kettőből csak egyik junior-kézilabdaválogatottunknak sikerült a bravúr a hét végi, Európa-bajnoki selejtezőn. A lányok Nagyatádon csoportgyőztesként végeztek, s kvalifikálták magukat az augusztusi, finnországi kontinensviadalra, amelyen nem vesz részt a felnőtt-Eb-re készülő Görbicz Anita. Ugyanez a bravúr a fiúknak nem sikerült, ugyanis utolsó mérkőzésükön elbuktak a fehéroroszok ellen, és kiestek.

Kellemes kisvárosi jelleg dominált Nagyatádon, ahol a magyar női junior-kézilabdaválogatott három remek csapatot látott vendégül az Európa-bajnoki selejtezőcsoportban. A vadonatúj, impozáns csarnok látványa és a szurkolók szeretete nagyszerű hangulatot eredményezett. A somogyi kisváros kézilabda-szerető közönsége nap nap után ott kuporgott a lelátón, a helyi B-közép minden létező hangtechnikai eszközt bevetett: síppal-dobbal űzte-hajtotta a csapatot.

Amikor a pénteki nyitómeccs során az esélyekről érdeklődtünk, a csapat edzője, Szarka Éva csupán annyit mondott: "Nagyon jók vagyunk!" Az ukránok elleni nyitómeccs kisebb-nagyobb zökkenőkkel, de 20-15-ös, sima győzelmet hozott. Igaz, Kovács Péter szövetségi kapitány végig perlekedett a védőkkel, hogy az ukránok egyetlen igazi jó játékosát, a jobbátlövőt képtelen voltak lábbal követni. (Az ellenfél mentalitásáról egyébként sokat elmond, hogy a szakvezető végigtelefonálta a mérkőzést.)

Szombaton a francia válogatott következett, amelyet 12-8-as félidő után 19-17-re megvertek Szűcsék, úgy, hogy a találkozó hőse a Győri Graboplast ETO kapusa, Herr Orsolya volt. A fiatal hálóőr a második félidőben gyakorlatilag egyedül tartotta csapatát, fogott három büntetőt, s ziccerek tömkelegét hárította. Nem véletlen, hogy a közönség szerény "istennő" jelzővel éltette. A két győzelem ellenére megindult a számolgatás, hiszen egy esetleges, Dánia elleni vereséggel a gárda akár ki is eshetett volna. Ehhez a franciák besegítettek, hiszen papírforma győzelmet arattak az ukránok ellen (30-25), azaz kétgólos vereség már egyenlő lett volna a teljes bukással.

Lehet, a lányok is számolgattak, mert borzalmasan kezdték az összecsapást. 5-2-re a dánok vezettek, szélről sem Szabó, sem Kári-Horváth nem volt veszélyes, Szűcs pedig ritkán próbálkozott félelmetes átlövéseivel. A szakvezetés időkérése után rendeződtek a sorok, s a félidő 10-9-es magyar vezetéssel zárult. A második játékrész őrült első tíz percét még a dánok zárták 13-12-es vezetéssel, aztán ami ezután történt, élményszámba ment. Jenőfi, Mörtel és Szűcs szétlőtte a dán kaput, minden bejött, s az utolsó tizenöt perc 9-1-es részsikere 21-14-es végeredményt hozott. A százszázalékos teljesítmény azt jelentette, a magyar válogatott kvalifikálta magát az augusztus 23. és szeptember 1. között sorra kerülő finnországi kontinenstalálkozón.

A torna presztízsére jellemző, hogy a hazai trénereken (Kiss Szilárd, Vura József) kívül tiszteletét tette a Podravka Koprivnica trénere is. A dán delegációnak tagja volt az olimpiai bajnok tréner, Jan Pytlick is, aki az összes találkozón jegyzetelt, majd amikor a magyar-dán mérkőzés közben a látottakról faggattuk volna, annyit mondott, "jók a magyarok", s eltűnt a csarnokból. Persze ekkor már hatgólos volt a magyar előny. Mocsai Lajos szövetségi kapitány, illetve Kökény Beatrix, a Ferencváros és a válogatott tavaly visszavonult irányítója igazi közönségsikert aratott, míg Kovács Péter a maga szerény módján csupán annyit jegyzett meg, örül a sikernek, de az Eb-ig még nagyon sok tennivalója akad.

Megpróbáltunk utánajárni, hogy a korosztályba még beletartozók közül kire számít a szakvezetés. Nos, Petróczi Viktória, a Győr kapusa végig ott ült a pálya szélén, ám kéztörése miatt nem játszhatott. Szereplése Finnországban nem kérdéses. Vanyus Attila, a Győri Graboplast ETO KC elnöke elmondta, a másik hiányzó, Görbicz Anita sem utazik Finnországba. "Mocsai Lajos szövetségi kapitány úgy véli, aki már elért egy bizonyos szintet, az ne szerepeljen alacsonyabb szinten lévő csapatban. Megértem a kapitányt, valóban nem lenne jó, ha a decemberi, dániai Eb-re készülő felnőtt válogatott egyik irányítójelöltje szétforgácsolná erejét."

A női junior Eb-selejtező végeredménye:
1. Magyarország 6 pont, 2. Franciaország 4, 3. Dánia 2 pont, 4. Ukrajna 0.

Az all-star válogatottban három magyar kapott helyet: a legjobb kapus a torna legjobbjának választott Herr Orsolya lett, a balátlövők között Szűcs Gabriella, a jobbszélsők között Kári-Horváth Renáta lett az első. A torna legszebb kézilabdázója büszke címet Mörtel Renáta kapta.

Bukás Tiszavasváriban

A férfi junior-kézilabdaválogatott Tiszavasváriban szerepelt Európa-bajnoki selejtezőn, és bár az észteket 34-24-re, a románokat pedig 29-28-re megverte, utolsó napon 38-33-ra kikapott Fehéroroszországtól, és a körbeverés miatt csupán a harmadik lett, s nem jutott ki a lengyelországi kontinensviadalra.

A csoport végeredménye:
1. Románia 4 pont, 2. Fehéroroszország 4, 3. Magyarország 4, 4. Észtország 0
(Az azonos pontszámú csapatok sorrendjét az egymás elleni gólkülönbség döntötte el (román-fehérorosz 35-28, magyar-román 29-28, fehérorosz-magyar 38-33), s mivel csak a csoportgyőztes vehet részt az Eb-n, Románia kvalifikálta magát.)

Pincési László

Korábban:

Junior kézilabda-hétvége az Eb jegyében

Mindent egy helyen az Eb-ről