Vágólapra másolva!
A párizsi atlétikai világbajnokságon a férfi kalapácsvetés selejtezőjében Annus Adrián első dobásával teljesítette a döntőbe jutáshoz szükséges szintet, s annak gyakorlatilag semmi jelentősége nincs, hogy "csak" a hatodik legjobb eredménnyel került be a hétfő esti fináléba.

Az első selejtezőcsoportban Botfa Péter sajnos nem járt sikerrel, a 80,67-es idei legjobbjától messze elmaradt, 74,75-ig jutott, s esélye sem volt a döntős részvétel kiharcolásához. Annus Adrián viszont a második csoportban már az első kísérletére túldobta a 78 méteres selejtezőszintet, igaz csak húsz centivel, s a 78,20 Európa-bajnokunk számára az összesített rangsorban a hatodik helyet eredményezte: két fehérorosz, Asztapkovics (79,66) es Tyikhon (79,64), valamint a japán Murofushi (79,45), az ukrán Skvaruk (78,50) és az orosz Konovalov (78,45) mögött.

"Most az volt a legfontosabb, hogy bejussak a döntőbe, s örülök, hogy ezt már az első dobásommal sikerült elérnem. Nem tagadom, rettentően izgultam!" - nyilatkozta Annus, akinek így többet nem is kellett dobnia.

- Az eredményével elégedett?
- Azt, hogy méterben számítva mennyit értem el, annak most tulajdonképpen nincs jelentősége, hiszen a hétfői döntő egészen más verseny lesz. Még élénken el bennem, hogy 1998-ban, a budapesti Eb selejtezőjében én dobtam a legnagyobbat, aztán a döntőben csak nyolcadik lettem.

- A mostanában otthon megszokott nagy hőség után ezúttal sokkal hűvösebb, borús, párás idő fogadta a selejtezőben. Ez nem zavarta?
- Nem. S különben is, mindenki azonos körülmények közepette dobott. Egyébként mindenfajta időjárásra felkészültem, jó néhány pár dobócipőt hoztam magammal. Mivel egyszer-kétszer már pórul jártam, mostanában mar úgy utazom a versenyekre, hogy az egyik táskám csak cipővel van tele.

- Mennyire van megelégedve az olimpiai falu mintájára felépített "atléták falujával", ahol a versenyzők laknak?
- Ezzel bizony egyáltalán nem vagyok megelégedve. Nagyon puritán körülmények közepette szállásoltak el bennünket. Igaz, hogy egyedül lakom egy szobában, de a zuhanyzó es a mellékhelyiség a folyosó végén van, ami nem igazán tetszik.

- Vasárnap kijön a stadionba megnézni valamelyik versenyszámot?
- Nem jövök, most már csak a saját döntőmre koncentrálok.

Fábik Tibor