Vágólapra másolva!
Egészen hihetetlen módon kapott ki 62-59-re a Sopron Basket Lyonban a női kosárlabda Euroliga negyedik fordulójában. Az első félidőben a magyar bajnok 15 pontot engedélyezett a francia aranyérmesnek. A Lyon 25 percig azt sem tudta, hol van. Aztán feltámadtak a házigazdák és gyilkos, kiélezett küzdelemben nyerték meg a meccset. A Sopron 4 forduló után 2 győzelemmel és 2 vereséggel áll a csoportban.

Rettenetes menetelésben van a Sopron.

Hat nappal ezelőtt a spanyolországi Gironában játszott az Euroligában, vasárnap Zalaegerszegen az NB I-ben, szerdán este pedig Lyonban újabb Euroliga-összecsapáson lépett pályára a magyar bajnok.

Ez minden csapatot megviselne, miközben a Sopron legjobbja, Briann January sérülés miatt nem léphetett pályára.

A csoportban szerda délután az a Fenerbahce, amelyet a Sopron két héttel ezelőtt hazai pályán megvert, nyerni tudott Kurszkban.

Ezzel szinte minden a feje tetejére állt a B-csoportban.

A Kurszk már két vereségnél tartott, a Fener 3-1-es mutatóval állt az élen. Mondanunk sem kell, mekkora tétje volt a meccsnek, mert egy esetleges soproni győzelem esetén a magyar csapat vezette volna a nyolcast a háromhetes Euroliga-nagyszünet előtt.

Az, hogy idegesen és kapkodva kezdtek a csapatok Lyonban, nem fejezi ki hűen az első negyedben látottakat. Mégis, ebben a hihetetlen rohanásban a magyar csapat gyönyörűen tartotta magát. Az amerikai January sérülése nem jött rendbe, így kapott helyet a kezdőben a fiatal Weninger Virág, akire óriási feladat hárult. Csakúgy, mint a többiekre.

A Lyon ugyanis nagyon masszív és erős csapat, hazai pályán pedig mindenkire nagy veszélyt jelent.

Tina Jovanovics (zöld mezben) tör be a palánk alá Forrás: FIBA

Ehhez képest

az első negyedben a házigazdák mindössze 7 pontot dobtak,

a Sopron pedig 16-ot. 9 ponttal vezetett tehát a magyar csapat 10 perc játék után. Ezt a 16 pontot két játékos, Jovanovics és Crvendakics gyűjtötte össze. Most képzeljük el, mi van akkor, ha Brooks-Milovanovics is csatlakozik hozzájuk. Mindegy, ez az első negyed, ha nem is hozott látványos játékot, megmutatta, hogy a Sopronnal számolni kell.

A második negyedben a Lyon egy triplával kezdett, amelyre Brooks ugyancsak egy hármassal válaszolt. 10-19-nél a hazai csapat időt kért. Jovanovics védekezése emberfeletti volt, Brooks pedig kezdett belelendülni.

10-21-nél egy soproni támadást a lejáró támadóidő akasztott meg.

A következőt Crvendakics bedobta, 10-23. 10-25-nél a Lyon büntetőből volt eredményes, de azt, hogy a franciák 16 perc alatt 12 pontra legyenek képesek, senki sem hitte volna. Mi sem. Ennek ellenére a két bedobott Lyon büntető után Gáspár Dávid időt kért.

Gáspár Dávid edző magyaráz Forrás: FIBA

Picit megtorpant ekkor a Sopron, amely védekezésben szinte emberfelettit nyújtott. Michelle Plouffe hármasa beesett a sarokból, de a Lyon még ekkor is csak 15 dobott pontnál járt. Ezt nem is szaporította az első félidőben, a Sopron eljutott 31-ig, így a félidőben 16 ponttal, 31-15-re vezetett Gáspár Dávid csapata.

Védekezésben az első félidőben emberfelettit nyújtott a Sopron Basket Forrás: Origo

Abban szinte biztosak lehettünk, hogy a szünetben a Lyon edzője mindent bevetett annak érdekében, hogy felrázza a csapatát. A Lyon első hazai meccsén ebben az idényben 89 pontot dobott a Gironának. (Nyert is 89-67-re.)

Most meg 15-nél tartott. A meghökkentő jelző nem is adja vissza a francia városban történteket.

De egyetlen pillanatra sem lehetett lazítani, mert a Lyon olyan csapat, amely ebből a mélységből is vissza tud kapaszkodni.

Dubei hármasával indult el a második félidő (17-34), majd Crvendakics szerzett labdája után dobott be két büntetőt. Egy 5-0-s soproni széria után jött az első francia kosár. Majd még egy tripla és egy dupla, 24-36-ra módosult az állás. A magyar edzőnek azonnal időt kellett kérnie, mert

most a Lyon volt 7-0-s rohanásban.

Meg kellett állítani valahogy a lendületbe jött lyoni csapatot. Tanqueray és Johannes most nagyon beindultak.

Ekkor Fegyverneky vitte végig a labdát a pályán és adott álompasszt Brooksnak. Válaszként megint bekaptunk egy hármast. Teljesen megváltozott a meccs képe, furcsa ezt leírni, de már csak 11 ponttal vezetett a Sopron.

Jelena Brooks dob kosárra Forrás: FIBA

Fegyverneky újabb hármasa idegnyugtatóként hatott. Megszóra magát a francia bajnok, újabb hármast hintettek. Majd még egyet. 33-41, ez már kezdett nagyon-nagyon meleg lenni a Sopron számára. Crvendakics szép tempóval jött, majd a harmadik negyed utolsó támadása a magyar csapaté volt. Ez sajnos kimaradt, így

a negyedik negyed előtt 10 ponttal. 43-33-ra vezetett a zöld mezes együttes.

De a harmadik negyedet a franciák 18-12-re nyerték meg.

Minden az utolsó játékrészben dőlt tehát el. Határ gyönyörűen szerelt, majd ugyanő dobott két pontot. 47-35 a Sopron javára, labdaszerzés után jöhetett a magyar csapat ismét. Crvendakics hármas, 50-35 ide, de még mindig nem volt vége semminek. Már csak azért sem, mert ekkor 4 lyoni pont következett.

Alekszandra Crvendakics a labdával Lyonban Forrás: FIBA

6.32 volt hátra és Gáspár Dávid időt kért, miután Határ ellen fújtak egy véleményeset. Ólómlábakon vánszorgott az idő, még mindig 5 perc volt hátra és még mindig 8 pont volt a Sopron előnye. Aztán ez is csökkent, mert Dos Santos Határ mellől bedobta.

47-52, őrült végjáték következett.

Ekkor Határ tört be a palánk alá, úgy dobta be, hogy odavertek neki. A büntető is bement, 49-55 volt az állás, 4.13-al a vége előtt. A Sopron elérte az 5 csapathibát, minden szabálytalanság után büntetőzhetett a Lyon. Dubei viszont remek hármast hintett, 50-58. Aztán 2.28-al a vége előtt már csak 57-58, Johannes hármasa után.

Az ember tényleg nem akart hinni a szemének, honnan jött fel a Lyon.

Fegyverneky kicsit pörgette az órát, majd odavertek neki, csak az egyik büntető ment be, 57-59. 1.24 volt hátra.

38 másodperccel a vége előtt Johannes a sarokból dobott egy duplát, már 61-59 oda. Ezt megelőzően 3-2-re vezetett a Lyon. A Sopron elfáradt, de támadhatott egy egyenlítésért. Gáspár Dávid újra időt kért. A támadás nem fejeződött be kosárral, Dubei odaütött, itt már csak a csodában lehetett bízni. De ez sem következett be. A Lyon hihetetlen feltámadást produkálva nyerte meg ezt a meccset - az utolsó negyedet 29-16-ra húzták be.

50-35-ről (ennyire vezetett a Sopron) 59-62. Azaz 9-27-es lyoni széria.

Nehéz erre mit írni.

Női kosárlabda Euroliga, B-csoport, 4. forduló: Lyon-Sopron Basket 62-59 (7-16, 8-15, 18-12, 29-16.)