Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia
Vágólapra másolva!
Gyászol a sportvilág, 75 éves korában meghalt minden idők egyik legjobb kézilabdázója, a kétszeres világbajnok, háromszoros olimpiai érmes Birtalan István.

Az erdélyi legenda halálhírét Steau Bucuresti jelentette be Facebook-oldalán.

Az 1974-ben, 1976-ban és 1977-ben a világ legjobb férfi kézilabdázójává választott Birtalan hétfő reggel hat óra körül távozott az élők sorából. A posztban kiemelték, hogy a ’76-os montreali olimpián ezüstérmes sportolót már egy ideje a fundeni-i kórházban kezelték.

"Elfogyott a májam! Már nem úgy működik, ahogy kellene, és egy igazi kínt élek” – mondta Birtalan István hat hónappal ezelőtt.

„Sajnos a megdöbbentő hír igaz. A nagyszerű Birtalan ma reggel 6 órakor, hosszas szenvedés után meghalt” – mondta Dan Marin, a legenda korábbi csapattársa a gsp.ro. beszámolója szerint.

„Ő volt a riválisunk és a barátunk. Soha nem játszott nálunk, de UNIVERZÁLIS volt! Ritka nagy bajnok! Nyugodj békében, Birtalan István!” – jelent meg a CS Dinamo Facebook-oldalán.

A Szilágy megyei származású Birtalan 14 évig játszott a román kézilabda-válogatottban, melyben 993 gólt szerzett. 1970-ben és 1974-ben világbajnoki címet szerzett, háromszor volt olimpiai érmes. Ezüst '76-ban Montrealban, bronz '72-ben Münchenben és '80-ban Moszkvában.

Az 1974-es németországi világbajnokság gólkirálya volt, 43 góllal. A Steauával - ahol pályafutása nagy részét játszotta - 1977-ben megnyerte a Bajnokok Európa Kupáját.

Miután a játékosi pályafutástól visszavonult edzőként dolgozott a Steauánál, a válogatottnál, de a sportági szövetség vezetőtanácsának is tagja volt. Irányítása mellett a Steaua hat bajnoki címet nyert - írja a Maszol.

„Az élet igazságtalan. Egy ilyen ember nem halhat meg ilyen korán. Elképesztő ember és kézilabdázó. Nyugodjon békében” – nyilvánított részvételt Vasile Stângă. A Steaua sportklubja kiemelte: „egy óriás hagyott el minket", de bár Birtalan István távozott az élők sorából, emlékeinkben örökké „Európa ágyúsaként” fog megmaradni, a kézilabdázóként, aki szétszakította az ellenfél kapujának a hálóját.



 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről