Vágólapra másolva!
Az indiai Hyderabadban a női Világkupa csoportküzdelmeinek utolsó fordulója előtt biztosította továbbjutását az indiai Koneru és a bolgár Sztefanova. A még kiadó hat helyre sokan pályáznak. A férfi Világkupa ötödik napja rendkívüli izgalmakat ígér, még senki sem érezheti magát biztonságban. Meglepetésre az orosz Morozevics már csomagolhat, kritikus az ukrán Ivancsuk helyzete, s Anand sincs még "biztonságban".

A női és férfi Világkupa ötödik fordulója nagy izgalmakat ígér, a kétszer nyolc továbbjutó helyre még sok a pályázó. Biztosan ért célba az indiai sakkozás ifjú nagy sztárja, a 15 éves Koneru, négy győzelmet aratott, a mezőny egyetlen százszázalékos sakkozója. Simán jutott tovább a legmagasabb értékszámú bolgár Európa-bajnoknő, Sztafanova, míg a grúz női sakkozás két nagy egyénisége, Csiburdanidze és Joszeliani sokat botladozott. Nana már csomagolhat, Maja még bízhat a csodában.

Hazai pályán remekelnek az indiai sakkozók/sport/sakk/20021013hazai.html

A férfiak mezőnyében Sasikiran váratlan vereségével ismét nyílt a küzdelem a C csoportban. Az indiai ex-világbajnok, Viswanathan Anand meglehetősen kalandos körülmények között nyert a katari Al-Modiahki ellen. Kapaszkodik a világbajnoki döntős ukrán Ivancsuk is, de a záró napon sötét lesz Malahovval szemben. A B csoportban világossal kapott ki az azerbajdzsáni Radzsabov, Rublevszkij már-már továbbjutónak érezheti magát. Joggal bizakodhat a szlovén Beljavszkij, az ukránok egykori legjobbja nehéz állásokból is kivágta magát. A sorsolás érdekessége, hogy a két éllovas, Blejavszkij és Elveszt egymással csatázik majd, esetleges pontosztozkodás az angol Short számára adna lehetőséget egy rapid rájátszásra. Az élesedő harci kedvet jól jellemzi, hogy a negyedik forduló tizenkét partijából nyolc dőlt el.