Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-bajnokság hétvégi rangadóján az Alba Fehérvár otthon fogadta a tizenegy mérkőzés óta veretlen Sopron csapatát. Az első félidő végére minimális különbség alakult ki a két csapat között. A második félidőben jobban játszott a vendég Sopron, de a hazaiak Vojvoda Dávid vezérletével még fel tudtak zárkózni. Az utolsó másodpercekben azonban hibázott a fehérváriak hátvédje, így győzelmével a Sopron tovább tudta folytatni hihetetlen veretlenségi sorozatát a ligában.

Helyszíni tudósítás

Az Alba Fehérvár jó formában volt a találkozó előtt, és a székesfehárváriak is megnyerték legutóbbi három meccsüket. Matthias Zollner csapata először otthon verte meg a Pécs gárdáját, később Kecskeméten szoros győzelmet aratattak, legutóbb pedig a tavalyi döntős Szolnok vendégeként tudott nyerni a zalai csapat minimális különbséggel.

A válogatott erőcsatár, Szabó Zsolt a mérkőzés előtti edzésen szenvedett orrsérülést, de hamarosan ő is bekapcsolódhat a munkába. A bajnokságban az Alba Fehérvár jelenleg a DEAC csapatával holtversenyben a hatodik helyen áll. A székesfehérvári Jonathan Stark a legtöbb gólpasszt adók listáján az ötödik helyen szerepel.

Ami a vendégeket illleti, a vezetőedzői poszton a Dzunic Branislavot a görög Kostas Flevarakis váltotta a Sopron kispadján, és a személycsere kiválóan bevált eddig, hiszen a soproniak az utolsó tizenegy mérkőzésükön győztesen hagyták el a pályát.

A fehérvári Smith szerezte a meccs első pontját egy labdaszerzés után, de a soproni Quincy Ford egy alapvonali belépés utáni zsákolással egyenlített. Milos Borisov révén többször is remekül hozta helyzetbe a társait, Myers révén pedig többször szép gyűrűközeli kosarakat szerzett a vendég Sopron. Smith triplája után azonban még mindig egyenlő volt az állás az első negyed feléhez közeledve (8-8).

A hazai játékosok nehéz dolguk volt az ellenfél palánkja alatt Fotó: Koncz Márton - Origo

Három perccel az első negyed vége előtt Quincy Ford dobott be egy hárompontost.

A hazaiak zónavédekezése sokszor elcsúszott, a játékosok nem mindig váltottak ki a szabad emberre.

Boriszov közeli kosarára Vojvoda válaszolt egy triplával (18-18). A negyed végén két ponttal vezetett a vendég Sopron (18-20). Bár az első negyedben nem mindig mükődött jól a hazaiak zónavédekezése,

a második negyedben mégis több eladott labdába hajszolták bele a hazaiak a vendégeket, amiből egy-egy lerohanás után gyors kosarakat tudtak dobni.

A Sopron azonban csak nem akart leszakadni, és Myers triplája után ismét egyenlő volt az állás (22-22).

A vendészurkolók olykor parázs hangulatot teremtettek Fotó: Koncz Márton - Origo

Az időkérést követően Lukács remek ütemben blokkolta Montgomery palánk alatt kísérletét, amiből Vojvoda dobott ziccert egy leindítás után.

Az első negyedhez képest aggresszívabb stílusban játszottak a hazaiak, és támadásban több távoli dobással próbáltak előnyt kiharcolni.

Pongó szép hárompontosa után Boriszov középtávoli tempójával újra a Sopron szerezte meg a vezetést (27-30). Quincy Ford két perccel a negyed vége előtt távolról talált be, ezzel már a tizenkettedik pontját szerezte az amerikai légiós.

A hazaiak remekül kontrázták meg a Sopront az eladott labdák után Fotó: Koncz Márton - Origo

Smith bravúrkosara és büntetője utána hazaiak játékosa újabb ziccert dobott egy kontratámadás végén, így öt ponttal vezetett az Alba Fehérvár egy perccel a második negyed vége előtt (40-35). A soproniak játékosa még az utolsó pillanatban bepöcizett egy labdát a gyűrűbe, így kétpontos hazai vezetéssel mehettek félidőre a csapatok.

Az első két negyedben egyik csapat sem tudott nagyobb különbséget kialakítani. A festékből mindkét gárda 22 pontot dobott,

de az Alba Fehérvár eredményesebben tudott kontratámadásokat vezetni az első félidőben: a hazaiak 17, a Sopron csak 4 pontot szerzett így.

A soproniak cserepadja egyetlen pontot sem szerzett a fehérváriakéval szemben, akiknek a padról beszálló emberei 16 pontot szorgoskodtak össze egy félidő alatt. A soproniak játékosa, Quincy Ford volt a legeredményesebb a maga 14 pontjávak, a hazaiak részéről Lenzelle Smith dobta a legtöbbet (12) a félidőig.

Smith remek ziccere után Takács és Fakuade révén növelhette volna előnyét az Alba Fehérvár a harmadik negyed elején, de mindkét játékos elhibázta a közeli kísérletét (48-43). A negyed feléhez érve Boriszov hozta közelebb a soproniakat egy hárompontossal, majd újabb triplát vállalt el sikeresen a montenegrói játékos (48-49). Boriszovnak ekkor ez volt a tizenötödik pontja a meccsen.

A harmadik félidő elején nem tudta tovább növelni előnyét a Fehérvár Fotó: Koncz Márton - Origo

Többször egyéni megoldással próbálkozott pontot szerezni az Alba Fehérvár, de a negyed felénél valami megtört a hazaiak játékában. Myers triplája után Vojvoda passzából Stark dobott egy könnyű kosarat (50-54), de most a Sopron volt koncentráltabb a mérkőzés eme szakaszában. A 18 pontos Quincy Ford betörésével ismét öt pontra nőtt a különbség (53-58) a vendégek javára az utolsó negyed előtt.

Boriszov az első két negyedben fontos kosarakat dobott, és a végjáték perceiben is betalált Fotó: Koncz Márton - Origo

Vojvoda két gyors kosarával indult az utolsó játékrész, de Myers távolról betalált, így tartotta előnyét a Sopron (58-61).

Dobópárbajt tartott a két kiváló hátvéd: Vojvoda egy-egyezés után újabb triplát dobott, majd Myers középtávolról ismét válaszolt (61-63).

A negyed közepén mindkét csapat többször is elkapkodta a támadásokat, és egyre több szabálytalanság történt a remek iramú mérkőzésen.

A 16 pontos Vojvoda kosarával újra a hazai vezettek (68-67). Stark villámgyors passza után Davis kihagyta a kihagyhatatlant, majd Montgomery zsákolt egy óriásit egy fehérvári védelmi hibát követően (68-71).

Három és fél perccel a vége előtt Matthias Zollner időt kért, hogy rendet tegyen a hazai játékosok fejében.

A Sopron többször szerzett könnyű kosarakat a palánk alatt Fotó: Koncz Márton - Origo

Quincy Ford a húszadik pontját szerezte, majd Smith dobott be egy szép középtávolit. Kosárra kosárra válaszolt a Sopron, és két perccel a vége előtt Myers dobhatott büntetőket egypontos soproni vezetésnél (74-75). Mindkettő sikeres volt, majd Quincy Ford dobhatott újabb két büntetőt (74-79). Vojvoda ziccerével és büntetőjével két pontra jött fel az Alba Fehérvár, de már csak húsz másodperc volt a meccsből (77-79).

Vojvoda emberről egy elképesztően nagy triplát dobott be majdnem kilenc méterről, így egy pontra zárkóztak fel a hazaiak (80-81).

Vojvoda hozta fel a labdát az utolsó támadásnál, de nem tudott újból betalálni, így a Sopron óriási izgalmak után idegenben verte meg az Alba Fehérvár csapatát, így már tizenötödik meccsük óta nem találnak legyőzőre a férfi kosárlabda NBI-ben.

Férfi NB I

Alba Fehérvár-Sopron KC 80-83 (18-20, 22-18, 13-20, 27-25)
Legjobb dobók: Vojvoda 22, Smith 16, Pongó 11 ill. Ford 24, Myers 23, Borisov 19