Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Vágólapra másolva!
Veretlenül szerezte meg negyedik sakkbajnoki címét Loek Van Wely. A 11-es kategóriájú, 2523-as Élő-átlagú bajnokságon ötös nyerősorozattal kezdett a 16 éves Daniel Stellwagen, a hatodikban Van Welyvel is remizett, de a hajrában kettőt is vesztett, végül bronzérmes lett a holland sakkozás nagy reménysége.

Ismét Leeuwarden volt a színhelye a holland sakkbajnokságnak. Az utóbbi években már megszoktuk, hogy a korábban kilencszeres bajnok, 52 évével már veteránnak számító, három évtizeden keresztül a tulipánosok legjobbja, Jan Timman nem indul, de ezúttal a legmagasabb Élő-pontos Ivan Szokolov sem vállalta a megmérettetést. Sokan azt gondolták, hogy távollétében Van Welynek nem lesz nehéz dolga a címvédés. Váratlanul azonban a legfiatalabbal, a 16 éves Daniel Stellwagennel gyűlt meg a baja, aki fantasztikus ötös nyerősorozattal rajtolt, s teljes pont előnnyel vezetett, majd a hatodik fordulóban Van Welyvel is remizett. A hajrát azonban az ifjú titán még nem bírta. Előbb Van de Doeltól, majd a zárónapon Tiviakovtól is kikapott, s végül bronzérmes lett, ami azonban óriási siker.

A tavalyi bajnoksághoz képest jóval békésebb volt a küzdelem, a 45 partiból csak 21 dőlt el. Van Wely végül egypontos előnnyel nyert, de csak a gyengébbek ellen volt eredményes. Tiviakovnak két győzelem is elegendő volt az ezüstéremhez. A két éve Van Welyvel holtversenyben első, majd a rájátszáson vereséget szenvedő Van den Doel eredménye csalódás.

Mindent egy helyen az Eb-ről