Vágólapra másolva!
A középdöntőbe jutás a magyar női kézilabda-válogatott célja a csütörtökön kezdődő franciaországi Európa-bajnokságon - mondta Kim Rasmussen szövetségi kapitány.

- fogalmazott a magyar szövetség (MKSZ) szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a dán edző.

A magyar válogatott a C csoportban, Montbéliard-ban szombaton Hollandiával, hétfőn Horvátországgal, jövő szerdán pedig Spanyolországgal találkozik, a középdöntőbe az első három helyezett jut.

Rasmussen kijelentette,

csapata mindhárom ellenfelét képes legyőzni, de mindháromtól ki is kaphat.

Kim Rasmussen szerencsésnek tartja magát Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

"Az elmúlt héten sokan kérdezték, nem gondolom-e, hogy én vagyok a magyar válogatott történetének legszerencsétlenebb szövetségi kapitánya. Nos, éppen az ellenkezőjét gondolom,

- magyarázta.

A szakvezető arra utalt, hogy a magyar keretből Hornyák Dóra, Szöllősi-Zácsik Szandra, Szucsánszki Zita és Szekeres Klára családalapítás, Kisfaludy Anett, Tomori Zsuzsanna és Klivinyi Kinga sérülés miatt hiányzik, Bódi Bernadett pedig ideiglenesen lemondta a szereplést.
Rasmussen hangsúlyozta,

voltak olyan események, amelyek miatt csalódott lehetne, de optimistán várja az Európa-bajnokság első mérkőzését.

"A Möbelringen Kupa nagyon rossz, kellemetlen élmény lehetett volna, ezzel szemben nagyszerű lehetőség volt, mert a világ legjobbjai ellen készülhettünk. Engem is meglepett a csapat nagyszerű, világszínvonalú védekezése" - fogalmazott a kapitány.

Kim Rasmussen, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a csapat edzésén a telki edzőközpontban 2018 áprilisában Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mint kifejtette, védekezésben mindenki tudja a helyét, a támadójáték tökéletesítésére viszont kevesebb idő maradt.

A múlt heti felkészülési tornán a magyar csapat az Európa-bajnok és házigazda Norvégiától 25-19-re, a világbajnok Franciaországtól 19-18-ra, majd Dániától 23-16-ra kapott ki.
A dán edző elmondta, a keretszűkítéssel kapcsolatos döntését az utolsó edzés után, szerda este hozza nyilvánosságra.

Pálinger Katalin, az MKSZ alelnöke kijelentette, az Európa-bajnokság minden mérkőzése rendkívül fontos, a többi között azért, mert a csoportkörből továbbjutó csapatok az első kalapba kerülnek a világbajnoki selejtező sorsolása előtt.

Pálinger Katalin szerint minden egyes meccs fontos Forrás: EHF

"Nagyon szeretnénk, ha továbbjutna a csoportból a válogatott, ez az elsődleges cél.

- magyarázta a korábbi kiváló kapus.

Emlékeztetett, 2016-ban azt mondta, a mostani Európa-bajnokságon várja a kiugrást a nemzeti csapattól, és ezt a sok hiányzó ellenére sem tartja lehetetlennek, de irreális lenne éremszerzést várni.
"Játékosként mi is úgy mentünk a világversenyekre, hogy minden meccset meg akarunk nyerni. Most ugyanezt hallom a lányoktól.

Mostanra végre sikerült elhitetni velük, hogy bárkit képesek legyőzni, a negatív körülmények ellenére nagyon jó hangulatot érzek"

- vélekedett.

Pálinger rávilágított, hogy hét játékosnak ez lesz az első felnőtt világversenye, a válogatottság-szám átlaga 28, vagyis nem rutinos, de nagyon jó küzdő a csapat.

de ha mindenki megcsinálja, amit rábíz a szakmai stáb, akkor szép eredményt érhetünk el" - közölte.

Kovacsics Anikó csapatkapitány úgy fogalmazott, minden meccsen van esélyük, ha nem akarnak többet annál, amit előzetesen megbeszélnek a szakvezetéssel.

"Nagyon várom a torna kezdetét, ezt a csapat nevében is mondhatom. Nagyon optimista vagyok, bár a felkészülési torna az eredmények alapján nem sikerült jól, a csoportunkat látva semmi sem lehetetlen. Több van bennünk annál, minthogy asszisztáljunk az ellenfeleinknek" - jelentette ki.