A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Szijjártó Péter fontos bejelentést tett a svájci békekonferencián

Hungarian Foreign Affairs and Trade Minister Peter Szijjarto in Ankara
Szijjártó Péter
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Mivel Magyarország nyitva tartotta a kommunikációs csatornákat Oroszországgal, a béke és további emberéletek megóvása érdekében készen áll a közvetítésre Oroszország felé. Ezt mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a svájci békekonferencián.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető - minisztériumának közleménye szerint - az ukrajnai háború megoldásáról rendezett tanácskozáson felszólalásában kiemelte, egy Ukrajnával szomszédos országot képvisel, egy olyan országot, amely már csaknem két és fél éve a háború árnyékában él, így közvetlenül szembesült a háború humanitárius következményeivel. Magyarországra több mint 1,3 millió menekült érkezett Ukrajnából, köztük szétszakított családok, apa, férj nélkül - közölte, majd kifejtette, az országba érkezett ukrán családoknak hozzáférést biztosítanak a magyar egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz.

Jelenleg mintegy 1600 olyan iskola és óvoda van Magyarországon, ahova ukrán menekült családok gyermekei is járnak

 - tette hozzá, majd kitért arra, hogy pénzügyi támogatást adnak azoknak a magyar munkaadóknak, akik ukrán menekülteket foglalkoztatnak, továbbá több száz ukrán gyermek nyaralását biztosították táborokban, mióta kitört a háború.

Kijelentette, ez Magyarország legnagyobb humanitárius segítségnyújtási akciója, és addig folytatják, ameddig szükséges.

A miniszter arról is beszélt, hogy Ukrajna nyugati részén mintegy 150 ezres magyar közösség él, ezért Magyarország nagyon is jól tudja, milyen szenvedéseket kellett megtapasztalniuk az ukrán állampolgároknak - köztük kárpátaljai magyaroknak - az elmúlt két és fél évben.

Tudjuk, közülük hányat küldtek a frontra, tudjuk, hányan haltak meg

 - fogalmazott Szijjártó Péter, aki kijelentette: 

nem akarjuk, hogy még többen haljanak meg ebben a háborúban. Nem akarjuk, hogy még több család szakadjon szét.

Azt mondta, Magyarország gyakorlatilag az utolsó európai ország, amely nem szakította meg a kommunikációt Oroszországgal. Nyitva tartja a kommunikációs csatornákat, tárgyalhat Oroszországgal - mutatott rá, majd hozzátette, ezért a szerepünk ebben a tekintetben meghatározó lehet. Kiemelte, annak érdekében, hogy "gyermekeket mentsenek meg, hogy családokat óvjanak meg a szétszakadástól", Magyarország készen áll a szerepvállalásra. 

Kérem, ne tekintsék rossz dolognak, hogy nyitva állnak a kommunikációs csatornák

- mondta.

A tárcavezető hangsúlyozta: "készen állunk, rendelkezésre állunk, és ha bármilyen üzenetük van e tekintetben, azt szívesen kézbesítjük Moszkvának vagy Szentpétervárnak, vagy ahova csak szeretnék, hogy megmentsük a gyermekeket, a családokat és megelőzzük, hogy még több család szakadjon szét".
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!