Vágólapra másolva!
Július végéig nem sokan ismerték Danny Williamst, akkor azonban a 31 éves "Brixtoni Bombázó" kiütötte Mike Tysont, s ezzel egy csapásra berobbant a profiboksz élvonalába. A brit nehézsúlyú következő meccse már a WBC világbajnoki címéért megy, ellenfele pedig a súlycsoport jelenlegi legnagyobb alakja, a bajnok Vitalij Klicsko lesz. Az összecsapásra valószínűleg december 4-én, a New York-i Madison Square Gardenben kerül sor.

"Ez a meccs a jutalmam azért, amiért kiütöttem Tysont" - kommentálta a meccs hírét Williams, aki idén januárban még a visszavonulás gondolatával foglalkozott, miután elveszítette brit és nemzetközösségi bajnoki címét Michael Sprott-tal szemben. A hat héttel ezelőtti, louisville-i, Tyson elleni összecsapásra is csak "ágyútölteléknek2 szánták, ám felborította a papírformát, és kiütötte Tysont, akit térdsérülése is vitathatatlanul hátráltatott.

"Mike volt a példaképem, 12 éves koromtól fogva bámultam a meccseit" - mondta Williams, akinek a minap feltették a kérdést, vajon tíz évvel ezelőtt is legyőzte volna-e Tysont. "Ki sem álltam volna ellene. Csak olyan meccsekre állok ki, amelyek megnyerésére van esélyem" - válaszolta akkor Williams.

A brit bokszoló profi mérlege jelenleg 35 meccsből 33 győzelem, míg Klicskóé 36-ból 34, azaz hasonló. Más kérdés, hogy a most 33 éves ukrán jóval keményebb ellenfelekkel küzdött meg nyolcéves profi karrierje során. "Nem is kétséges, hogy Klicsko a súlycsoport legjobbja, s nagyon nehéz dolgom lesz ellene" - ismerte el Williams, Frank Warren védence.

Az idősebbik Klicsko fivér áprilisban, Los Angelesben hódította el a gazdátlan WBC-trónt - amely Lennox Lewis visszavonulásával üresedett meg -, amikor a nyolcadik menetben kiütötte a dél-afrikai Corrie Sanderst. A decemberi lesz első címvédő mérkőzése.

"Örülök, hogy Danny Williams lesz az ellenfelem" - nyilatkozta Klicsko, aki éppen távozóban van az Universum Box-Promotiontól. "Mindig is az volt az álmom, hogy egyszer Mike Tysonnal verekedhessek, ám Danny meghiúsította elképzelésemet azzal, hogy kiütötte őt."

Ch. Gáll András