Hihetetlen drámai meccset nyert a női kosárlabda-válogatott és négy között van az Eb-n

Ljubljana, 2023. június 22. A győztes magyar válogatott ünnepel a női kosárlabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében játszott, Magyarország - Csehország mérkőzés után a ljubljanai Stozice Arenában 2023. június 22-én. A nemzeti csapat 62-61-re nyert és bejutott a legjobb négy közé, valamint indulhat jövőre a párizsi olimpia selejtezőjében. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A magyar női kosárlabda-válogatott Csehország ellen lépett pályára az Európa-bajnokságon, ahol már a legjobb négybe jutás volt a cél. Székely Norbert csapata rosszul kezdett, majd 17 pontos előnyt épített fel, amit a meccs végére szép lassan leadott, végül pedig drámai körülmények között tudott nyerni 62-61-re.

A magyar válogatott óriási bravúrt ért el a címvédő szerbek elleni sikerrel, amivel Székely Norbert csapata meg is nyerte a csoportját, így egyenes ágon jutott a legjobb nyolc közé, ráadásul három nap pihenő is járt így a lányoknak.

A magyar csapat szenzációs siker kapujába került a vasárnapi győzelemnek köszönhetően, ugyanis 26 év után volt esély arra, hogy a legjobb négy közé lépjen a csapat és egy győzelem belépőt jelent az olimpiai selejtezőtornára is.

A nemzeti csapat eddig háromszor jutott el a legjobb nyolcig kontinenstornán. Az elsőt megnyerte 1997-ben a spanyolok ellen Budapesten - és végül negyedik lett -,

2001-ben szintén a spanyolok, valamint 2019-ben a britekkel szemben viszont alulmaradt.

A magyar csapat a Kiss, Dubei, Goree, Lelik, Studer ötössel kezdett. A meccset mindkét csapat egy rontott triplával indította, majd másfél perc elteltével a cseheké lett az első kétpontos kosár. A magyar csapat szenvedett az első percekben, több támadóhibát is elkövetett, végül Goree szerezte az első kosarunkat, amikor már több, mint négy perc eltelt a meccsből. Apró szépséghiba volt, hogy ekkor a csehek már hat pontot szereztek, de az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy szerencsére az ellenfél is pocsékul célzott.

Nagy siker kapujában volt a magyar válogatott Forrás: FIBA

Studer büntetőzhetett később, de kettőből csak egyet dobott be, majd Dubei Debóra triplájával 6-6-nál utolértük a cseheket. A csehek újabb három szerzett pontjára Határ egy büntetővel tudott válaszolni, de a negyed második fele is pocsékra sikeredett, igaz a csehek is sokat hibáztak, de így is 11-7-re nyerték az első negyedet.

A második negyed remekül indult, Varga Alíz dobott be egy hármast, majd lejárt a csehek támadóideje, de itt megint kicsit megtorpantunk. Varga újabb hármasával 13-13-ra egyenlítettünk, de erre rögtön válaszoltak a csehek is egy hármassal.

Ruff-Nagy két büntetőjével léptünk közelebb, majd Goree is hibátlanul büntetőzött, de közben a csehek is eredményesek voltak.

Kányási Veronika érkezett a padról, az ő hármassal egyenlítettünk, majd Goree kettesével először vezettünk 22-20-nál.

A csehek kértek időt, de utána is mi dobtunk kosarat, Kiss Virág szedett le egy pattanót, ami után jól tette vissza a labdát. Határ kettese után 26-22-re vezettünk, amikor Studer újabb két büntetőt rontott. A túloldalon a csehek öt dobást rontottak egy akció alatt, de Goree eredményes volt, így már 28-22 volt ide.

Studer bedobott még egy büntetőt (2/6 volt ekkor a mérlege), így 29-22-es előnnyel jöhetett a nagyszünet.

A cseh Renata Brezinová (b), Petra Holesinská (k) és Dubei Debóra (j) a női kosárlabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében Forrás: MTI/Kovács Tamás

A harmadik negyed Goree kosarával indult, ezzel ő elérte a 10 pontot, majd Kiss Virág is feltett egy duplát, 10 fölött vezettünk ekkor, 33-22-re, majd Kiss hozzátett még egy pontot büntetőből, majd Goree süllyesztett el egy triplát, 37-22-nél pedig időt kellett kérnie a cseheknek a 20-2-es rohanásunk után.

A csehek négy perc után szerezték meg az első kosarukat, majd Dubei harcolt ki egy 2+1-es akciót. Goree tempója és 15. pontja után már 42-26 volt ide, majd gyorsan labdát is szerzett.

A cseheknél hosszú idő után jött egy sikeres tripla, de Dubei is betalált egy kettessel, majd Kányási triplájával 48-31 volt az előny, fontos volt, hogy ne pörögjenek fel túlságosan a csehek.

A magyar válogatott, középen Dubei Debóra csapatkapitány a női kosárlabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ezt nem sikerült tökéletesen megakadályozni, a negyed végére 48-39-re zárkóztak fel a csehek.

Másfél percet kellett várni az eső kosárra a negyedik negyedben, Lelik hármasa volt az szerencsére. Két és fél perc után a csehek is dobtak egy kosarat, de erre azonnal érkezett Studer triplája, így 54-41-re növeltük az előnyünket.

A csehek négy ponttal közelebb léptek, amikor lejárt a támadóidőnk, majd újabb két büntetőt dobhattak a csehek, 54-46-ra olvadt az előnyünk, majd Natalie Stoupalova demoralizált egy triplával, neki ez már a 13. pontja volt, és öt pontra jöttek vissza a 17-ről.

Az időkérésünk után kétszer is eladtuk a labdát, a másodikat pedig meg is bosszulták, három pontra jöttek fel négy perccel a vége előtt. Stoupalova két büntetője után egyetlen pont előnyünk maradt.

Ekkor Kányási dobott egy szép tempót, majd Petra Holesinska dobott be két büntetőből egyet, így kettővel vezettünk, majd Goree dobott be két fontos büntetőt, négy pont előnynél pedig labdát szereztünk.

Másfél perccel a vége előtt Goree triplát rontott, Stoupalova viszont nem hibázott, 58-57 volt ekkor ide. Amikor lejárt volna a támadóidő, Határnak nyúltak oda, ő pedig bedobott két büntetőt, 60-57-re vezettünk.

Stoupalova 40 másodperccel a vége előtt visszahozta 1-re a cseheket, majd Kányási büntetőzhetett, de mindkettőt kihagyta. Katerina Zeithammerova könnyedén vitte ziccerig a labdát, 61-60-ra átvették a vezetést a csehek, amikor 10 másodperc maradt.

Egy időkérés után hozhattuk a labdát, de Studer eladta. Hosszú videózás után visszakaptuk a labdát, öt másodperccel a vége előtt.

A bedobás után Dubei tempója bement, újra egy ponttal vezettünk, de maradt még három másodperc.

A cseheknek innen már nem olt visszaút, egy rossz hármast dobtak.

A magyar válogatott egészen drámai meccsn nyert 62-61-re úgy, hogy 17 pontos előnyt is leadott, de 26 év után újra négy közé jutott egy Európa-bajnokságon. A pénteki szünnap után - a szombati elődöntőben a spanyol-német csata győztese következik.

Ami még fontos, hogy ezzel megvan az olimpiai selejtezős torna is, ahol küzdhet majd Székely Norbert csapata a párizsi részvételért.

Eredmény, negyeddöntő:
Magyarország-Csehország 62-61 (7-11, 22-11, 19-17, 14-22)
pontszerzők: Goree 17, Dubei 10, Kányási 8, Varga 6, Kiss 5, Studer 5, Határ 5, Lelik 3, Ruff-Nagy 2, Aho 1, illetve Stoupalova 20, Andelova 13, Cechova 6, Paurova 5, Vyoralova 5, Zeithammerova 5, Brezinova 3, Hamzova 2, Holesinska 2