Vágólapra másolva!
Elővételben közel tízezer jegy már elkelt a 2004. február 2-8. közötti budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságra, de a magyar csapatban még csak az Eb-bronzérmes Sebestyén Júlia, valamint jégtáncban a junior Grand Prix-döntőben egy hete aranyérmet szerzett Hoffmann Nóra, Elek Attila duó helye biztos.

"Örömmel jelenthetem be, hogy közel tízezer jegy már elkelt az Eb-re, s mivel a reklámkampányt igazából még el sem kezdtük, ebből kiindulva jó esély van arra, hogy egyes napokon, a gálán pedig biztosan telt ház legyen a Budapest Sportarénában" - jelentette be Sallak György, a rendezőbizottság elnöke az Eb pénteki sajtótájékoztatóján. Amelyen az is elhangzott, hogy a rendezők 33 ország műkorcsolyázóit várják a magyar fővárosba, s a nevezések jelenlegi állása alapján a nőknél 38, a férfiaknál 34 induló lesz, jégtáncban 32, míg a párosoknál csak 12 duó próbál szerencsét.

A magyar csapatban még csak az Eb-bronzérmes Sebestyén Júlia, valamint jégtáncban a junior Grand Prix-döntőben egy hete aranyérmet szerzett Hoffmann Nóra, Elek Attila duó helye biztos. Sebestyén ugyancsak egy hete a felnőtt GP-döntőben 6. lett. Az Eb-ig nemzetközi versenyen már nem indul, de a jövő héten kedden még Franciaországban fellép egy rangos gálán. Így éppen karácsony estére érkezik haza. Érdekesség, hogy közvetlenül az Eb utánra is kapott egy meghívót, mégpedig a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságból. Ám a koreaiak a meghívóban kikötötték, hogy csak azt a programját mutathatja be, mint az Eb-n, és a zenéjét egy kifogástalan minőségű cd-n kell magával hoznia. Újabb adalékkal szolgálva arra nézve, hogy abban az országban bizony nagy a szigorúság és a fegyelem.

A nőknél a másik Eb-induló helyére már megkezdődött az első válogató, amely a budapesti Jégcsarnokban az Eb lebonyolítása szerint zajlik. Elsőként a junior GP-döntőben bronzérmet szerzett Pavuk Viktória lépett a jégre, aki a kűrjében nagyon jól kezdett. Lendületesen korcsolyázott, s a három tripla ugrása, a Lutz, a Rittberger és a flip is jól sikerült. A program végére elfáradt, hibázott is, látszott rajta, hogy a junior GP-döntő sokat kivett az erejéből. Póth Diána első ugrása, a tripla toe-loop még szépen sikerült, de ezután elesett a tripla Lutzban, s utána az ugrásai csak szimplára sikerültek. Dorofejev Tamara szintén sokat hibázott, de nem annyit, mint Póth Diána. Ennek megfelelően a pontozók is Pavuk, Dorofejev, Póth sorrendet állítottak fel. Ám ez gyakorlatilag még semmit sem jelent, a szombati rövid program, illetve főleg a vasárnapi szabadkorcsolyázás sokkal többet nyom a latban. S lesz még egy válogató, januárban az országos bajnokság.

"Az év fő versenye számomra jövőre a junior világbajnokság lesz, de természetesen nem bánnám, ha a felnőtt Eb-n is indulhatnék. De ha ez nem össze, azt sem fogom fel tragédiaként, a részvétel egy plusz ajándék lenne. A válogatón így én gyakorlatilag tét nélkül korcsolyázom" - nyilatkozta a 18 éves Pavuk Viktória.

A GP-győztes jégtáncos párunk tagja, Hoffmann Nóra szintén úgy fogalmazott, hogy igazából a junior vb-n szeretnének nagyon jó eredményt elérni, lehetőleg itt is az aranyérmet, de a felnőtt Eb-n is megpróbálnak jól szerepelni, ami számukra az első 10 közé kerülést jelentené.

A férfiak között csupán egy magyar indulhat az Eb-n, s Tóth Zoltán és Zákány Bertalan között dől el, melyikük lesz az. Tóth sérülés miatt egyelőre nem hadra fogható, de ha az ob-t megnyeri, akkor a nemzetközi eredmények valószínűleg a javára dönthetnek.

Fábik Tibor