Ilyen béna vízilabda-Eb-t még nem látott a világ

magyar-orosz meccs
Belgrád, 2016. január 14. Varga Dénes (k) és az orosz Danyiil Merkulov a belgrádi vízilabda Európa-bajnokság férfi D csoportjának második fordulójában 2016. január 13-án. Magyarország 12-6-ra győzött. (MTI/EPA/Srdjan Suki)
Vágólapra másolva!
Mindenki arról beszél, hogy a férfi pólósainknak pénteken minél több góllal le kell győzniük Törökországot ahhoz, hogy elkerüljék a negyeddöntőben a házigazda szerbeket, holott az is előfordulhat, hogy a később rendezendő görög-orosz meccsen mindkét csapat veszíteni akar majd – szintén azért, hogy később elkerülje a szerbeket. Miért olyan az Eb lebonyolítása, hogy a vereség és a csoportharmadik hely sok esetben kifizetődőbb, mint előrébb végezni?

Látszólag jó dolog, hogy a sokak áltak csak Balkán Ligának csúfolt férfi vízilabda Eb-n idén már nem 12, hanem 16 csapat indulhatott. De hogy a bővítésnek mennyi értelme volt, ahhoz elég megnézni pár eredményt: Horvátország 22-2-re verte Máltát, a görögök 21-6-ra a törököket, a nőknél pedig – ahol szintén létszámemelés volt – az oroszok 29-0-ra győzték le az első két meccsükön góltalan törököket.

Ráadásul a lebonyolítás is elég gyatrára sikerült. A férfi Eb-n négy négyes csoport van, és mindenki továbbjut. Vagyis

aki egyetlen gólt sem dob, az is elmondhatja magáról, hogy Eb-nyolcaddöntőbe jutott.

Tavalyelőtt, Budapesten még csak kétszer három csapat jutott tovább a két hatos csoportból.

A magyarok 0-3-ról győzték le az oroszokat Forrás: MTI/EPA/Srdjan Suki

A magyarok már a hétfői Eb-rajtjuk előtt tudták, hogy ha a D-csoportban csak másodikok lesznel, akkor a négy közé kerülésért szinte biztosan összekerülnek a horvátokat vasárnap 13-6-ra legyőző szerbekkel. Ám az sem jár sokkal jobban, aki megnyeri a csoportot, hiszen akkor a sétagaloppnak tűnő nyolcaddöntő után az olimpiai bajnok horvátokkal kell majd meccselnie.

A D csoport végső sorrendje a görög-orosz meccsen alakul majd ki.

A legtöbb csapatsportban a kalkulálgatást, szándékos vereséget, úgy próbálják megakadályozni, hogy a csoportmeccsek záró fordulóját több helyszínen, de egy időben rendezik. Ez a vízilabdában nem kivitelezhető, mert a nagy tornákat általában egyetlen uszodában rendezik, így egyszerre csak egy meccset lehet lejátszani.

Csoportmeccs reggelire

Ez azoknak a csapatoknak kedvez, amelyek időrendben utoljára ugranak a vízbe. Pénteken ez a csapat nem a magyaroké lesz, hiszen Bátori Bencéék reggel 9.30-kor játszanak a törökökkel, míg a görög-orosz meccs csak este 20.15-kor kezdődik majd.

A D csoport jelenleg így áll: 1. Görögország 4 pont (29-14), 2. Magyarország 4 pont (20-14), 3. Oroszország 3 (23-20), 4. Törökország 0 (14-38).

Mindenki a címvédő szerbeket akarja elkerülni Forrás: Origo


Tegyük fel, a magyarok ugyanúgy 15 góllal győzik le a törököket, mint a görögök, ez esetben a görögöknek hattal, vagy – ha kevesebb gólt lőnek összesen a mieinknél – hatnál több góllal kell legyőzniük az oroszokat. Jutalmul csoportelsők lesznek, és készülhetnek egy sima grúzverésre, majd alighanem a már említett, horvátok elleni negyeddöntőre.

És ha trükközni akarnak?

Csakhogy megvan a veszélye, hogy nem jön össze a hatgólos siker, ez esetben csoportmásodikként Szerbia kerülne az útjukba. Ennél már az is jobb lenne – futhat végig a görögök agyán –, ha a csapat kikapna az oroszoktól, hiszen akkor még mindig egy verhető román vagy német csapat után Montenegró jöhet a négy közé jutásért. Ez még mindig sokkal jobb, mint a házigazda, toronymagas favorit szerbeket kapni – gondolhatják.

Nézzük meg, mi motiválhatja a görögök ellen a hárompontos oroszokat. A magyaroktól 12-6-os vereséget szenvedő válogatott csoportelső már semmiképp nem lehet, ám egy görögök elleni győzelemmel odaérne a második helyre.

Ja, hogy akkor Szerbiával kell majd játszania?

Ebből biztos, hogy nem kérnek az oroszok, így számukra az lenne a legkellemesebb, ha kikapnának a görögöktől, és ezzel a könnyebb, montenegrói ágra kerülnének. Tegyük gyorsan hozzá, az orosz csapatnak kevésbé van értelme számolgatni, mert nincs olyan erős, hogy akár a montenegróiakkal eséllyel szállna szembe a négy közé jutásért.

A már riói kvótával rendelkező görögöknek viszont tényleg kapóra jönne,

hogy a harmadik hely megszerzésével elkerülnék a szerbeket.

Kíváncsiak vagyunk, mit hoz majd a pénteki nap – egy biztos, sem egyes csapatoknak, sem a szurkolóknak nem jó, hogy a meccseket nem egy időben rendezik, és az sem, hogy boldog-boldogtalan továbbjuthat a csoportjából. Ráadásul az utolsó találkozóján még sportszerűtlen taktikázásra is vetemedhet bárki.

Mi lenne a jó megoldás?

Reméljük, hogy ezt csak mi feltételezzük, ám okosabb, szigorúbb lebonyolítással ez megakadályozható lenne. Hogy mire gondolunk? Ha nem lenne döntetlen (hosszabbítás viszont igen), akkor most nem a gólkülönbség-javításra vagy -rontásra kellene figyelniük a csapatoknak, hiszen már hétfőn eldőlt volna, hogy a görög-magyar párosból ki jut tovább pontegyenlőség esetén. Az is jót tenne a lebonyolításnak, ha lenne kieső (mint két éve Budapesten) vagy akár az, ha esetleg csak a csoportmeccsek után sorsolnák ki a további programot.