Vágólapra másolva!
A jövőben pénzdíjért is küzdenek majd a résztvevők a vívó Európa-bajnokságok egyéni számaiban - többek között erről döntött a hétvégén a kontinentális szövetség (CEE) végrehajtó bizottsága.

A tízfős testület ugyanakkor egyelőre még csak a juniorok prémiumairól határozott, eszerint az első 1000, a második 500, a két harmadik 250-250 eurót vehet át, az összeg fele pedig a felkészítő edzőt illeti meg. Kamuti Jenő, a CEE ügyvezető alelnöke elmondta, a felnőttek díjazásában még nem állapodtak meg, de az összegek biztosan magasabbak lesznek.

A vb Moszkvában állást foglalt amellett, hogy 2006-tól kadett Európa-bajnokságokra is sor kerülhet, amennyiben lesz érdeklődő rendező, egyúttal pedig leszögezte, hogy fontosnak tartja a korosztály számára a világbajnokságok további lebonyolítását, aminek a nemzetközi szövetség (FIE) véget akar vetni. Jelenleg a juniorok és a kadettek részére közös vb-ket rendeznek, míg az idősebbek kontinensviadalon is összecsapnak.

Európa-bajnokságokon ezentúl sem a juniorok, sem a felnőttek esetében nem lesz nevezési díj. Az egyéni versenyekből befolyt összeg eddig az európai szövetséghez került, erről ezentúl lemond a CEE, amely egyben megtéríti a korábbi feltételek ismeretében pályázott és rendezési jogot elnyert házigazdák számára a csapatversenyek nevezési díjainak kiesését.

A vb-ülésen felmerült, hogy a szövetség december elején Olaszországban vagy Magyarországon pénzdíjas gálát rendez, amelyen az októberi, lipcsei világbajnokság egyéni győztesei a legjobb európaival csapnának össze. Amennyiben a vb-n európai nyer valamelyik számban, a sorrendben utána következő kontinensbelivel mérkőzne az év végi viadalon.

Moszkvában a végrehajtó bizottság - az alapszabály szerint - a pályázatok alapján kialakította az új bizottságokat. Az öt testületben négy magyar kapott helyet. Mincza-Nébald Ildikó a versenyprogram, Kulcsár Krisztián az úgynevezett propaganda, Szepesi László az edzőbizottságba került be, ez utóbbinak Kamuti Jenő lett az elnöke. A CEE alelnöke elmondta, azért kérte ezt a pozíciót, mert az új vezetőség programjának egyik legfontosabb eleme a vívómesterképzés javítása. Mészáros József a veterán bizottságban az első tartalék. Kamuti beszámolt még arról, hogy az európai szövetség profi filmes stábot szeretne alkalmazni, s az elkészült összefoglalókat igyekszik majd minél hatékonyabban értékesíteni.

A tervek fedezetéül a zalaegerszegi Európa-bajnokságon, június végén megválasztott új elnök, Aliser Uszmanov egymillió eurós felajánlása szolgál, az első évre beígért összegből 750 ezer már be is érkezett a szövetség kasszájába. Az orosz sportvezető beszámolója szerint a maradék összeg mellett további 200 ezerrel nőhet a költségvetés, mivel előrehaladott tárgyalások folynak két komoly szponzorral 100-100 ezerről.

A FIE novemberi, katari kongresszusára, melyen többek között döntés születik a pekingi olimpia vívóprogramjáról, az európaiak a lipcsei világbajnokság során igyekeznek majd közös álláspontot, illetve követendő taktikát kialakítani. Kamuti szerint a nemzetközi szövetség a női tőrcsapatok küzdelmei mellett a női párbajtőr együttesekét mellőzné az erősen lobbizó női kardszakág csapatviadalainak felvétele érdekében, míg a jelenlegi európai álláspont szerint jobb lenne, ha az athéni program maradna érvényben, vagyis a válogatottak számára női tőrben és női kardban nem rendeznének csapatversenyeket. Vívásban világ- és kontinentális megmérettetéseken 12 számban zajlanak küzdelmek, a játékokon viszont csak tízre kerülhet sor.