Vágólapra másolva!
A Magyar Kézilabda Szövetség a legjobb nyolc közé jutást tűzte ki célul a decemberi spanyolországi világbajnokságra a női válogatott számára - derült ki a járványhelyzet miatt online, az MKSZ Facebook-oldalán megtartott sajtótájékoztatón. Az eseményen Golovin Vlagyimir a franciák elleni felkészülési meccsek fontosságáról, az új csapatkapitány, Bíró Blanka az első meccs fontosságáról, Vámos Petra a fiatalon rá váró nagy szerepről, Szikora Melinda pedig németországi tapasztalatairól is beszélt.

Miután hétfő délután kiderült, hogy Janurik Kinga, az FTC-Rail Cargo Hungária csapatának kapusa elkapta a koronavírust, így a magyar válogatott többi ferencvárosi kerettagja csupán szerdán tudott csatlakozni tudott a válogatotthoz. A csapat majdnem teljes létszámban tudott útra kelni, hiszen Szöllősi-Zácsik Szandra kisebb sérülés miatt várhatóan csak a vébére csatlakozik majd a kerethez.

- mondta Kirsner Erika, az MKSZ alelnöke. "Tomori Zsuzsanna lemondta a válogatottságot, ez nem jött jókor, de így is a lehető legjobb csapattal utazunk Spanyolországba. Az MKSZ elnöksége a legjobb nyolcba várja a csapatot. Nem mondhatjuk, hogy a világbajnokság tét nélküli lenne, hiszen a párizsi olimpia mellett már a 2024-es hazai Eb is ott lebeg a szemek előtt."

Golovin Vlagyimir első világversenyán vezetheti csatába a női kézilabda-válogatottat Fotó: Koncz Márton - Origo

Golovin Vlagyimir, a nemzeti csapat szezon elején kinevezett új szövetségi kapitánya szerint nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a ferencvárosi helyzet miatt kicsit borult a felkészülésük. "Szerdán lesz egy közös edzés, amin mindenki ott lesz azok közül, akik a franciák elleni felkészülési meccseken is pályára lépnek majd.

Ahhoz, hogy felzárkózzunk az elitbe, ahhoz olyan ellenfelek ellen kell minél többet játszanunk, mint az olimpiai bajnok Franciaország.

Védekezésben és visszarendeződésben kell javulnunk, ezeket szeretnénk gyakorolni még a vb előtti két meccsen" - mondta a kapitány, aki azt is elárulta, hogy a mieink Párizsból utaznak majd Spanyolországba a vb-helyszínére.

"Nem először találkozunk, voltak már közös meccsek az Eb-selejtezőben. Minden meccs és összetartás fontos, hogy minél jobb legyen a válogatottunk. Hiányoznak rutinos játékosok, de mégsem csak a fiatalok rutinszerzéséről fog szólni a vb, vannak konkrét céljaink is, mint amilyen a legjobb nyolc közé jutás" - mondta Golovin, aki szerint a szlovákok elleni nyitómeccs teljesen más lesz, mint az Eb-selejtezőn volt, a csehek pedig egy kicsit erősebbek lesznek északi szomszédunknál. A sorsolás kedvező, meccsről meccsre egyre erősebbek az ellenfelek, de mi is egyre jobbak leszünk - vallja a szakember.

Bíró Blanka lett a nemzeti csapat új csapatkapitánya Fotó: Koncz Márton - Origo

Bíró Blanka, a válogatott csapatkapitánya az elmúlt pár nap nehézségeiről is beszélt: "Mikor megtudtuk, hogy otthon kell maradnunk, egy kicsit megviselt minket lelkileg, de mindenkinek negatív lett a tesztje, így most folytatni tudjuk a felkészülést. Bármilyen sportágban csapatkapitánynak lenni nagy szó, nagy elismerés ez a számomra, próbálom a lehető legtöbbet kihozni magamból.

Az első mérkőzés a legfontosabb, ezt az előző Eb-n a saját kárunkon megtanultuk.

A horvátok elleni vereségünk végig kísérte a teljes szereplésünket, szeretnénk ezúttal más eredménnyel lejönni a pályáról. Bízunk benne, hogy a helyszínen is sok magyar fog bennünket buzdítani" - mondta a remek formában lévő kapus.

"Mondhatni, hogy kissé hirtelen kerültem ennyire komoly szerepbe" - ezt már Vámos Petra mondta, aki a Kovacsics Anikó és Szucsánszki Zita sérülése miatt 21 éves korára a nemzeti csapat első számú irányítója lett.

Ha tudjuk a saját játékunkat nagy koncentrációval játszani, akkor nagy potenciál van a csapatban, bízom magunkban."

A sérülések miatt a 21 éves Vámos Petra (középen) lett a válogatott első számú irányítója Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Szikora Melinda a nyáron igazolt a Siófokból a németországi Bietigheim együtesébe, ahol eddig nagyon jól érzi magát: "A kezdeti nehézségekkel, mint amit egy új országba kerülés és egy új nyelv megtanulása jelent én is megküzdöttem, de már sikerült felvennem a ritmust, jól sikerült a beilleszkedésem" - mondta a 33 esztendős kapus, aki Bíró mellett a mosonmagyaróvári Szemerey Zsófival fog a játékperceként küzdeni a gólvonal előtt.

Ez lesz az első 32 csapatos női világbajnokság, a mieink sorrendben Szlovákia, Csehország és Németország ellen lépnek pályára. A csoportból az első három válogatott jut tovább a középdöntőbe. Itt négy darab hatos csoport lesz, ahonnan a legjobb két-két együttes jut be a legjobb nyolc közé, az egyenes kieséses szakaszba.