A női kéziválogatott korábbi kapitánya most a lengyel szövetséggel vív háborút

685690899 Horizontal
Hungary's Danish head coach Kim Rasmussen reacts during the Women's European Handball Championship Group II match between Hungary and Romania in Helsingborg, Sweden on December 11, 2016. (Photo by JONATHAN NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a dán Kim Rasmussen most a lengyel szövetséggel került komoly nézetleltérésbe. Szerint szégyen, ahogy a sportágat irányító szervezet a koronavírus-járványt kezeli.

Rasmussen jelenleg az előző két bajnoki kiírást egyaránt megnyerő MKS Lublin vezetőedzője, de korántsincs könnyű helyzetben. A dán TV 2 Sportnak nyilatkozva elmondta, álmában sem gondolta volna, hogy a járvány miatt kényszerű tavaszi leállást követően ősszel még botrányosabb lesz a helyzet a lengyel sportágban. Rasmussen kifejtette, nem érti, hogy miért kényszerítik a csapatát arra, hogy mérkőzéseket játsszon, miközben a keret közel fele nem bevethető a koronavírus-fertőzés miatt. Ráadásul a Lublin gazdaságilag rendkívül ingatag helyzetben van, a csapat számára létkérdés, hogy a következő szezonban is a Bajnokok Ligájában tudjon szerepelni.

Szégyen, amit a lányokkal művelnek, hiszen ők szeretnének jól teljesíteni, de már teljesen ki vannak zsigerelve" – idézi a lap Rasmussent.

Történt ugyanis, hogy a csapat október 24-i utolsó bajnoki mérkőzése után kiderült, hogy a Lublin valamennyi játékosa koronavírus-fertőzött. Ezt követően mind a 16 játékos karanténba vonult a szakmai stábbal együtt. A szövetség szerint ez tíz nap elzártságot jelentett, a hatályos lengyel jogszabályok azonban 14 napban rögzítik a karantén idejét.

Kim Rasmussen továbbra is kimondja, ha valami a szívét nyomja Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

De, akárhogy is, a megviselt csapatnak a karanténidőszak letelte után néhány nappal már bajnoki mérkőzést kellett játszania, hiába fordultak a szövetséghez halasztási kérelemmel. Végül november 15-én a Jaroszlaw ellen nem kis nehézségek árán 24-20-ra győzni tudott a Lublin, de ettől nem lett jobb Rasmussen hangulata, szerinte ugyanis a játékosai nem voltak olyan állapotban, hogy bajnoki mérkőzést játszhassanak.

Öt másodpercnél tovább semmilyen intenzív fizikai teljesítményre nem képesek, mert a pulzusuk azonnal a vörös zónában van, és hosszabb idő kell, mire újra normalizálódik" – avatta be az olvasókat a betegséggel járó nehézségekbe a dán szakember.

November 16-án pedig kiderült, hogy a csapat tíz válogatott játékosa közül hat még mindig pozitív, azaz így lépetek pályára egy nappal korábban – a teszteredmények után azonnal vissza is tértek a karanténba.

A Lublin keretének tehát közel fele karanténban van, ennek ellenére a lengyel szövetség ragaszkodik hozzá, hogy a bajnokcsapat szombaton pályára lépjen a Piotrcovia elleni mérkőzésen.

"Kényszerítenek bennünket, hogy lejátsszuk a meccset. Nem tudom, melyik csapat tudná elviselni hat válogatott játékosa hiányát, miközben továbbra is mindenki azt várja tőle, hogy nyerje meg a meccseit. Hiányolom a tiszteletet a játékosok felé. Edzőként mellettük állok, most az a legfontosabb, hogy valahogy túléljük ezt a helyzetet, mielőtt jön a válogatott szünet (december 3-án kezdődik Dániában a női Európa-bajnokság - a szerk.), utána újra el tudunk majd kezdeni építkezni" – mondta Kim Rasmussen.