Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A Connecticut állambeli Ledyard kaszinóban lép a kötelek közé magyar idő szerint vasárnap hajnalban a profi nehézsúlyú ökölvívás egyik élő legendája, Evander Holyfield és a WBA-szervezet bajnoka, John Ruiz. Bár utóbbié a világbajnoki öv, nem vitás, hogy Holyfield a nagyobb bokszoló. Annál is inkább, mert ha nyer, ötödik alkalommal kapaszkodik fel a világbajnoki trónra, s ez még a legendás Alinak sem sikerült. Az sem mellékes, hogy győzelme esetén az atlantai illetőségű amerikai előtt esetleg nyitva állna az út, hogy kihívja az áprilisi Lewis-Tyson találkozó győztesét, azaz a WBC, valamint az IBF szervezetek bajnokát.

Fotó:Reuters
Vasárnap harmadszor ütik egymást

A meccset megelőző sajtótájékoztató persze nem szűkölködött eseményekben. Ruiz trénere, Gabe LaMarca elsütötte azt a nagy igazságot, hogy a legjobb védekezés a támadás. Ezzel nem is lett volna semmi baj, csak éppen hozzátette: "...csak Holyfield úr nem tud támadni". A későbbiekben is az derült ki, hogy Ruiz tábora híve az egyenes beszédnek. Norman Stone menedzser így bőszítette a Harcosnak nevezett Holyfieldet: "John Ruiz ki fogja ütni őt" - mondta. Maga az érintett, Ruiz szerényebb volt, csak annyit jegyzett meg, hogy a 12 menet nem megy végig. Ugyanakkor az esemény után a fightnews.com riporterének már nagyobb tisztelettel nyilatkozott ellenfeléről: "Nem gondolom azt, hogy Holyfield túl lenne a csúcson. Az ő esetében helytálló a bor analógiája, azaz minél öregebb, annál jobb."

Holyfield korábban azt mondta Ruizról, hogy nagy színész, s lassúak az öklei. Erre a címvédő úgy reagált, hogy tisztátalanul verekedő bunyósnak minősítette ellenfelét, aki sokat könyököl és lökdösődik a szorítóban. "De nem baj, sem szabályosan, sem szabálytalanul nincs esélye" - tette hozzá Ruiz.

A WBA bajnoka azt is elmondta, végre szeretne Lewis ellen mérkőzni, s nem úgy megmaradni az emeberek emlékezetében, hogy ő az a bokszoló, akit David Tua 19 másodperc alatt kiütött. Ruiz ugyanis minden alkalommal megkapja a kérdést Tuával kapcsolatban. "Elkapott az első menetben, erre nem lehet mit mondani. Sokan nem felejtik ezt, ahogyan én sem. De hozzá kell tennem, azon a napon újjászülettem, s jobb bokszoló lettem." Ruiz kifejtette, hogy nem tartja sokra Lewist, mert amikor még az edzőpartnere volt, bizony nem is lehet tudni, ki edz kicsodával. Tysonról viszont némi tisztelettel szólt: "Valaha nagy bajnok volt, igazi nagymenő. Senki sem tudta megverni, amíg bele nem botlott James Douglasba. De az egyetlen személy, aki igazán le tudta győzni, az maga Mike volt."

Fotó: Reuters
Holyfield nem jósol kiütést

Holyfield azt is elmondta, Lewis jól bokszolt Rahman ellen, de a Tyson elleni meccsen nem őt tartja esélyesnek, mert szerinte az amerikai stílusa érvényesül majd a magas brittel szemben. A Ruiz elleni meccsére visszatérve a veterán elmondta, ellenfele azért tudta leütni, mert nem látta az ütést, pontosabban nem látta, honnan jött, s ezért az a meglepetés erejével hatott. "A nagyobb ütőerejű Tyson és Lewis azért nem tudott leütni, mert ismerem az ütéseiket, nem tudtak meglepetést okozni."

Ruiz mérlege: 37 győzelem, 4 vereség. Holyfield neve mellett 37 siker áll, emellett 1 döntetlen és 5 vereség a mérlege. Ő 2 millió, a címvédő 3,25 millió dollárt kap a meccsért.

Thury Gábor

Korábban:

Mindent egy helyen az Eb-ről