Vágólapra másolva!
A Török Kosárlabda Szövetség szerdán felmentette a doppingvádak alól a korábban pozitív mintát produkált amerikai sztárjátékost, Diana Taurasit.

A szövetség azt követően hozta meg döntését, hogy a kosaras mintáját vizsgáló labor visszavonta jelentését a pozitív eredményről. Taurasi a modafinil nevű stimulánssal, vagyis enyhe serkentővel akadt fenn egy decemberi ellenőrzés során.

A világ jelenlegi legjobb női játékosának tartott sportoló így újra játszhat a török bajnokságban, ám szereplése erősen kérdéses, miután csapata, a Rátgéber László irányította Fenerbahce még január elején, a doppingvizsgálat eredményének nyilvánosságra kerülését követően felbontotta szerződését.

Az isztambuli klub, mely az első számú esélyese az Euroliga mostani idényének, a 28 éves Taurasi helyére egy másik amerikai világbajnokot, az addig az MKB-Euroleasing Sopront erősítő Angel McCoughtryt szerződtette.

"Nagyon örülök a fejleményeknek, bíztam benne, hogy bebizonyosodik az ártatlansága" - mondta Rátgéber László az MTI-nek. "Most éppen edzőtáborban vagyunk, mindjárt indulunk egy meccsre, egyelőre nagyon friss a hír, fogalmam sincs, hogy mi lesz. Egyébként egy nappal azelőtt, hogy kiderült a pozitív minta, megkérdeztem tőle, hogy akar-e játszani a soron következő mérkőzésen, és egyértelmű igennel felelt. Egy doppingoló sportoló nem így tett volna. Mi a szokásos edző-játékosnál jobb kapcsolatban vagyunk, már nem coach-nak, hanem Lászlónak hív, és amikor az előbb beszéltem vele telefonon, csak annyit mondott: "Micsoda megkönnyebbülés!"

A magyar tréner - aki veretlen Fenerrel az Euroligában - hozzátette: a klubelnök jelenleg Litvániában tartózkodik, és várhatóan pénteken tart sajtótájékoztatót az ügyben.