Vágólapra másolva!
A magyar jégkorong-válogatott hozta a kötelezőt, és magabiztos, 9-1-es győzelmet aratott Szerbia felett a Budapesten zajló olimpiai selejtezőtorna első napján, így a szükséges hat lépésből egyet megtett a 2010-es vancouveri téli olimpia felé vezető úton. Folytatás szombaton Horvátország ellen.

Jégkorong olimpiai selejtező:
Magyarország - Szerbia 9-1 (4-0, 1-1, 4-0)
Budapest
gól: Svasznek (02:37), Ondrejcik (12:19, 23:04), Ladányi (13:58), Palkovics (16:38), Ocskay (43:08), Vaszjunyin (47:28), Vas J. (47:53), Tokaji (54:18), illetve Pajic (30:19)

Első harmad:
Remekül kezdett a magyar válogatott: Rakovic kapta az első kiállítást, emberelőnyben felállt a Cortina-csapat, Ladányi lövésébe Svasznek tette bele a botját, a pakk pedig Aranicki kapus lábai között a kapuba csorgott.

Nem sokkal később fogásért Holéczy is a büntetőpadra kényszerült, azonban csak másfél percig volt emberhátrányban a hazai csapat, mivel Ocskay akasztásásért Tumbas is kiállt két percre.

Vas Márton zseniális cselekkel került helyzetbe a szerb kapu előtt, az utolsó pillanatban azonban összezárt két szerb bekk, és Aranicki is Hulk módjára nőtt pillanatok alatt óriássá, minden rését kitöltve a ketrecnek.

A 13. percben egy szerb kapu előtti bulit követően Ondrejcik elé került a korong, ő pedig bődületesen nagy gólt ragasztott a rövid felső sarokba. Alig egy perccel később egy kapu mögül visszatett korongot Ladányi zúdított a szerb kapuba, így az első harmad végéhez közeledve magabiztossá vált a magyar előny.

És ha egy üzlet egyszer beindul: Palkovics megirigyelte Svasznek becsorgós gólját, ezért ő is egy hasonlóval mattolta Aranickit. A harmad végén megúsztuk Sille kiállítását, így négygólos előnnyel vonulhatott pihenőre a magyar válogatott.

Második harmad:
Egy kicsit megváratták a mieinket a szerbek, ez azonban nem zökkentette ki Vas Jánosékat, továbbra is nyomás alatt tartották az ellenfelet. Ondrejcik magától értetődő természetességgel, senkitől sem zavartatva kerülte meg a szerb kaput, majd visszafordulva megkötényezte Aranickit. Nem is bírta tovább idegekkel a szerb kapitány, azonnal kapust cserélt, és beküldte Lukovicot.

A cserekapus két perc alatt többet találkozott a pakkal, mint elődje bő egy harmad alatt összesen, így egyelőre nem nőtt tovább a különbség. Sőt! Lukovic harmadik baravúrja egy kis csetepaté alakult ki a szerb kapu előtt, melynek következményeképpen Ocskay jutott a kiállítás sorsára. Emberhátrányban kapust cserélt a magyar válogatott, hogy Hetényi is szokhassa a torna légkörét, a szerbek pedig Pajic révén pillanatok alatt felavatták az Alba Volán cserekapusát.

Forrás: MTI

A harmadik gól felett érzett öröm

Vas János bodicsekért mehetett a büntetőpadra, Ladányi pedig sportszerűtlen magatartásért, a magyar válogatott azonban viszonylag simán úszta meg a két percig tartó kettős emberhátrányt.

A másik oldalon Lukovic lehúzta a rolót, bármit próbáltak a magyar támadók, egészen egyszerűen nem tudtak neki gólt lőni, így a szerbek végül 1-1-re hozták a második húsz percet.

Harmadik harmad:
Mivel indulhatott volna mással a harmadik harmad, mint egy Lukovic-bravúrral? Nem sokkal később elrontották a korongkihozatalt a szerbek, Palkovics elcsente a pakkot, lekészítette Ocskaynak, aki végre felavatta Lukovicot.

Alaposan meghajtotta a meccset a magyar válogatott, többször úgy álltak fel a mieink öt az öt ellen, mintha legalábbis emberelőnyben lennének. A szerbek is fáradtak, így fordulhatott elő, hogy 25 másodperc alatt két magyar gólnak tapsolhatott a hazai publikum: előbb Vaszjunyin, majd Vas János mattolta Lukovicot.

Tokaji sem szeretett volna kimaradni a parádéból, a kék vonalról remek lövést küldött a kapu bal oldalába, így már csak egy gól hiányzott a kétszámjegyű magyar gólterméshez.

A hajrában a szerbek mindent megtettek, hogy megússzák a kétszámjegyű vereséget, a magyar válogatott pedig hiába ostromolta tovább Lukovic kapuját, végül déli szomszédaink részsikerével zárult a mérkőzés utolsó szakasza, ezen az estén azonban ez lehetett az egyetlen örömük.


Aki kérdez: az [origo] - aki válaszol: Ladányi Balázs, Ocskay Gábor és Palkovics Krisztián

Tehát:
A magyar válogatott egy második harmadbeli hullámvölgytől eltekintve magabiztosan teljesített, és megérdemelten győzte le a hokit teljesen más szinten játszó szerb csapatot. A mérkőzés mindenesetre jól szolgálhatta a két hátralévő ütközetre történő felkészülést, mert azt valószínűsíthetjük, hogy Horvátország és Litvánia ellen a péntekinél is koncentráltabb, masszívabb teljesítményre lesz szüksége Pat Cortina csapatának.

Pat Cortina szövetségi kapitány: "Nehéz mérkőzés volt, a szerbek beálltak védekezni, gyakorlatilag alig tudtak támadni, ráadásul a mi csapatunk először játszott együtt április óta. Megpróbáltam mindenkinek elegendő játéklehetőséget adni, hogy felpörögjünk a szombati és vasárnapi mérkőzésekre, amikor is komolyabb ellenfeleink lesznek."