Vágólapra másolva!
Irakban megalakult az első nőibaseball-csapat, de a "hódító" által kedvelt sportág mindennapos kihívást jelent az erőszak, a konzervativizmus és Amerika-ellenesség által jellemzett társadalom gyakorlatával szemben.

Szaddám Huszein, a megdöntött diktátor a maga uralma idején tiltotta "az amerikai ellenség" e játékát. A sportágat az elmúlt évben kezdték oktatni a bagdadi Testnevelési főiskolán, már hat csapat alakult, megkezdődött a bajnokság is. Az első női együttes is a főiskolán jött létre, de a körülmények nehezek. Perzselő napsütés, a kiégetett gyepű edzőpálya nem megfelelő, és a szomszéd országokból érkezett felszerelés gyenge minőségű.

Tízegynéhány lány vesz részt az edzésen. A diszkréten kirúzsozott ajkú, 19 éves Zina Tarek, egy híres labdarúgó lánya, elmagyarázta az AFP-nek: szereti ezt a sportágat, mert új, "de sok erőfeszítést és edzést követel", hiszen kezdetben még a szabályokat sem ismerték.

A bagdadi helyzet, amelyet a mindennapos, számos halálos áldozatot követelő merényletek jellemeznek, bármiféle sportág űzését nehézzé teszi. "A hőség miatt vagy korán reggel, vagy későn este kell megtartanunk az edzéseket. Ez veszélyes a lányokra nézve, elrabolhatják vagy megölhetik őket" - mondja Iszmail Khalil edző, a frissen alakult országos baseball-szövetség elnöke, a csapat edzője.

A családok megnyugtatására a szövetség busszal szállítja a játékosokat, akik külön javadalmazást is kapnak. "Szüleink nyugtalanok, még ha a busz beállításával javultak is a feltételek" - ismeri el a 20 éves Zikra Jasszem, akit a legjobb játékosnak tartanak. A lány a pályán is kendőt visel.

"Attól tartok, hogy a lányok elbátortalanodnak, ha valakinek közülünk bántódása esik" - mondja Zina Tarek. A csapat tagjai számára az a legnehezebb akadály, hogy a játékot a megszálló erők sportjának tekinti a konzervatív iraki társadalom. "Olyan sok mindent hallani az utcán" - mondja Lamisz Vael, egy fiatal lány, akit már gyaláztak egyszerűen azért, mert sportol. Júliusban azonban a húsz legjobb iraki baseball-játékos lány számára edzőtábort rendeznek az Egyesült Államokban. "Anyám nem akarja, hogy elmenjek, de remélem, megváltoztatja véleményét" - mondja Zikra Jasszem. "Ez az életem nagy esélye" - fűzi hozzá csillogó szemmel.