Vágólapra másolva!
November 4-én pénteken Svájc ellen megkezdi szereplését a magyar női kézilabda-válogatott az aktuális Európa-bajnokságon. Mondhatnánk, hogy a tét nagy, hiszen a győztes máris kvótát szerez a 2024-es párizsi olimpiára, míg a dobogósok bebiztosítják a jövő évi vb-szereplésüket, de ez a mieinket - sajnos - aligha érinti. Golovin Vlagyimir csapata számos sebből vérzik a torna előtt, ugyanakkor már nem egyszer bizonyították, hogy képesek a bravúrra. Amire most is nagy szükség lenne.

Kiküldött muntársunk helyszíni jelentése Ljubljanából.

A tornát az egyre több sportágban megszokott módon több ország rendezi, egészen pontosan három ország négy városa ad otthont a mérkőzéseknek. Az A és a B csoport csapatai Szlovéniában (Ljubljanában és Celjében), a C csoport Észak-Macedónia, míg a D Montenegró fővárosában, azaz Szkopjében, illetve Podgoricában lépnek pályára. A mieinket a jó sorsuk, vagy az EHF figyelmessége a szlovén fővárosba telepítette, ahol a nemzetközi szövetség reményei szerint a mieink drukkerei megtöltik majd a 12 ezres Stozice Arénát.

A csarnok már készen áll az Európa-bajnokságra Forrás: Origo

Szerda esti vizitünk alkalmával meggyőződhettünk róla, hogy a csarnok már készen az Európa-bajnokságra. Egyedül az volt furcsa, és a hazai viszonyok után már-már gyanús, hogy az egyetlen még nyitva lévő ajtó előtt nem posztoltak tagbaszakadt biztonsági őrök, hogy vegzálják a látogatót. Csak bementem a csarnokba, bekukkantottam a pályára, ahol a szlovén csapat gyakorolt, majd körbejártam a folyosókat, mire megtaláltam az akkreditációs központot. Senki nem kérdezte, hogy ki vagyok, mi vagyok, viszont, akitől útbaigazítást kértem, mindenki kedvesen és segítőkészen válaszolt.

Valljuk be, ez jólesett. Ugyanakkor arra is gondoltam, hogy a magyar válogatottnak éppen erre a két tulajdonságra nem lesz szüksége a következő napokban: Szikora Melindáék a pályán senkivel sem lehetnek kedvesek és segítőkészek, mert az nagyon sokba kerülne a magyar válogatottnak.

A magyar női válogatott Eb-kerete:

Kapusok: JANURIK Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZEMEREY Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), SZIKORA Melinda (SG BBM Bietigheim, német)
Jobbszélsők: GYŐRI-LUKÁCS Viktória (Győri Audi ETO), TÖPFNER Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: ALBEK Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), KLUJBER Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: KUCZORA Csenge (Praktiker-Vác), TÓTH Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), VÁMOS Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: BORDÁS Réka (DVSC Schaeffler), FÜZI-TÓVIZI Petra (DVSC Schaeffler), PÁSZTOR Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
Balátlövők: DEBRECZENI-KLIVINYI Kinga (Siófok KC), HORNYÁK Dóra (DVSC Schaeffler), KÁCSOR Gréta (DVSC Schaeffler)
Balszélsők: KORSÓS Dorina (CS Rapid Bucuresti, román), MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria)

A mieink ugyanis egy meglehetősen féloldalas csapattal érkeztek meg Ljubljanába. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány nem számíthat két meghatározó balátlövőjére, a súlyos térdsérülést szenvedő Háfra Noémire és az ugyancsak sérült Szöllősi-Zácsik Szandrára. A legfontosabb külső poszton maradtunk jelentős lövőerő és -hatékonyság nélkül. Így aztán a rutinos, sok nagy torna és meccs tapasztalatával bíró Debreczeni-Klivinyi Kingára, az eddig jobbára a védekezésben hasznosított újsütető csapatkapitányra, Hornyák Dórára és a junior világbajnok Kácsor Grétára marad a gólszerzés feladata.

"Az utolsó, németek elleni meccstől eltekintve jól sikerült a felkészülésünk, a lányok nagyon jól dolgoztak, nagyon figyeltek. A románok elleni meccsen (amit 33-28-ra nyertek meg a mieink) is látszott, hogy azért van még min javítani, még, ha ott keesebb is volt a probléma, mint a németek ellen, ahol leginkább hitehagyottnak tűnt a csapat.

- mondta Golovin Vlagyimir, akivel a szerdai sajtófélóra során beszélgettünk.

A kapitány elmondta, a szerdai érkezés után lezárták a felkészülést, és most már nem hátra tekintgetnek, csakis előre néznek. Ami a két balátlövő kiesését illeti, elmondta, hogy ugyan van már gyakorlata a váratlan helyzetek megoldásában, de az valóban nem mindennapi, hogy egyszerre esik ki.

"Próbáltuk orvosolni, ami felemásan sikerült, de minden egyes nappal közelebb jutunk a megoldáshoz. Szani (Szöllős-Zácsik Szandra) elvesztés kissé bizonytalanná tette a csapatot.

Ez van, nélküle kell elérni a cét, amit kitűztünk magunk elé."

A kapitány az utolsó keretszűkítésnél Planéta Szimonetta és Faluvégi Dorottya mellett a Győri Audi ETO klasszis szélsőjétől, Schatzl Nadine-tól is elköszönt.

"Az utolsó keretszűkítés soha nem egyszerű, akár a kapitányról van szó, akár bárki másról. Ez a döntés született, reméljük, hogy bizonyítani fognak, akik itt vannak velünk."

Golovin Vlagyimir, a női kéziválogatott szövetségi kapitánya tudja, miben kell javulni, de hisz a csapatában Fotó: Csudai Sándor - Origo

A mieink pénteken 18 órától Svájc ellen kezdenek. Golovin már korábban felhívta rá a figyelmet, hogy semmi esetre sem szabad őket lebecsülnünk, ahogy fogalmazott, ők "még nem dánok, de dán kapitányuk van, és már egy jól látható rendszerben tudnak játszani". A csapatnak öt német és két dán légiósa van, és mindannyian az élvonalban szerepelnek. De papíron így is a legkönnyebb ellenfélnek ígérkezik az Eb-újonc.

De komolyra fordítva: Svájcot le kell győzni, mert a győzelem adhatja meg azt a plusz önbizalmat, amire szükségünk lehet a horvátok ellen, illetve a folytatásban" - mondta a kapitány, aki szerint reális célkitűzés a magyar szövetség részéről a legjobb nyolc közé kerülés.

Az biztos, hogy óriási szükség lesz az Eb-n a jó kapusteljesítményre. Ma már szinte minden csapatnak van legalább egy, ha nem két klasszis kapusa, aki képes kiemelkedő hatékonysággal védeni, ami nem csak arra jó, hogy ne kapjon gólt a csapat, hanem a lehetőséget ad a gyors indításokra, és a könnyű gólok szerzésére.

A magyar keretben az FTC-Rail Cargo Hungaria kapusa, Janurik Kinga és a német bajnok, BL-szereplő Bietigsheim kapusa, Szikora Melinda is képes magasan átlag fölöttit nyújtani.

A rutinos kapus szerint is felemásan sikerült a felkészülés, de miután "mindenki rendelkezik egy egészséges önkritikával" ezt a rövidzárlatot is képes lesz kezelni csapat. Az első ellenfélről szerzett benyomásai alapján a dán edző munkájának köszönhetően egy rohanós, sokat futó csapatra kell számít, amelyik bírni is fogja a tempót.

Szikora Melinda kapusteljesítménye lehet a válogatott egyik stabil pontja az Európa-bajnokságon Fotó: Koncz Márton - Origo

"Nem szabad az ő stílusuk után mennünk, nekünk is megvan a játékunk, azt kell játszanunk. Döntő lesz, hogy milyen lesz a védekezésünk, és persze a kapusteljesítmény a fal mögött. Ha jól kezdünk, akkor szerintem nem lehet gond" - mondta határozottan Szikora Melinda.

A magyar csapat ezúttal kissé rendhagyó összetételű lett, hiszen a sok 21-23 éves játékos mellett szinte csak 28-30 éves rutinos játékosok vannak. Ez azonban nem okozhat gondot, mert Szikora szerint az idősebbekre lehet terhet pakolni, a fiatalok pedig már nincsenek annyira "berezelve, nincs már tele a gatya".

"Azok a fiatalok, akik itt vannak velünk, sokszor már húzóemberek a klubjukban, mint például Márton Gréta vagy Vámos Petra. Még fiatalok, de már rutinosak, egyre több meccs van mögöttük, és egyre kevésbé izgulnak. Szerintem nagyon jól alakul ez mix itt a keretben."

A kapus szerint reális célkitűzés az 1-8-ba kerülés, mert jelenlegi állapotában "nem lenne reális a négy közé várni az együttest".

A Szikora által említett fiatalok közül egészen biztos, hogy sok munka vár Márton Grétára, aki izgatottan várja az Eb-rajtot, az pedig nem nyomasztja, hogy a szurkolók a két átlövő kiesése után a szélsőktől, köztük Márton Grétától várják a gólokat.

Márton Gréta még mindig nagyon fiatal, de már 50 válogatott meccs és megannyi BL-csata van mögötte Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Sajnálom, hogy Szani és Noni nem lehetnek itt, de fel vagyuk rá készülve, hogy akár élesebb helyzeteket is be kell majd vállalnunk. De én biztos benne, hogy mindenki meg tudja oldani a saját feladatát, és középen is eredményesek tudunk lenni" - mondta a Ferencváros szélsője, aki amondó, a válogatott meccsek hangulatát nem lehet igazán megszokni.

De nagyon várom a meccseket és tornát."

Schatzl Nadine hiányában Hornyák Dóra, a Debrecen rutinos átlövője lesz a csapatkapitány, aki a német meccs tanuságait abban látja, hogy az első hibákat követően egy láncreakció indult el, és egy idő után már semmi sem sikerült

"De nem szabad napokkal később is ezen rágódni, mert akkor nagyon nehéz lesz a Svájc elleni meccsünk. Nagyon sok fiatal van a csapatban, a rutinos, sok világversenyt megjárt csapatok és játékosok könnyebben túllépnek az ilyen helyzeteken.

Lesz olyan meccs, amikor ez nem fog sikerülni, és lesz olyan, amikor sikerülni fog, de ez még az út eleje, sokat kell dolgoznunk."

Innen már meg kell nyerni! Forrás: Origo

A csapatkapitánynak megemlítettük, hogy szerda este a csarnokban járva a nagyórát éppen a magyar-svájci meccsel próbálgatták, és kiírás szerint az 58. perc elején 27-24-re vezettünk.

- mondta Hornyák Dóra.

Csoportbeosztás:
A-csoport (Ljubljana):
Norvégia, MAGYARORSZÁG, Horvátország, Svájc
B-csoport (Celje): Dánia, Svédország, Szlovénia, Szerbia
C-csoport (Szkopje): Franciaország, Hollandia, Észak-Macedónia, Románia
D-csoport (Podgorica): Lengyelország, Németország, Montenegró, Spanyolország

A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe. A magyar válogatott továbbjutása esetén Ljubljanában szerepel a középdöntőben és a B-csoport továbbjutói ellen játszik.

A magyar válogatott Eb-csoportmérkőzései:
2022. november 4. 18:00: Magyarország-Svájc
2022. november 6. 18:00: Horvátország-Magyarország
2022. november 8. 20:30: Norvégia-Magyarország