Vágólapra másolva!
A 2024-es férfi kézilabda Európa-bajnokság selejtezőjének negyedik fordulójában a magyar válogatott könnyedén legyőzte Svájcot Tatabányán, ezzel továbbra is százszázalékos mérleggel áll a csoportjában, és már matematikailag is bebiztosította a kijutását a januári kontinenstornára.

Azok után, hogy októberben Litvániát és Georgiát is nagy különbséggel győzte le, csütörtökön az addig szintén hibátlan Svájc otthonában is nyerni tudott Chema Rodríguez vb-8.-helyezett együttese. Schaffhausenben elsősorban Andó Arián kapusteljesítményének és Lékai Máté 14 góljának köszönhetően tudták a magyarok végleg a maguk javára fordítani a mérkőzést, így vasárnap a tatabányai csarnokban egy pontszerzés már a biztos Eb-kijutást jelentette volna.

Csütörtökön Svájcban a jó játéknak és a győzelemnek is örülhettek a magyar válogatott tagjai Forrás: MTI/EPA/Keystone/Michael Buholzer

Legutóbb magyarországi tétmeccsen a 2002-es Eb-selejtező rájátszásában találkozott a két csapat, akkor az egygólos magyar győzelem ellenére idegenben szerzett több góllal

Svájc kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra, míg Magyarország lemaradt róla – utóbbira azóta sem volt példa.

Hasonló kudarctól most nem kellett tartani egy pillanatig sem, noha a svájciak 10 Bundesliga-játékossal érkeztek, míg a magyaroknál Ancsin Gábor, Bánhidi Bence, Bodó Richárd és Mikler Roland is kényszerűségből kimaradt a keretből.

A hazai szövetségi kapitány ellenben számíthatott sok lelkes fiatalra és – a tavalyi Eb óta először – a súlyos sérülésen átesett Máthé Dominikra.

A szurkolók a bemelegítés alatt életnagyságú kartonjátékosokkal fotózkodtak, nyereményekért kvízkérdésekre válaszoltak és a büfé előtt beszélgettek, a kezdésre azonban szinte teljesen megtöltötték a hatezres tatabányai csarnokot.

1. félidő

Rosta Miklós góljával, majd a 75. válogatottságát ünneplő Székely Márton védésével kezdődött a találkozó, ám ezután a vendégek Magdeburgban játszó kapusa, Nikola Portner egy hétméterest és egy ziccert is fogott, így az első percekben még nem tudott ellépni az ellenfelétől a magyar válogatott. Azonban

a következő támadásaiban sem találta az ellenszert a svájci együttes a kiválóan teljesítő hazai védelemre,

és hat perc után már 4-1-et mutatott az eredményjelző.

Székely Márton végig szenzációsan teljesített az ő jól megszokott, tatabányai arénájában Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Sipos Adrián kiállítását már ki tudta használni az ellenfél, miközben támadásban egy-két pontatlanság is becsúszott magyar részről, így a tizedik perc végén 5-3 volt az állás.

Ám Szita Zoltán leleményes labdaszerzése és Székely újabb bravúrja után is góllal fejezte be a magyar támadást Rosta Miklós,

így 7-3-nál először volt négy gól a különbség, ami svájci időkérést eredményezett.

A vendégeknek Michael Suter tanácsai után is sokáig legfeljebb átlövésből sikerült bevenni Székely kapuját, ám a különbség percekig nem nőtt meg, mert

Portner is remekelt a vendég kapuban – Máthé első pályára lépésekor a PSG játékosának hetesét is megfogta.

Ki is kellett hasznáni, amikor a kapus nem volt a pályán: Ligetvári Patrik talált be az üres kapuba. Székelyre azonban továbbra sem volt svájci orvosság, Hanusz Egon, Rosta és Pedro Rodríguez góljaival pedig a 22. perc végén már 12-5 volt a mérkőzés állása.

Hanusz Egon remekül irányította a hazaiakat az első félidőben Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A félidő hajrája kiegyenlítettebb volt, a svájciak itt már többször is be tudtak törni ziccerig, amelyek közül a legtöbb el is jutott a hálóig. Ám a védekezésben továbbra sem voltak a helyzet magaslatán a vendégek, akiket szinte kizárólag Portner vagy a magyarok pontatlansága mentett meg a góltól. Utóbbiból viszont volt néhány, így

a játékrész utolsó nyolc percét Svájc nyerte, ám így is 16-10 volt az állás a szünetben.

2. félidő

A második 30 perc első két gólját Svájc szerezte, de Székely egy üres kapus góllal, majd egy bravúrral segítette visszaállítani a hatgólos különbséget.

Sőt, Máthé Dominik egymás után háromszor is betalált, így hét perc után már 21-13 volt az állás, majd Székely újabb egész pályás gólja után ugrott talpra a csarnok.

A Svájcban 14 gólig jutó Lékai Máté a második félidőben kapott inkább játéklehetőséget Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A 41. percben, Rosta góljai után már a szurkolók legnagyobb örömére a kiszámolás is megtörténhetett, hiszen

25-15-nél először volt 10 gól a csapatok között.

A 10-es szám bűvöletében maradt a válogatott, ugyanis a tavalyi év legjobb magyar kézilabdázójának megválasztott Rosta a találkozó háromnegyedéig eljutott ennyi találatig. A szegedi beállóst ezután 2 percre kiküldték a lengyel játékvezetők, ami az egyébként sportszerű mérkőzés második félidejének első kiállítása volt.

Rosta Miklós volt a mezőny legeredményesebb játékosa Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A svájciak nem omlottak teljesen össze, és olykor látványos játékkal és szép gólokkal tudták tartani a különbséget, ám annak jelentős csökkentésében az eredményes magyar támadójáték akadályozta meg a vendégeket.

Az utolsó 10 percre Andó Arián is beszállt a meccsbe, és rögtön egy bravúrral kezdett, de Chema Rodríguez a fiatal Krakovszki testvéreknek is lehetőséget adott, akik félelem nélkül éltek is azzal.

Az utolsó öt percben már nem volt meg az átütő erő a magyar támadásokban, így az volt a kérdés, hogy megmarad-e a 10 gólnál nagyobb különbség. Végül Andó védései ellenére nem történt meg, ám ez már mit sem számított:

a hazai közönség állva, majd később a Himnusz közös eléneklésével ünnepelte a szenzációs hangulatú meccsen sima győzelmet elért játékosokat – és az Eb-kijutást!

A 25. válogatottságát ünneplő Pedro Rodríguez góljai is kellettek a magabiztos magyar győzelemhez Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A győzelmével Chema Rodríguez együttese ugyanis már matematikailag is bebiztosította a részvételét a jövő évi Európa-bajnokságon.

A magyar válogatott 7. csapatként kvalifikálta magát a 24 csapatos kontinenstornára: Németország házigazdaként, Svédország, Spanyolország és Dánia a legutóbbi Eb dobogósaként, Ausztria és Franciaország pedig szombaton szintén a selejtezőcsoportjából jutott ki a januári főtáblára. A kvartett másik vasárnapi mérkőzésén a litvánok győzelme ráadásul azt is jelentette, hogy

Európából elsőként már a csoportelsőség is biztossá vált a magyar válogatott számára,

aminek később a kiemelés szempontjából is lesz jelentősége.

Férfi kézilabda, Európa-bajnoki selejtező:
Magyarország–Svájc 36-27 (16-10)
gólok hétméteresből: 2/4 ill. 1/2
kiállítások: 8 ill. 6 perc

Magyarország:
Székely 2 - Bóka 1, Szita 4, Hanusz 2, Rosta 10, Ilics 3, Rodríguez 4
cserék: Andó - Krakovszki B., Ligetvári 3, Sipos, Szöllősi 1, Lékai, Fazekas, Máthé 5, Krakovszki Zs. 1

A 6. csoport állása:
1. (és már továbbjutott) Magyarország 8 pont, 2. Svájc 4, 3. Georgia 2, 4. Litvánia 2
A nyolc selejtezőcsoport első két helyezettje mellett a négy legjobb csoportharmadik jut ki a 2024. január 10. és 28. között megrendezésre kerülő németországi Európa-bajnokságra.

A magyar válogatott további programja az Eb-selejtezőben:
2023. április 27., 18:00, Klaipėda: Litvánia–Magyarország
2023. április 30., 18:00, Tatabánya: Magyarország–Georgia