Botrányosan ért véget a magyar-görög

Benedek Tibor, a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya
Hungary's coach Tibor Benedek directs his team against Croatia during the men's Water Polo European Championships match Hungary vs Croatia in Budapest on July 21, 2014. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A magyar férfi vízilabda-válogatott 8-8-as döntetlent játszott a világbajnoki bronzérmes görög csapattal a belgrádi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság D csoportjának hétfői nyitófordulójában.

Eredmény, férfiak, D csoport, 1. forduló:
Magyarország–Görögország 8-8 (3-2, 2-3, 2-1, 1-2)élő közvetítés
Magyar gólszerzők: Varga Dániel, Hárai (3), Varga Dénes (3), Hosnyánszky
Görög gólszerzők: Milonakisz (2), Funtulisz (2), Pontikeasz, Derviszisz, Geniduniasz (2)
Gólok emberelőnyből: 11/4, illetve 10/6

Remek magyar kezdés

Jól kezdett a magyar csapat, Varga Dániel révén ugyanis rögtön az első támadását góllal fejezte be. Az előnyt a negyed közepén Hárai Balázs növelte, és könnyedén háromgólos is lehetett volna a különbség, de a harmadik magyar emberelőny kihasználatlanul maradt. Ezt követően feljavultak a görögök, és két előnyt értékesítve egyenlítettek. Ennek ellenére a játékrész magyar vezetéssel ért véget, Varga Dénes igazi klasszisgólt szerzett elhajlásból (3-2).

Varga Dénes (balra) három gólt vágott Forrás: MTI/Kovács Anikó

Túl sok előny maradt ki

A második felvonás immár a negyedik kimaradt magyar emberelőnnyel kezdődött, a túloldalon a görögök azonban nem tették meg ezt a szívességet, és újra egyenlítettek. A hatodik magyar létszámfölény egy rossz lövéssel indult, másodszorra azonban Hosnyánszky Norbert már nem kegyelmezett. A görögök tartották a lépést, Jannis Fontulisz pókhálózta ki a jobb felső sarkot (4-4). Elöl Kis Gábor és Hárai rendre emberelőnyöket harcolt ki, de ezek nagy része továbbra is kihasználatlanul maradt. Ezt a rivális meg is bosszulta, de Hárai húzásból egyenlített.

Mindkét oldalon kihagyott lehetőségekkel indult a harmadik negyed, végül a görögöknek sikerült elmozdulniuk, azonban egy újabb elhajlásos Varga Dénes-találattal gyorsan 6-6-ra alakult az állás. Támadásban ugyan akadozott a gépezet, de védekezésben frissen, összehangoltan és jól mozogtak a magyar játékosok. A negyed végén Varga Dénes harmadik találatával került előnybe a magyar együttes.

Nagy Viktor volt a megmentő

A zárófelvonás első pillanataiban Hárai harcolt ki kiállítást, és azonnal a hálóba lőtt (8-6). Az elmúlt év legjobb férfi vízilabdázójának választott Hárai a következő támadás végén eldönthette volna az összecsapást, de közvetlen közelről a kapusba lőtt, ugyanakkor védekezésben rögtön labdát szerzett. A görögök egy távoli, szerencsésen becsúszott lövéssel zárkóztak fel egy gólra, másfél perccel a vége előtt pedig egy kettős emberelőny végén bombagóllal egyenlítettek. Elöl sorozatban a sokadik akció akadt el, a túloldalon pedig a görögök újabb emberelőnybe kerültek, de Nagy Viktor döntetlenre mentette az összecsapást elképesztő védésével.

Nagy Viktornak akadtak hibái, de a végén mindent jóvá tett Forrás: MTI/Kovács Anikó

Ekkor 3,7 másodperc maradt hátra, és elképesztő jelenetek játszódtak le. Benedek Tibor időkérését követően az egyik bíró méterekkel Varga Dániel mögé dobta a játékvezetői labdát, de mire Varga egyáltalán elúszott volna érte, a másik játékvezető holtidőben kontrát fújt Kis Gergő ellen – ilyen ítélet egyébként nem létezik a vízilabdában – és ezzel véget is ért a mérkőzés, hiába tiltakoztak a botrányos eljárás ellen a magyarok.

A döntetlen kicsit a görögöknek jobb

A magyar csapat – amelyben Hárai Balázs és Varga Dénes nyújtott kiemelkedőt – szerdán az orosz, pénteken pedig a török válogatott ellen száll vízbe, a csoportból minden együttes továbbjut a nyolcaddöntőbe. A döntetlen talán a görögöknek kedvez egy picit abból a szempontból, hogy az utolsó fordulóban mi majd előbb játszhatunk a törökökkel, mint ők az oroszokkal, így tudni fogják, hogy hány góllal kell verniük az ellenfelet a csoportelsőséghez.

"Ilyet még nem láttam. A játék el sem indult, mert a bíró méterekkel Varga mellé dobta a labdát, erre holtidőben befújnak egy kontrát. Már korábban is voltak furcsa döntéseik a bíróknak, de ez van, el kell fogadni, nem lehet tenni semmit" – mondta az utolsó másodperc eseményeiről Horkai György, az M4 szakértője.

Horkai György még nem látott ilyet Forrás: Origo

A magyar válogatott a horvátok ellen játszik majd, ha megnyeri a csoportot, ha viszont a második helyen végez, akkor a szerbek jönnek majd az elődöntőért. A görögök elleni pontazonosság esetén a jobb gólkülönbség dönt majd a csoporton belül.

A hullámvölgyek nem fértek bele

"Nem a végjátékon múlt, de a sportban minden másodperc számít. Az egyik játékvezető eldobta a labdát, eközben pedig a másik oldalról fújtak egy kontrát Kis Gáborra. Vicc az egész, nagyon idegesek vagyunk.

Jól játszottunk, de követtünk el hibákat, és ezek megbosszulták magukat. Hittünk magunkban a rossz Volvo-kupa után, jól kezdtünk, sajnos a hullámvölgyek nem fértek bele" – értékelte a mérkőzést Nagy Viktor.

"A görögök a legjobbak emberelőnyben, sok lehetőséget is kaptak. Mi talán túl agresszívak voltunk, sokszor inkább hagyni kellett volna őket lőni. Ez bosszantó. Meg kellett volna nyernünk ezt a meccset, jól játszottunk, de voltak hibáink, ráadásul nem a görögök kényszerítették ki.

Egyértelműen nyerni akartunk, csalódott vagyok, csak a győzelemre készültünk.

Megmondom őszintén, nem is tudtam, hogy mi a lebonyolítás, hogy itt majd számolnunk kell" – mondta Varga Dániel.

Benedek Tibor szerint is botrányos, ami történt, de nem fél a szerbektől Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

"Javultak az emberfórjaink, be kellett volna vinni a végső csapást, amikor két góllal vezettünk. Fejben erősebbek voltunk, mint korábban, de a végén megfordult a kiállítások aránya, és nem jutottunk oda a labdához. A vége teljes káosz volt, a játékvezetők óriásit hibáztak, a zsűri is megértését fejezte ki a lefújás után, de ilyen az élet. Kicsit a mi kezünkben maradt a sorsunk, kicsit meg nem. Ez nem kedvező, de mi mindent meg fogunk tenni, hogy megszórjuk az oroszokat, aztán meglátjuk, ez mire lesz elég.

ha velük kell játszani, akkor velük játszunk majd" – értékelt Benedek Tibor kapitány, aki nem nyújt be óvást a bírói ténykedés ellen.

Hogyan lehet kvótánk?

A férfitornán egyetlen kvóta talál gazdára, de a szerb, a horvát és a görög csapat már biztos résztvevője a riói olimpiának. Amennyiben a magyar válogatott itt sem tud kvótához jutni, akkor áprilisban, Triesztben lesz még erre esélye, ott 12 csapat küzd majd négy helyért. Azon a viadalon öt, vagy ha az óceániai térség nem képviselteti magát, akkor hat európai válogatott vehet majd részt, mégpedig a kontinensviadalon elért helyezése alapján. Ebben a sorrendben nem szerepelnek majd azok a csapatok, amelyek előzőleg már szereztek kvótát.

Az Eb csoportbeosztása, férfiak:
A csoport: Montenegró, Spanyolország, Hollandia, Szlovákia
B csoport: Franciaország, Horvátország, Málta, Szerbia
C csoport: Németország, Grúzia, Olaszország, Románia
D csoport: Magyarország, Oroszország, Görögország, Törökország

A magyar férfiválogatott csoportmérkőzései:
január 11., hétfő:
Magyarország–Görögország 8-8

január 13., szerda:
Magyarország–Oroszország 20.15

január 15., péntek:
Magyarország–Törökország 9.30

Eredmények

C csoport:
Olaszország–Németország 16-5 (2-0, 6-1, 4-3, 4-1)

korábban:

Románia–Grúzia 12-6 (2-1, 2-3, 5-1, 3-1)

D csoport:
korábban:
Oroszország–Törökország 17-8 (4-3, 4-0, 3-3, 6-2)

Korábban:
nők, 1. forduló:

B csoport:

Németország–Szerbia 14-13 (3-5, 3-1, 4-4, 4-3)
Olaszország–Franciaország 10-3 (2-2, 4-1, 1-0, 3-0)
Spanyolország–Horvátország 29-3 (8-0, 8-2, 5-0, 8-1)