Vágólapra másolva!
Cselgáncsozóink szép reményekre jogosító "új generációja" idén a szófiai junior Eb-ről három arannyal jött haza, a budapesti junior vb-n egy aranyat és két ezüstöt itthon tartott, s most a hét végén a 23 éven aluliak kontinensbajnokságán, Ljubljanában igyekszik újabb érmeket szerezni.

Az athéni olimpiára csak két cselgáncsozónk jutott ki az embert próbáló kvalifikációs sorozaton átvergődve, de a görög fővárosban már a barcelonai ötkarikás játékokon győztes Kovács Antal, s az Európa-bajnok Ungvári Miklós sem tudott pontszerző helyen végezni. A felnőtt válogatott egyértelmű kudarcát a fiatalok a maguk lehetőségének határain belül azonban feledtették, hiszen a szófiai junior Eb-n Bor Barna (+100 kg), Baczkó Bernadett (57) és Mészáros Anett (70) aranyérmes lett. Mészáros a budapesti junior vb-n a Papp László Sportarénában is a dobogó legmagasabb fokára állhatott, Bor és Burján László (60) pedig a második helyen végzett a 20 éven aluli korosztály idei legrangosabb világversenyén.

A hét végi ljubljanai U23-as Eb-n a felső korhatár értelemszerűen 23 év, de Bor Barna itt is rajthoz áll. S a szlovén fővárosban tatamira lép a juniorok közül már "kiöregedett" Rajcsányi Gergely (90), Hadfi Dániel (100) és Bejczi Zsuzsa (63) is, azaz cselgáncssportunk további három nagy reménysége. Hadfi az idei Hungária-kupán többek között az atlantai olimpiai bajnok lengyel Nastulát is legyőzve lett bronzérmes, Rajcsányi junior vb-ezüstérmes és Európa-bajnok, s Bejczi is junior Európa-bajnok, ő 2001-ben éppen Budapesten, a Körcsarnokban lett a kontinens legjobbja.

- Nagyon megviselte, hogy nem jutott ki az athéni olimpiára, vagy 22 évesen mindezt úgy fogja fel, hogy sebaj, 2008-ban eljön az ideje? - kérdeztük Bejczi Zsuzsát.
- Minden versenyzőnek álma, hogy legalább egyszer olimpián szerepelhessen, s ha lehet, ezzel senki sem akar várni. Természetesen én is szerettem volna már Athénban indulni, de eleve nagyon nehéz volt kvalifikációt szerezni, az európai ranglistáról csak az első öt jutott ki az Athénba, és nekem sajnos nem sikerült. S ha belegondolok, hogy már a 2001-es müncheni világbajnokságon legyőztem az azt a német versenyzőt, aki Athénban megnyerte az olimpiát, akkor bizony nagyon fáj a szívem...

- Megfogadta, hogy Pekingben ott kell lennie?
- Az a helyzet, hogy a 2008-as olimpia még rettentően messze van, s egyáltalán nem biztos, hogy addig folytatom a cselgáncsot. Sajnos ebből nálunk nem lehet megélni. Ami az anyagiakat illeti, most is rossz a helyzet, s félek, hogy még rosszabb lesz. És gondolnom kell a jövőmre is. Megmondom őszintén, kicsit tanácstalan vagyok, hogy mit tegyek. Persze, ha a hét végén valami szép eredményt érnék el, akkor az amellett szólna, hogy mégis maradjak a sportágban.

- Mi lenne a szép eredmény?
- Csak az éremszerzés. És persze, az arany lenne a legszebb...

- A vetélytársairól van információja?
- Az Eb honlapján már fent van az előzetes nevezési lista, s akikre számítottam, mint igazán komoly ellenfelek, azoknak a nevét nem láttam. Persze ez nem végleges lista, de ha az lenne, akkor sem szabad félvállról venni a versenyt. Én is úgy készültem, mintha egy felnőtt Európa-bajnokságra mennék. Úgy érzem, hogy a magam részéről mindent megtettem, a többi a sors kezében van.

Fábik Tibor