Vágólapra másolva!
Kanada ellen folytatta világbajnoki szereplését a magyar jégkorong-válogatott, s a papírformának megfelelően vereséget is szenvedett a zürichi találkozón. A 0-9-es eredmény ellenére közel háromezer magyar drukker éltette az együttest, amelyből a kulcscsonttörést szenvedő Benk András számára sajnos véget ért a vébé. Kedden Fehéroroszország következik.

Eredmény, jégkorong-világbajnokság, csoportkör, 2. forduló, A csoport:
Magyarország - Kanada 0-9 (0-4, 0-2, 0-3)
Zürich-Kloten, 5000 néző
v.: Rick Looker (amerikai), Daniel Piechaczek (német), Tobias Wehrli, Daniel Wirth (mindkettő svájci)
gól: St. Louis (5:18, 27:35, 44:51), Weber (9:40, 29:03), Roy (12:35), Neal (12:48), Fisher (41:06), Spezza (50.55)

Magyarország a Szlovákia ellen balszerencsése körülmények között elveszített összecsapás (északi szomszédunk a rendes játékidő lejárta előtt 13 másodperccel szerezte a győztes gólt pénteken) után Kanada ellen lépett jégre az A csoportos világbajnokságon.

A két csapat eddig kilencszer találkozott, a magyarok erejéből - még az 1930-as években - két döntetlenre telt, az összesített gólkülönbség 8-48. A második világháború után háromszor csapott össze a két gárda, 2004. február 3-án Székesfehérváron 5-4, 2004. április 20-án Budapesten 9-2, míg 2005. február 11-én, ugyancsak Budapesten 7-0 lett a végeredmény. A két bravúros döntetlen időpontja: 1934. január 27. (0-0, Budapest, barátságos mérkőzés), valamint 1938. február 18. (1-1, Prága, vb).

Pat Cortina kapitány egy helyen változtatott a csapaton: Kovács Csaba és Vas János helyet cserélt, így előbbi Vaszjunyin Artyommal és Jánosi Csabával, utóbbi pedig Fekete Dániellel és Palkovics Krisztiánnal került egy sorba.

Első harmad:

Elkezdődött a mérkőzés, az első bulit a magyarok nyerték meg, de sajnos az első kiállítást is ellenünk ítélték meg, Horváth András ülhetett le a büntetőpadra. Szuper két bravúrral nyitott, főleg Stamkos lökete okozott nehézséget. A túlélt büntetés után Peterdi került először helyzetbe, de nem tudott betalálni.

Alig több, mint öt perc telt el, s a Tampa Bayben szereplő Marty St. Louis révén vezetést szerzett a 24-szeres világbajnok (0-1). Óriási fölényben játszott a kanadai válogatott, Vas Márton kiállítását követően Spezza is bevette Szuper kapuját, ám kisles miatt nem adták meg a játékvezetők.

Forrás: AFP

A 9. percben Vas Márton adott kiváló passzt a lendületből érkező Ladányinak, aki a kapu mellé tüzelt. Az ellentámadás során ismét Vas Márton kapott kisbüntetést, ezt már kihasználta az ellenfél, a Nashville gólerős védője, Weber bombázott a kapuba (0-2). A saját harmadát sem sikerült elhagynia a csapatnak, így aztán jöttek menetrendszerűen a gólok: előbb Spezza adott háttal állva gólpasszt Roynak, másodpercekkel később Neal is betalált (0-4).

A 15. percben Fekete szerzett korongot, Mason azonban fogta két lövését is, a másik oldalon Szuper mutatott be bravúrt. A magyar szurkolókra nem lehetett panasz, zúgott a "Veletek vagyunk!" szlogen, az első 20 perc 4-0-s kanadai előnnyel zárult.

Második harmad:

Hamhuis rövid felső sarkos lövésével kezdődött a második harmad, Szuper védett, majd Upshall terítette le Benket, a magyar csatár a jégen maradt, úgy kellett letámogatni, kulcscsonttörés miatt számára véget ért a világbajnokság. A phoenixi védő 5 perc plusz végleges kiállítással mehetett az öltözőbe. Sajnos az emberelőny félpercig sem tartott, Palkovics szabálytalansága miatt 4-4 ellen folytatták a csapatok. Ladányi így is helyzetbe keveredett, lövését Mason védte.

A 26. percben Horváth visszahúzás miatt került a büntetőpadra, St. Louis gyorsan kihasználta (0-5), majd Weber lőtte szét a kaput (0-6) - Szuper le is korcsolyázott, helyét Hetényi foglalta el.

A 32. percben Szélig is a kiállítás sorsára jutott, ám legnagyobb helyzetként Hetényi védte Armstrong ziccerét. Aztán Phillips akasztotta Vaszjunyint, az emberelőny során azonban egy kósza Palkovics-lövést leszámítva felállni sem tudtunk a kanadai kapu előtt.

Az utolsó percben még Vas Márton passzát Ladányi vágta kapura, de a gól elmaradt, a második szünetre 6-0-s hátrányban mehetett a magyar együttes.

Harmadik harmad:

"Mindent bele!" - harsogta a közel 3000 főnyi magyar szurkolótábor, ám Fisher 66 másodperc alatt beverte a hetediket (0-7). Vas Márton balról, éles szögből Masonba lőtt, válaszul Stamkos már-már gólörömre emelte kezeit, ám közeli pöccintését Hetényi védte. Másdopercekkel később nem volt szerencséje a Volán kapusának, St. Louis ismétlését nem védhette (0-8).

Lanyhult a nyomás, a csapat többször is eljutott a kanadai kapuig, ám helyzet, illetve lövés nélkül esély sem mutatkozott a gólszerzésre. A lelátó Ocskay Gábor nevét skandálta, majd a "Harcoljatok!" és a "Játszik a csapat" rigmusok váltogatták egymást.

A kilencedik találatot már akár véletlenszerűnek is nevezhettük, Spezza nulla szögből kapura kotort pakkja Hetényi lábszárvédői között csorgott a gólvonal mögé (0-9). Aztán Lombardi korcsolyázta le Kangyalt, aki két percet érően szabálytalankodott a támadóval szemben, szerencsére a korong Hetényi érintésével a kapuvason csattant.

Magyar részről Vas Márton bombáját védte Mason, majd emberelőnyben Peterdi szolgálta ki a brianconi támadót, ám Mason ezúttal is védett.

A végeredmény 0-9 lett, a kanadai együttes ilyen arányban is megérdemelten győzött, ám a Cortina-csapatnak sincs szégyenkezni valója. Sőt, kedden Fehéroroszország esetleges legyőzésével akár jövő évi A csoportos tagságát is bebiztosíthatja.