Vágólapra másolva!
Maximálisan elégedett Balzsay Károly szövetségi kapitány a vasárnap véget ért mianjangi férfi ökölvívó-világbajnokságon szerepelt magyar válogatottal, amely hétfő hajnalban Bedák Pál révén egy ezüstéremmel, valamint további két pontszerző helyezéssel tért haza.

"Az én megítélésem szerint mindenki nagyon jól teljesített. Figyelembe kell venni, hogy egy nagyon fiatal, mindössze 22 év átlagéletkorú csapatról van szó, s a vb egyik fő célja a tapasztalatszerzés volt" - kezdte értékelését a kapitány.

"Számomra is sok tanulsággal szolgált a torna. Voltak olyan dolgok, amikre nem számítottunk. Ugyanis az átállást alaposan megnehezítette, hogy a szombati megnyitón majd két órát kellett álldogálnunk a csarnokban, s az ünnepség miatt éjjel fél 12-kor tudtunk lefeküdni, másnap, az első versenynapon pedig már 5.30-kor ébresztő volt, hogy odaérjünk a mérlegelésre. Többek között ennek lett áldozata Káté Gyula, akin látszott a fáradtság kínai ellenfelével szemben" - folytatta Balzsay, hozzátéve, hogy a szervezők nem közölték velük előre, hogy mindennap félórás szünetet iktatnak a programba, így előfordult, hogy kétszer kellett bemelegítenie egy versenyzőnek.

Az egyéni értékeléseknél természetesen a 48 kg-ban a második helyig menetelő Bedák Pál kapta a szakvezetőtől a legjobb osztályzatot: "Pimpa óriási teljesítményt nyújtott. Az első négy mérkőzését jól megoldotta, többek között három balkezes öklözőt győzött le, köztük a címvédő Kazakovot, ami hatalmas fegyvertény. A fináléban sajnos a kínai nagyon kellemetlen ellenfélnek bizonyult, ráadásul korán aránytalanul nagy hátrányba is került, így nem tudott győzni, ennek ellenére a tízes skálán tízest érdemel."

Az egyaránt negyeddöntős Dudás Tibort és Darmos Józsefet is méltatta Balzsay: "Tibi minden meccsén jól bokszolt, s ami külön nagy dolog, hogy a vesztes összecsapásán is megnyerte a negyedik menetet. Józsi szintén nyert két meccset, méghozzá szép bunyóval. Az idei ostravai nemzetközi versenyen mutatottakhoz képest 200 százalékot javult, a negyeddöntőben azonban esélytelen volt, ráadásul kemény ütéseket kapott. Úgy érzem, helyes döntést hoztam, amikor visszaléptettem."

A csapat többi tagja közül Oltványi Dávid (51 kg), Bedák Zsolt (54), Szili István (69), Nagy András (75) és Szűcs István (81) is nyert egy-egy mérkőzést, és csupán három versenyzőnek, a legutóbbi vb-n bronzérmes Káté Gyulának (64 kg), a nagyon fiatal, mindössze 18 éves Varga Miklósnak (57) és Kurtucz Csabának (+91) nem sikerült győznie.

A magyar csapat teljesítményéről sokat elmond, hogy összesen 13 mérkőzést nyert és csak 11-et veszített el, így pozitív mérleggel zárt, ami viszonylag ritkán szokott előfordulni a vb-ken. "Ezzel a teljesítménnyel a pekingi olimpián is kiegyeznék" - zárta a beszélgetést Balzsay Károly.

A válogatott tagjai egyelőre még nem pihenhetnek, hiszen két hét múlva Egerben a felnőtt országos bajnokságon kell helytállniuk.